22.07.2021

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI AĞBABA: EMEKLİLER BU BAYRAMDA DA SOFRA KURAMIYOR, TORUNLARININ YÜZÜNE BAKAMIYOR

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Kurban Bayramı öncesi son bir yılda temel gıda fiyatlarındaki artışın en çok emeklilerin etkilediğini belirtti, “bu bayramda da emeklilerin yüzü gülmeyecek, emekliler sofra kuramayacak, torunlarının yüzüne bakamayacak” dedi.
Açıklamasında 2020 ve 2021 yılı temel gıda fiyatları arasındaki farkı gösteren bir tablo da paylaşan CHP’li Ağbaba, emekli ikramiyesine yapılan yüzde 10’luk zammın temel gıdadaki artışla buhar olduğunu ifade etti.
CHP’li Ağbaba’nın açıklaması şu şekilde:


*Ürün Fiyatları TÜİK Madde Sepeti ve Ortalama Madde fiyatlarına göre alınmıştır. Ürün fiyatları en düşük olup market ve hal fiyatlarını kapsamamaktadır.
Emekli ikramiyesine yapılan yüzde 10’luk zam, gıda fiyatlarındaki artışla buhar oldu
“2018 yılından itibaren 1000 TL olarak verilen bayram ikramiyeleri bu yıl için sadece 100 TL zamla 1100 TL olarak verilmeye başlandı. Verilen 100 TL’lik zam alım gücünde hiçbir artışa etki etmezken aksine birçok temel besin maddesinde zamma rağmen azalış meydana geldi. Bayram ikramiyesinde sadece yüzde 10’lu artış meydana gelirken, son bir yılda sadece sıvı yağ yüzde58, yumurta yüzde 46, et yüzde 28, domates yüzde 27, ekmek yüzde 22, pirinç yüzde 19, şeker ise yüzde 15 arttı. 100 TL’lik zamma rağmen bir emeklinin alım gücü ayrıca yumurtada 476 adet, ekmekte 16 adet, domateste 40 kg, patateste 32 kg, tavukta 17 kg, et de ise 4 kg geriledi. Emekli ikramiyesine yapılan yüzde 10’luk zam, gıda fiyatlarındaki astronomik artışla buhar oldu uçtu. Emeklilerimiz bari bu bayramda ailesi ile birlikte gönlünce bir sofra kursun diye emekli ikramiyesinin 2000 TL olması teklifimiz ise AKP-MHP oyları reddedildi.”
Ödenekleri rekor kıran Cumhurbaşkanı tasarrufu emeklilerden bekliyor!
“Yıllardır bayram sofrasına hasret kalan, bayramı açlık sınırı altında karşılayan emeklilerimiz, AKP ve MHP iş birliği ile bir kez daha bu bayramda da açlığa ve çaresizliğe itildi. Harçlık veremediği için bu bayramda da torunlarının yüzüne bakamaz oldu. Türkiye’de 8 milyon emekli asgari ücretin dahi altında aylık alıyor. Dul ve yetim aylığı alan 2,6 milyon kişi ise aylık sadece 769 TL ile geçimini sağlamaya çalışıyor. Türkiye’de her iki emekliden biri ise geçirebilmek için ya çalışıyor ya da çalışmak için iş arıyor. AKP iktidarı ise en düşük emekli maaşını 1500 TL’ye yükseltmekle, ikramiyelere 100 TL zam yapmakla övünüyor. Tasarruftan bahseden Cumhurbaşkanı bu yılın ilk 6 ayında örtülü ödenekten 1 milyar 348 milyon TL harcarken, tasarrufu maaşına 126 TL zam yapılan emeklilerimizden bekleniyor. Bu bayramda da emeklilerimiz çocukları ve torunları ile gönlünce bayram sofrası kuramazken, iktidar sahipleri ülkenin kaynaklarını istediklerin gibi harcamaya devam ediyor.”

Gündem'den Öne Çıkan Haberler