18.11.2019

BAKAN KURUM’DAN, GENEL BAŞKAN YARDIMCISI KARACA’NIN MİLLET BAHÇESİ SORUSUNA YANIT

CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca sordu, Çevre Ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum yanıtladı:
“Ege Üniversitesi Bornova Kampüsü’nde yaklaşık 290.000 metrekare alan üzerinde yapılması planlanan Millet Bahçesi “İkinci 100 Günlük İcraat Programı” çerçevesinde yer almakta iken süreçte yaşanan bir takım aksaklıklar nedeniyle programdan kaldırılmıştır. Ege Üniversitesi yerleşkesi içinde Millet Bahçesi yapımına ilişkin herhangi bir çalışma yapılmamaktadır.”
MİLLET BAHÇESİNDE “BİRTAKIM AKSAKLIKLAR”
CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca’nın, Ege Üniversitesi’ne Millet Bahçesi projesine ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle TBMM’ye sunduğu soru önergesine cevap geldi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı “Ege Üniversitesi Bornova Kampüsü’nde yaklaşık 290.000 metrekare alan üzerinde yapılması planlanan Millet Bahçesinin “Cumhurbaşkanlığı İkinci Yüz Günlük İcraat Programı” çerçevesinde yer almakta iken “bir takım aksaklıklar” nedeniyle programdan kaldırılmıştır. Ege Üniversitesi yerleşkesi içinde Millet Bahçesi yapımına ilişkin herhangi bir çalışma yapılmamaktadır.” cevabını verdi. Millet Bahçesi için Rektörlük ile bir protokol imzalanıp imzalanmadığını soran CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca’nın önergesine verilen yanıtta Millet Bahçesi için Rektörlük ile bir protokol bulunmadığı belirtildi. Ancak TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 11 Kasım’da Bakan Murat Kurum tarafından sunum yapıldı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Millet bahçesi projeleri sunumunda İzmir Ege Üniversitesi Bornova Kampüsü Millet Bahçesi Projesi yer alıyor.
TEORİYLE PRATİK TUTMADI / YANLIŞ HESAP TOKİ’DEN DÖNDÜ
“Millet bahçesi yapılma planı nedeniyle Bornova yerleşkesindeki akademik ve idari birimlerin Aliağa ya da başka bölgeye taşınacağı iddialarının doğru olup olmadığını soran Gülizar Biçer Karaca’ya gelen cevapta Aliağa Belediyesi taşınmazlarının Üniversiteye devrinin TOKİ tarafından uygun görülmediği açıklandı. İşte Bakanlığın cevabı: “Aliağa Belediyesi Meclisi tarafından Belediye mülkiyetindeki bazı taşınmazların Ege Üniversitesi eğitim ve akademik bilimsel çalışmalarında kullanılmak üzere kaynak temini, yerleşke için gerekli bina, tesis vb. karşılığı olarak taşınmazların tamamının veya bir kısmının TOKİ’ye devretmesine gayrikabili rücu olarak kabul ve muvafakat vererek Üniversiteye devri gerçekleştirilmiştir. EÜ tarafından akdedilecek protokoller çerçevesinde; bu arsalar üzerinden kaynak elde edilmesini ve Üniversite yerleşkesi için eğitim-öğretim-araştırma binaları inşaa edilerek Üniversiteye devredilmesini içeren TOKİ’nin de paydaş olduğu böyle bir projenin hayata geçirilip geçirilmeyeceği ve Üniversite-Belediye-TOKİ arasında ileride doğabilecek hukuki bir sorun ve ihtilafların olup olmayacağı hususlarının TOKİ tarafından ayrıntılı olarak değerlendirilmesi istenmiştir. Bu çerçevede TOKİ tarafından taşınmazlar üzerinde; kaynak geliştirmek amacıyla proje geliştirilmesinin teorik olarak mümkün olduğu fakat projedeki bağımsız birimlerin satış süreçlerinin olumsuz ilerleyeceği öngörüldüğünden, Aliağa Belediyesi’nden kaynak geliştirme projesine olumsuz görüş verilmesi nedeniyle, TOKİ bahse konu talebin uygun görülmediğini Üniversite Yönetimine bildirmiştir.
MİLLET BAHÇESİ YANLIŞINDAN VAZGEÇİLMELİ
CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca şu değerlendirmeyi yaptı: “CHP Doğa haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı olarak millet bahçelerinin yeşil alan yaratmak değil yeşil alanları betonlaştırmak olduğunu her fırsatta söylüyoruz ve bu yanlıştan vazgeçmelerini talep ediyoruz. Ege Üniversitesi’nde Millet bahçesi yapma hevesinden her ne hikmetse “birtakım aksaklıklar” diyerek vazgeçildiğini görüyoruz. Bu vazgeçme kararı, umarım ileride tekrar gündeme başka gerekçelerle getirilmez. Kent merkezindeki üniversite yerleşkeleri kentle içiçe olmalı, kentten kopuk uzak alanlara taşınmaları düşünülmemelidir. Bakanlık “programdan kaldırıldı, çalışma yapılmıyor.” diyor ancak yapılmayacak diyemiyor. 11 Kasım’da TBMM’de Plan ve Bütçe Komisyonunda Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yaptığı bütçe sunumunda EÜ Millet Bahçesi yer aldı. 14 Kasım’da tarafıma gönderilen önerge yanıtında programdan kaldırıldı deniyor. Bu çelişkinin giderilmesi ve kamuoyuna açıklanması gerek. Takipçisiyiz.” dedi
Ege Üniversitesi Bornova kampüsündeki birimlerin Aliağa’ya taşıma gayretinin de gelen cevapla ortaya çıktığını belirten Biçer Karaca hukuki ihtilaf doğma gerekçesiyle TOKİ’nin olumsuz yanıt verdiğini, akademi ve kent kamuoyunun bu konudaki kaygılarının da bu bağlamda yanıtlandığını ifade etti. 
AKADEMİLER, TOKİ’NİN ARKA BAHÇELERİ OLAMAZ
Gülizar Biçer Karaca Bakanlığa akademilerin ticari alan görülmemesi gerektiğini hatırlatmış ve sormuştu: “Ege Üniversitesi Bornova Yerleşkesinde halihazırda yeşil alanlar varken ticari amaçlara hizmet edecek Millet Bahçesi yapılması projesinden akademik ve köklü bir geçmişe sahip bir kurum olan Ege Üniversitesi’nin bileşenlerinin itiraz ve tepkilerini gözeterek vazgeçilmesi planlanmakta mıdır?”
Sadece Ege Üniversitesi değil Yıldız Teknik Üniversitesi Yerleşkesine yapılması ile gündeme gelen Millet Bahçeleri projelerinin yeni adresleri bilim, kültür ve kent hafızasının yuvası olan akademiler midir?

Gündem'den Öne Çıkan Haberler