18.08.2021

TBMM DIŞİŞLERİ KOMİSYONU CHP GRUP SÖZCÜSÜ ÇEVİKÖZ, ÜLKEMİZE YÖNELEN DÜZENSİZ GÖÇ AKIMINI SORDU

CHP İstanbul Milletvekili ve TBMM Dışişleri Komisyonu CHP Grup Sözcüsü Ünal Çeviköz, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya ülkemize yönelmiş olan Afgan düzensiz göçmenleri sordu.
CHP İstanbul Milletvekili Ünal Çeviköz’ün İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu Soru Önergesi şöyle:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıda kayıtlı olan sorularımın İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim.
Ahmet Ünal ÇEVİKÖZ
İstanbul Milletvekili

ABD'nin Afganistan'daki askeri güçlerini çekme kararının ardından Taliban’ın, hedefte olan başkent Kabil’i ele geçirmesi ile ülkedeki istikrar sarsılmış ve belirsizlik ortamı oluşmuştur. Bu doğrultuda Taliban’ın kendi kontrolüne giren bölgelerdeki mahkumları serbest bırakması ve aralarında bu mahkumların da bulunma ihtimali olan mültecilerin ülkemize kontrolsüz bir şekilde girişi, halihazırda omuzlarında mülteci yükü taşıyan ülkemizin kaldıramayacağı bir durumdur, ayrıca ülke güvenliğine de tehdit oluşturma ihtimali oldukça yüksektir. Bu bağlamda,
1. Ülkemize yönelen düzensiz göç akınına ilişkin olarak hangi tedbirler alınmaktadır?
2. Ülkemizde bulunan Afgan kökenli toplam kaç kişi vardır? Bu kişilerin ülkemizde bulunma statülerine göre dağılımı nedir?
3. 14 Haziran tarihinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD başkanı Biden arasında liderler düzeyinde gerçekleştirilen ikili görüşmeden sonra ülkemize kaçak yollardan giriş yapan Afgan vatandaşlarının sayısı kaçtır?
4. Bu kişilerin kaçı Afgan hükümetinin ordusuna kayıtlıdır?
5. Bu kişilere ilişkin istihbarat raporları mevcut mudur? Aralarında Taliban üyesi kişilerin olup olmadığına ilişkin bir inceleme yapılmış mıdır?
6. Afgan vatandaşlarına tıpkı Suriyelilere olduğu gibi toplu olarak geçici koruma statüsü verilmesine ilişkin bir çalışmanız var mıdır?
7. Yıllara göre Afganistan’a geri gönderilen düzensiz göçmen sayısı kaçtır? Bu kişilerin geri gönderilmelerinde hangi unsurlar öne çıkmaktadır?
8. Afganistan’da İçişleri Bakanlığı’na bağlı kaç personel bulunmaktadır? Personelin ülkemize dönmesi konusunda bir çalışma yapılmakta mıdır?
9. Afganistan ile geri kabul anlaşması imzalanması süreci ne aşamadadır?

Gündem'den Öne Çıkan Haberler