18.02.2021

CHP’DEN ÖZEL İLETİŞİM VERGİSİ KALDIRILSIN TEKLİFİ

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel, TBMM Başkanlığı’na sunduğu kanun teklifi ile özel iletişim vergisinin (ÖİV) kaldırılmasını talep etti. Türkiye’nin haberleşme hizmetlerinde vergi yükünün en yüksek olduğu ülkelerden biri olduğunu belirten Adıgüzel, “Türkiye özellikle mobil haberleşme sektöründe en çok vergi uygulayan ülkelerden biridir. Buna rağmen sektörün ve tüketicinin üstündeki vergi yükü her geçen gün katlanarak artmaktadır. Bilindiği üzere son olarak özel iletişim vergisi oranı yüzde 7,5’tan yüzde 10’a çıkarıldı. Pandemi koşullarında artan haberleşme giderleri ve vatandaşın üzerinde artan vergi yükü düşünüldüğünde bu kabul edilebilir bir durum değildir. Bu vergi 99 depremi ile geçici olarak hayatımıza girmiştir ve artık kaldırılması gerekmektedir” dedi.
“Türkiye Mobil Haberleşmede Vatandaşından En Çok Vergi Alan Ülkelerden Biri”
Adıgüzel, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Türkiye, genel vergiler (KDV), sektöre özel cihaz vergileri (ÖTV), sektöre özel kullanım vergileri (ÖİV) ve cihaz aktivasyon vergileri (yeni tesis ÖİV, telsiz ücreti) gibi vergiler toplandığında en çok vergi yüküne sahip olan ülke konumundadır. Örneğin 2017 verilerine göre Türkiye ‘mobil telefon sahipliği’nde en çok tüketici vergisi ödeyen ülkeler sıralamasında 1. sırada yer almaktadır. Özellikle Latin Amerika ve Avrupa’da sektörde vergilendirmenin ağırlıklı olarak genel vergiler üzerinden yapıldığı gözlemlenmektedir. Elektronik haberleşme hizmetlerinin vergilendirilmesi konusunda AB’de genellikle yalnızca KDV uygulandığı görülmektedir. Sadece birkaç ülkede ilaveten ÖİV benzeri yükümlülük bulunmaktadır.”
“AKP Kendi Hedefiyle Çelişiyor”
“Dijitalleşme çağında tüm dünya ucuz ve hızlı internetin yollarını ararken, özellikle de internet kullanımının katlanarak arttığı pandemi döneminde iktidar vatandaşa zam üzerine zam müjdeliyor. Son olarak, özel iletişim vergisine yüzde 33’lük bir zam geldi. Beşli çeteden, yandaş ihalelerinden kısmaya cesaret edemeyenler vatandaşın cebindeki üç kuruşa gözünü dikti. Öte yandan, bu zam aslında AKP’nin kendi hedefleri ile nasıl çeliştiğinin, Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin AKP’yi kendi vaatlerinden, hedeflerinden bile şaşırttığının da bir göstergesi. Çünkü AKP’nin 2017 tarihli ‘Ulusal Genişbant Stratejisi ve Eylem Planı (2017-2020)’nda Türkiye’de iletişim ve haberleşmenin üzerindeki vergilerin yüksek olduğundan şikayet ediliyor ve ‘haberleşme hizmetlerinden alınan ÖİV’nin kademeli olarak azaltılması ve nihai olarak kaldırılması’ hedefleniyor. Yine geçmişte başta Binali Yıldırım olmak üzere AKP’li Bakanların bu verginin kaldırılması gerektiğini dile getiren demeçleri var. AKP’ye açık çağrı yapıyoruz: Halep oradaysa arşın burada, gelin bu vatandaşın sırtına yük olan vergiyi tamamen kaldıralım.” 

Gündem'den Öne Çıkan Haberler