24.10.2020

CHP’DEN YENİ KARANTİNA RAPORU: VAKALAR “ÇIĞ” GİBİ, YARDIMLAR “YOK” GİBİ!

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi “Karantina Altına Alınan Yerleşim Yerleri Raporu”nun ikincisini yayımladı. Raporda yer alan veriler Türkiye’de vakaların görülmeye başlandığı Mart ayından beri uygulanan karantina önlemlerinin sosyal devlet ilkesiyle bağdaşmadığını ve yurttaşın salgın karşında bir başına çaresiz bırakıldığını ortaya koydu.
BULAŞ YAYILIYOR
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi tarafından ilki Nisan ayında hazırlanan rapor altyapısı oluşturulmadan ilan edilen yerel/bölgesel karantina önlemlerinin uygulamada ciddi sıkıntılar yarattığını gözler önüne sermişti. Valiliklerce oluşturulan Vefa Destek Gruplarının kağıt üstünde kalmış, yurttaşlar kendi çabalarıyla ihtiyaçlarını karşılamak zorunda bırakılmıştı. Ancak CHP Genel Başkan Yardımcısı İlgezdi tarafından açıklanan raporla birlikte “yeni normal” sonrasında da bu durumda bir değişiklik olmadığı hatta sokağa çıkma yasaklarının ilan edildiği Mart-Nisan-Mayıs aylarına göre vaka sayılarında ve buna bağlı olarak karantina ilan edilen yerleşim yeri, sokak ve hane sayısında artış olduğu görülüyor.
HAYALET VAKALAR!
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi hazırladığı raporda vaka sayısındaki artışa rağmen karantina altına alınan yerleşim yerlerinin hiçbirinde yaygın test yapılmadığını, buna bağlı olarak vaka sayılarının tam olarak açıklanmadığının da altını çizdi.
HASTA VAR, YARDIM YOK
CHP’li Akkuş İlgezdi’nin raporunda, köy, mahalle, sokak, site, apartman ve evlerde iki haftayı bulan karantina uygulamasına karşın düzenli olarak yardım yapılmadığı da ortaya kondu. Rapora göre, 22 Ekim 2020 itibarıyla karantina altındaki pek çok yerleşim yerine hala hiçbir yardım gitmediği, vatandaşların kendi imkânlarıyla ihtiyaçlarını karşılamak zorunda kaldığı bildirildi.
Örneğin Balıkesir iline bağlı Altıeylül İlçesi Köylüköyü Mahallesinde İlçe Hıfzıssıhha tarafından “İhtiyaçlar Vefa destek grubundan sağlanacaktır” denmesine rağmen herhangi bir yardım yapılmadığı anlaşılıyor. 
37 İLDE KARANTİNA
CHP Genel Başkan Yardımcısı Akkuş İlgezdi, Türkiye’de Koronavirüs nedeniyle kayıtlara ilk geçen karantina uygulamasının 26.03.2020 tarihinde Rize ve Malatya’da gerçekleştiğini hatırlatarak, 22 Ekim 2020 itibarıyla Türkiye genelinde artan vakalara bağlı olarak 37 il sınırı içinde kalan 1 belde, 17 köy, 5 mahalle, 1 caddede, 3 sokak, 1 sitede, 3 apartmanda ve 465 evde karantina uygulamasına karar verildiği belirtildi.
ADIYAMAN’DA 463 EV KARANTİNA’DA
Karantina altındaki yerlerdeki yetkililer ve halk ile görüşülerek hazırlanan raporda birçok farklı veri de gözler önüne serildi. Bunlardan en dikkat çekini olanı ise Adıyaman’da yaşandı. İçişleri Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre Adıyaman Merkez’e bağlı 463 evde karantina uygulaması var. Buna karşın bu evlerden hiçbirine yardım yapılmadığı görülüyor.
VAKA ÇIKAN CADDE DEĞİL, ARKA SOKAĞI KARANTİNADA
Raporda yer alan verilerden karantina uygulamasının gayrı ciddi biçimde yürütüldüğü de anlaşılıyor. Buna göre Kırklareli iline bağlı Babaeski İlçesi Büyükmandıra Beldesi’nde görülen vaka üzerine karantina tedbiri alındığı, ancak uygulamanın vakanın tespit edildiği ana cadde olan Atatürk Caddesi’nde değil de hemen arkasındaki ara yolda bulunan Bağlar Sokağında gerçekleştirildiği anlaşılıyor. Karantina uygulamasının vakanın görüldüğü yer olan ana cadde yerine neden arka sokağında uygulandığı sorusu yanıtsız kalırken, karantina altındaki evlere hiçbir yardım yapılmaması da başka bir tartışma konusu.
Raporun Tamamı İçin Tıklayınız...

Gündem'den Öne Çıkan Haberler