20.10.2021

CHP’DEN KYK YURTLARINDAKİ KOTALI İNTERNETE TEPKİ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu’nun yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde yurtlardaki internet sorununu gündeme taşıdı. KYK yurtlarında kalan öğrencilerin en temel problemlerinden birinin kotalı ve yavaş internet olduğunu belirten CHP’li Adıgüzel, “Ne yazık ki yurtlardaki sorunlar bitmek bilmiyor. Yurt başvurusu yapmış ancak açıkta kalmış 180 bini aşkın öğrencinin varlığı bir tarafa, yurtlarda kalan öğrencilerin sorunlarına da her gün bir yenisi ekleniyor. Öğrencilerin bugünlerdeki en büyük problemi ise kotalı ve yavaş internet. İnternetin temel bir hak olduğu 21. yüzyılda öğrencilere kotalı internet dayatması kabul edilemez” dedi. 
“Kotalı İnternet mi Kaldı?”
CHP’li Adıgüzel, TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde yurtlardaki internet sorununu gündeme taşıdı. CHP’li Adıgüzel, “Türkiye’de binlerce öğrenci barınma krizi ile karşı karşıya. Kira fiyatları, devlet yurtlarındaki yetersiz kapasite ve özel yurt ücretleri nedeniyle binlerce öğrenci en temel hak olan barınma ve dolayısıyla eğitim hakkından yoksun bırakılmış durumda. Gençlik ve Spor Bakanlığı Yurt İdare ve İşletme Dairesi Başkanlığı’nın 4 Ekim 2021 tarihi itibariyle paylaştığı verilere göre 2021-2022 öğretim döneminde devlet yurtlarına Türkiye genelinde toplam 624 bin başvuru yapıldı ancak 4 Ekim itibariyle bunların yalnızca 440 bini herhangi bir yurda yerleştirildi, 180 bini aşkın öğrenci açıkta kaldı. Tabi yurt bulmakla iş bitmiyor. Özellikle son dönemde yurtlarda kalan öğrencilerden çok fazla şikayet geliyor. Öğrenciler beslenme, hijyen, yurtların fiziki koşullarına ilişkin şikayetlerini özellikle sosyal medya aracılığıyla duyurmaya çalışıyor. Bu şikayetlerin en başında ise yurtlardaki internet sorunu var. Öğrenciler 16 GB kotalı internetin yetmediğini, yine altyapıda yaşanan sıkıntılar nedeniyle internet hızlarının çok yavaş olduğunu ifade ediyor. Her fırsatta ‘dünyanın en kaliteli yurtlarına’ sahip olduğunu söylenen Sayın Bakan’a sormak istiyorum: 16 GB size yetiyor mu da öğrenciye yetsin? Bu devirde kotalı internet mi kaldı?” diye sordu.
“2022 Yılı Bütçesinde Altyapıya Pay Ayrılacak mı?
Önergenin gerekçesinde “Yurtlardaki internet sorunu öğrencilerin teknolojiye, bilgiye erişimini kısıtlamakta, özellikle pandemi koşullarında eğitim başta olmak üzere sosyal aktivitelerin büyük kısmının internete taşındığı bir ortamda öğrencileri zorlamaktadır. Yüz yüze derslerin yanında online derslerin de devam ettiği düşünüldüğünde, kotasız internet hakkının öğrenciler için eğitim hayatları açısından vazgeçilmez olduğu açıkça görülmektedir. Ancak kotalı internet sebebiyle öğrenciler derslerinden geri kalma endişesi içerisinde eğitimlerini sürdürmeye çalışmaktadır” ifadelerini kullanan Adıgüzel, şu soruların yanıtlanmasını istedi:
İnternetin temel bir ihtiyaç olarak değerlendirildiği 21. yüzyılda, öğrencilere 16 GB kotalı internet hizmetinin sunulmasının gerekçesi nedir?
Yurtlarda yaşanan internet sorununa ilişkin gelen şikayetlerin giderilmesine yönelik herhangi bir girişimde bulunulmuş mudur? İnternet hızlarının arttırılmasına yönelik herhangi bir çalışma yapılmakta mıdır?
 Hibrit eğitim modelinin ilerleyen süreçte tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de rolünün artacağı düşünüldüğünde, KYK yurtlarının bu eğitim modeline uygun şekilde güçlü bir teknolojik altyapı ile donatılması için 2022 yılı Merkezi Yönetim Bütçesi'nde konuya ilişkin bir pay ayrılması düşünülmekte midir?

Gündem'den Öne Çıkan Haberler