12.08.2021

CHP'DEN OLİMPİYAT DEĞERLENDİRMESİ

-"13 madalyaya sevindik, ama potansiyelimiz en az 20 madalyaydı."
-"13 madalya, başarısız branşların kurtarıcısı olmasın."
CHP Genel Başkan Başdanışmanı ve Spor Kurulu Başkanı Kenan Nuhut, 13 madalya ile tamamlanan 2020 Tokyo Yaz Olimpiyat Oyunları'nı değerlendirirken, "Sayısal bazda 2'si altın 13 madalya kazanıp, spor tarihimizin en fazla madalya sayısına ulaşmamız bir başarıdır, ancak hedeflerin gerisinde kalınmıştır. 85 milyonluk bir ülkenin 35. sırada yer almaması gerekirdi" dedi.
2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları'ndaki 13 madalyanın, 12 madalya kazanılan 1948 Londra olimpiyatlarında kazanılan 12 madalya ile mukayese edilmesinin de çok doğru olmadığını belirten Nuhut, "2. Dünya Savaşı sonrası yapılan ilk oyunlara 58 sporcu ile giden Türkiye 12 madalya kazanmıştır, o çok farklı bir başarıdır, şimdiki oyunlara 108 sporcuyla gittik, 13 madalya aldık, bu farklı bir başarı, iki oyunun mukayesesi doğru değil. Evet, jimnastik gibi, kadınlar boks gibi dallarda önemli başarılar elde ettik, hep beraber sevindik, bu başarılardan sonra da sporcu ve yöneticilerimizi kutladık. Hatta Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu da sporcuları arayıp tebrik etti. Ama Türkiye spora ayırdığı payla daha fazla sayıda madalya almalıydı" ifadesini kullandı.
Oyunlara katılan bazı ülkelerin Türkiye'nin 50'de biri spor bütçesiyle daha başarılı olduğuna dikkat çeken Kenan Nuhut, "Kosova'nın judoda kazandığı 2 altın madalya dikkat çekicidir. Kosova'nın spor yatırımlarına ve judoya ayırdığı bütçeyle bizim yatırımlarımız ve judo federasyonu bütçemiz mukayese edilirse gerçekler ortaya çıkar. Bu sadece bir örnek. Tokyo'ya madalya beklentisi ile gidip, başarısız olan federasyonlarımız var. Gerçekle yüzleşeceğimiz yerde bahane aramayalım. Madem 85 milyonluk büyük bir devletiz, daha başarılı olmak zorundayız. Niçin 13 madalyaya seviniyoruz, niçin 20 madalyanın üzerine çıkabilirdik demiyoruz? Şanssızdık, kötü kura çektik, sakat sakat gittik, 5 santimde madalya kaçtı gibi bahaneler bizi ileriye götürmez. 2004 yılında Atina olimpiyat oyunlarında tarih yazan halter branşının bugün düştüğü durum gerçekten üzücü, halter gibi judo, atletizm, kürek, yüzme gibi branşlarda da daha iyi sonuçlar alabilirdik. Atina'da 3 altın madalya, gümüş ve bronzlarımızla dünya sıralamasında 22. olmuştuk. Spor Bakanı Sayın Mehmet Muharrem Kasapoğlu'ndan zafer sarhoşluğuna düşmeden doğru bir analiz yapmasını ve yaklaşan federasyon seçimleri öncesi tarafsızlık gömleğini giymesini bekliyoruz. Çünkü hatır gönülle federasyon başkanı olan, bilimsellikten uzak yöntemlerle olimpiyatlara hazırlanan, sporcular arasında ayrımcılık yapan zihniyetle bir yere varamayız" dedi.
AKP iktidarı öncesi Gençlik Spor Genel Müdür Yardımcılığı ve 2004 yılı son baharına kadar halter federasyonu başkanlığı da yapan Nuhut konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Oyunlara götürdüğümüz devşirme sporcuların durumu ortadayken 65'e yakın branşın ithal sporcularla ilgili bir prensip kararı alması gerektiğini düşünüyorum. Sporcu soydaşımızdır, göçmen ailenin evladıdır, Türkiye alt yapılarında yetişir, başımızın üstünde yeri vardır. Ancak parayı basıp koşturduğumuz ve sözleşmesi bittiğinde ülkesine dönen, tüm yatırımını ülkesinde yapan, Türkiye'de antrenman bile yapmayan ithal milli sporculardan Türk sporuna bir fayda gelmeyeceğini artık görmeliyiz..
Türkiye'de ne yazık ki spor yapanların orası yüzde 3 ya da 4 civarında. Gençliğimiz spordan uzaklaşıyor ve uyuşturucu sıkıntısı toplumumuz için büyük tehlike. BESYO'lardan binlerce genç mezun olurken o isimlerin siyasi nedenlerle sisteme dahil edilmemesi başka bir sorundur. 3 ay içinde spor federasyonların tamamında bir seçim olacak, bu seçimlerde de mevcut spor federasyonlarının başkanlarının bir bölümü ne yazık ki, sporu unutup seçime kendilerini kaptırmış, hatta bazı federasyon başkanları sporcusu yarıştığı halde Tokyo'ya bile gitmemiştir. Sayın Bakan'ın bu konuda takipçi olmasını isteriz. Ayrıca seçimlere siyaseti karıştırmadan hür ve özerk bir sandık süreci yaşanması talebimizdir."

Gündem'den Öne Çıkan Haberler