12.01.2018
UĞUR BAYRAKTUTAN, ARTVİN VALİLİĞİNİN TİYATRO YASAĞINI GÜNDEME TAŞIDI

Bayraktutan: Artvin’de tiyatro yasağı neden konulmuştur?

CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan’ın İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesi şöyle:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıda belirtilen sorularımın İçişleri Bakanı Sayın Süleyman SOYLU tarafından yazılı olarak cevaplandırılması hususunu; Anayasanın 98. ve İçtüzüğün 96. ve 99. maddeleri gereğince saygılarımla arz ederim.

Uğur BAYRAKTUTAN
Artvin Milletvekili

Artvin Halkevleri 19.12.2017 tarihinde Artvin Valiliğine göndermiş olduğu tiyatro gösterimi izin yazısında Valiliğin Hukuk İşleri Şube Müdürlüğünce tiyatro oyununa izin verilmiş olmasına karşın salon sahibi Artvin İl Özel İdaresi İşletme ve İştirakler Genel Müdürlüğü Genel Sekreter Yardımcısı Abdurrahman ANLAŞ’ın elektronik imzasıyla 09.01.2018 tarihinde Artvin Valiliğinin Hukuk İşleri Müdürlüğünün tiyatro oyununu yeniden incelemesi sonucunda oyunun oynanmasına izin verilmemiştir diyerek salon kiralanmasının yapılmayacağını belirtmiştir. Özetle eften püften sebepler bulunup 2018 Türkiye’sinde Tiyatroya da yasak konulmuştur.

Bu bağlamda;
1- Artvin’de tiyatro yasağı neden konulmuştur?

2- Söz konusu tiyatronun gösteri mi ne zaman yasaklanmıştır? Bu durum Artvin’e özgü bir uygulama mıdır?

3- Artvin Valiliği hangi gerekçe ile izin vermiş olduğu tiyatro gösterimi yasaklamıştır?

4- 2018 Türkiye’sinde tiyatroya yasak konulmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bayraktutan ayrıca TBMM Genel Kurulu’nda da konuyu gündeme getirerek şöyle konuştu:

"Artvin’de gösterime giren bir tiyatro oyunuyla alakalı olarak Halkevleri Artvin Şubesi "Sadece Diktatör" adlı bir oyunun oynanmasıyla ilgili Artvin Valilik makamına başvuruyor, bu oyunun konu içeriğini de Valilik makamına veriyor -Fransa’da geçen bir olay- Valilik haklı olarak inceliyor ve gerekli oluru veriyor "Oynanmasında sakınca yoktur." diyor. Yarın akşam bu. Ama ne yazık ki İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği aynen şöyle: "Tiyatro konusunun yeniden incelenmesi sonucu oyun içeriği tarafımızdan uygun görülmediğinden salon tahsisi yapmıyor." diyor. Bu konuda ilgili yetkinin Valilikte olmasına rağmen İl Özel İdaresi Genel Sekreterinin yetkisini aşarak bu şekilde bir işlem tesis etmesi Artvin’de muhtemelen yarın bazı üzücü olayların çıkmasına neden olabilir çünkü bir infial söz konusudur. Bu nedenle, ilgili bakanların, Hükûmetin bu konuda duyarlı olması, Valiye gerekli talimatın verilmesi… Gerçekten inanılmaz bir hukuk garabetiyle karşı karşıyayız. Valinin yapmış olduğu işlemin hiçbir hukuki tarafı yoktur. Biraz önce kendilerine ulaşmak için gerekli girişimlerde bulundum ama şu ana kadar Sayın Valiye ulaşamadım" dedi.

CHPnet

SİTELERİ