19.12.2020

CHP’DEN AİLE, ÇALIŞMA VE SOSYAL HİZMETLER BAKANI’NA KORUMA ALTINDA VE KURUMLARDA BULUNAN ÇOCUKLAR SORUSU

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Lale Karabıyık, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk tarafından yanıtlanması için verdiği soru önergesiyle devlet korumasındaki çocukların salgın döneminde yaşadıklarını gündeme getirdi.
Önerge gerekçesinde, 9 aydır devam eden Covid-19 nedenli küresel sağlık krizinde ve salgın sürecinde, salgınla mücadelede ve virüs bulaşma tehlikesiyle karşılaşma noktasında ön planda bulunan meslek ve toplum gruplarının genel güvenlik ve sağlık bilgilerinin ilgili bakanlıklar tarafından kamuoyuna açıklandığını ifade eden Karabıyık, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bünyesinde koruma altında bulunan çocuklara dair herhangi bir açıklama yapılmadığına dikkat çekti.
CHP’li Vekil, “Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından, bakanlık bünyesinde bulunan ve coronavirüs önlemleri kapsamında 13 Mart 2020 tarihinden bugüne dek karantina süreçlerinin uygulandığı bilinen, Çocuk Evleri, Çocuk Evleri Siteleri, Sevgi Evleri ve Çocuk Destek Merkezlerinde veya toplamda 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu kapsamında koruma altında bulunan çocukların, salgın sürecindeki fiziksel, zihinsel ve akademik güvenliklerinin yanı sıra bilişsel, sosyal, duygusal, ve kimlik gelişimlerinin seyrine dair kamuoyu vicdanını rahatlatan ve bilgilendiren her hangi bir açıklama yapılmamıştır” sözleriyle konunun önemine dikkat çekti.
Önergesinde devletin koruması ve güvencesi altında yetişmek üzere Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına emanet edilen ve toplumun gözeterek takip ettiği çocuklarımızın genel durumlarının, tüm dünyayı ve ülkemizi büyük yıkımlara uğratarak devam eden salgın sürecinde ne olduğu, hangi önlemlerin alındığı ve ne şekilde etkilendiklerinin kamuoyuna açıklanmasını talep eden Karabıyık’ın bu amaçla yönelttiği sorular ise şöyle:
1. Koruma altında ve kurumlarda bulunan çocuklar arasından kaçına Covid-19 testi yaptırılmıştır?
2. Koruma altında ve kurumlarda bulunan çocuklar arasında korona virüse yakalanarak rahatsızlanan, geçici ya da kalıcı hasarla iyileşen veya vefat ile sonuçlanan vaka var mıdır? Sayısı kaçtır?
3. Koruma altında ve kurumlarda bulunan çocuklardan anne-babası-aile fertleri hayatta olan ancak Covid-19 nedeniyle bu aile fertlerinden hayatını kaybedenler olmuş mudur? Salgın sürecinde kayıp yaşayan çocuklar olduysa, bu çocuklar için psikolojik destek sağlanmış mıdır?
4. Koruma altında ve kurumlarda bulunan çocuklardan anne-babası-aile fertleri hayatta olan ve normal şartlarda iletişimi sürdürenler, salgın sürecinde covid-19 önlemleri kapsamında karantina devam ederken aileleriyle nasıl iletişim kurmuşlardır? Telefonla görüşmelerine izin verilmiş midir? Çocuklar istediklerinde ne sıklıkla ailelerini arayabilmektedirler?
5. Salgın döneminin yarattığı korku, endişe, panik ve salgın önlemleriyle sınırlanan fiziksel alan nedeniyle, kurumlarda bulunan çocuklarda baş gösteren sorunlar nelerdir?
6. Salgın koşularında çocuklarda meydana gelebilecek fiziksel, psikolojik ve sosyal durum değişikliklerinin yeniden iyileştirilmesi adına bakanlık olarak aldığınız önlemler nelerdir?
7. Koruma altında ve kurumlarda bulunan çocuklar arasında, fiziksel veya zihinsel engelleri bulunan çocukların zihinsel, bedensel, akademik, bilişsel, sosyal ve duygusal gelişimleri için ne gibi önlemler alınmıştır?
8. Salgın süresince, kurumlarda bulunan çocukların uzaktan eğitime adaptasyonları ve başarıları konusunda ne gibi çalışmalar yapılmıştır?
9. 2019-2020 eğitim-öğretim döneminde salgın nedeniyle uzaktan eğitime geçiş yaparak eğitim-öğretim yılını bitiren ve mezun olan çocukların normal şartlara oranla bu dönemdeki eğitimlerindeki başarı ve başarısızlıkları tespit edilmiş midir?
10. Çocukların salgın dönemindeki eğitim istatistiklerinde, normal şartlardaki sonuçlarına oranla ciddi sapma var mıdır? Uzaktan eğitime adaptasyon ve çocukların akademik başarısı için bakanlığınızın ne gibi çalışmaları olmuştur?
11. İlk kabul birimlerinde korona virüs önlemleri kapsamında neler yapılmıştır?
12. Kurumlarda yatılı ve gündüzlü vardiyalarla çalışan personel içerisinde covid-19’a yakalanan bulunmakta mıdır?
13. Koruma altında ve kurumlarda bulunan çocukların, onlarla ilgilenen personelin ve personellerin ailelerinin sağlık tehdidi yaşamaması için bakanlığınız bünyesinde, vardiya ve izinlerde imkan yaratacak insan kaynağı var mıdır? 

Gündem'den Öne Çıkan Haberler