21.04.2017
Yazı Boyutu: A- A+
TANRIKULU, İSTANBUL SULTANGAZİ PİRSULTAN ABDAL CEMEVİ HAKKINDA VERİLEN YIKIM KARARINI SORDU

Tanrıkulu, "Zeynal Odabaş imara aykırı "Cemevi"yaptırdığı gerekçe gösterilerek 5 yıl ile yargılanmaktadır. Türkiye genelinde son 15 yılda inanç yeri yaptırdığı gerekçesiyle yargılanan var mıdır?" diye sordu.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun Başbakan Binali Yıldırım tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına sunsuğu soru önergesi şöyle:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Başbakan Binali Yıldırım tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim.

Dr. M. Sezgin TANRIKULU

İstanbul Milletvekili

İstanbul Sultangazi Pirsultan Abdal Cemevi hakkında verilen yıkım kararı, geçtiğimiz günlerde Muhtar aracılığıyla tebliğ edilmiştir. İnşaatın kaçak olduğu gerekçesiyle verilen yıkım kararının Anayasa Değişikliği Referandumunun hemen ertesinde yani 18 Nisan 2017 tarihinde tebliğ edilmesi tartışmakonusu olmuştur. Sultangazi Pirsultan Abdal Cemevi Başkanı ve Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Örgütlenme Sekreteri Zeynal Odabaş’ın verdiği bilgiye göre, yıkım kararı bir (1) yıl önce alınmıştır. Yetkililerin verdiği bilgiye göre, yıkım kararı alınan “Cemevi”nin yanında bulunan Kuran Kursu, Halk Ekmek Fabrikası, Cami, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait tuz deposu gibi çok sayıda yapı da aynı durumdadır.

Bu bağlamda;

1- Yıkım kararını bir yıl boyunca uygulamaya koymayan belediye görevlileri hakkında başlatılan herhangi bir inceleme ya da soruşturma var mıdır? Varsa, akıbeti nedir?

2- Yıkım kararının tebliği için neden 16 Nisan Anayasa Değişikliği Referandumunun geçmesi beklenmiştir?

3- “Cemevi”nin yanında bulunan Kuran Kursu, Halk Ekmek Fabrikası, Cami, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait tuz deposu gibi kaçak yapılar hakkında yıkım kararı alınmış mıdır? Eğer bahse konu yapılar hakkında yıkım kararı yoksa, gerekçesi nedir?

4- 2002 – 2017 yılları arasında yıllar bazında 20 Nisan tarihi itibariyle Türkiye genelinde illere göre, yasalara aykırı yapıldığı gerekçesiyle yıkım kararı verilen Cami, Cemevi, Sinagog ve Kiliselerin sayısı kaçtır? Bu kararların kaçı uygulanmıştır

5- Zeynal Odabaş imara aykırı "Cemevi"yaptırdığı gerekçe gösterilerek 5 yıl ile yargılanmaktadır. Türkiye genelinde son 15 yılda inanç yeri yaptırdığı gerekçesiyle yargılanan var mıdır?