03.05.2021

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI ADIGÜZEL: “661 BİN KİŞİ İŞSİZLER ORDUSUNA MI KATILDI?”

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel, geçtiğimiz yıl gençlere 'istihdam müjdesi' diye duyurulan '1 Milyon Yazılımcı' projesi kapsamında 1 yılda kaç kişinin istihdam edildiğini sordu. Projeye ilişkin verilen soru önergesine ve CİMER başvurularına yanıt alamadıklarını belirten Adıgüzel, “Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz yıl dönemin Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak projeyi, ‘tarihi bir istihdam hamlesi’ olarak değerlendirmişti. Projenin resmi internet sitesinde Mayıs ayı itibariyle eğitim alan kullanıcı sayısı 661 bin olarak belirtiliyor. Biz de merak ediyoruz. Eğitim alan 661 bin kişi vaat edildiği gibi istihdama dahil edildi mi, yoksa işsizler ordusuna mı katıldı?” diye sordu.
“347 Bin Özgeçmiş Dolduruldu”
Projenin resmi internet sitesinde yer alan bilgilere göre, 2023 yılına kadar Bilgi Teknolojileri alanında 1 milyon vatandaşın yetiştirilmesi ve istihdama katılmasını hedefleyen '1 Milyon İstihdam' projesi kapsamında bugüne kadar 815 bin başvurunun yapıldığı, 661.877 kullanıcının eğitim aldığı ve 347.325 özgeçmişin doldurulduğu belirtilmektedir. Ancak projenin kamuoyuna duyurulduğu Nisan 2020’den bu yana geçen süre zarfında bu eğitimler sonunda kaç kişinin istihdam edildiği ya da yaratılan istihdama ilişkin detaylı bir bilgi paylaşılmamaktadır.
Öte yandan CHP’li Adıgüzel, konuya ilişkin verdikleri soru önergesine ve CİMER başvurusuna yanıt alamadıklarını belirterek “Resmi internet sitesindeki verilere göre, başvuru yapan 815 bin kişinin yüzde 80’den fazlası eğitim alırken, yüzde 40’tan fazlası özgeçmişlerini doldurmuş. Ama bugüne kadar eğitim alan kullanıcıların yüzde kaçının istihdam sürecine dahil edildiğini bilmiyoruz. Çünkü detaylı veriler kamuoyu ile paylaşmıyor” ifadelerini kullandı.
“İktidar Hayal Satmaya Devam Ediyor”
İktidarın siyasi saiklerle ortaya attığı bu projenin en başından itibaren gerçeklikten kopuk olduğunu ifade eden Adıgüzel, “Hatırlanacağı üzere proje ilk duyurulduğunda, 1 milyon yazılımcı istihdam hedefine ulaşmanın gerçekçi bir hedef olmadığını, söz konusu projenin iktidarın siyasi projelerinden yalnızca biri olduğunun altını çizmiş, sektörün mevcut haliyle bu istihdam hedefini karşılayacak kapasitede olmadığını ifade etmiştik. Çünkü sektörün gerçekleri ve ihtiyaçları ile örtüşmeyen plansız, nitelikten ziyade niceliği hedefleyen bir projenin başarılı olmasına, iddia edildiği gibi bir istihdam sayısına ulaşmasına imkan yok. Zaten halihazırda bilgisayar, bilişim alanından mezun binlerce genç işsizlikle boğuşuyor. Her yıl Bilgisayar Mühendisliği, Yazılım Mühendisliği ve Bilişim Sistemleri Mühendisliği bölümlerinden 10 bin öğrenci mezun oluyor. Bilgisayar Mühendisleri Odası’na (BMO) göre, bilişim alanında BMO kapsamındaki mühendislik dallarından mezun yaklaşık 90 bin mühendis çalışmaktadır; diğer disiplinlerden mezun olanlarla birlikte bu sayı yaklaşık 150 bin kişiyi bulmaktadır. Özellikle yeni mezunlar arasında işsizlik çok yaygın. Bir yandan bilgisayar ve yazılım mühendisliği bölümlerinden mezun binlerce genç iş bulamazken, bir yandan size iş bulacağız diye yüzbinlerce genci iş bulamayacakları bir alana yönlendirmek hayal satmak değil de nedir? Bizim sürdürülebilir, gerçekçi politikalara ihtiyacımız var. Eğer gerçekten bilişim ve yazılım alanındaki sorunları çözmek istiyorsak, gelin önce sektördeki nitelik meselesini çözelim” diye konuştu.
Adıgüzel, ayrıca şu soruların cevaplarının kamuoyuyla paylaşılmasını istedi:
1 Ocak 2021 tarihi itibariyle açıldığı belirtilen işveren kayıt sistemine kaç başvuru yapılmıştır? Başvurular aracılığıyla istihdam edilen kişi sayısı kaçtır?
Proje kapsamında önümüzdeki süreçte kaç kişinin istihdam edilmesi planlanmaktadır? Bunun yıllara ve sektörlere göre ayrımını içeren bir planlama yapılmış mıdır?
İlgili projenin etki analizi yapılmış mıdır? Yapıldı ise ülke kalkınmasına ve ihracatına sağlaması beklenen katkının boyutu ne olarak hesaplanmıştır?

Gündem'den Öne Çıkan Haberler