19.10.2020

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI AĞBABA'NIN BASIN AÇIKLAMASI

-“ALTIN VARAKLI SARAYLARDA YAŞAYAN ERDOĞAN DEĞİL DE NEDEN AÇLIK VE YOKLUK İÇERİSİNDE YAŞAM MÜCADELESİ VEREN EMEKLİ, MEMUR VE ASGARİ ÜCRETLİLER SABREDİYOR”
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba’nın yazılı basın açıklaması şöyle:
AKP Genel Başkanı Erdoğan, “Müminin görevi varlıkta şımarmamak, yoklukta sabretmektir” diyor. Lakin yazlık, kışlık saraylarda, günde 10 milyon TL harcarken bu sabrı kendisi göstermiyor.
Erdoğan’ın sabretmeyi öğütlediği ülkemizde milyonlar açlık ve yoksulluk sınırı altında yaşam mücadelesi veriyor. Geçimini sağlayamayan, çocuklarına okul harçlığı veremeyen babalar ne yazık ki canlarına kıyıyor.
Türkiye’de 13 milyona yakın emeklinin %90’ı ve 10 milyon civarında asgari ücretli açlık ve yoksulluk sınırı altında yaşam mücadelesi veriyor. Ülkede 2 milyona yakın yurttaş günde 39,24 TL ile geçinmek zorunda kalıyor, her 3 gencimizden birisi işsiz, geniş tanımlı işsizliğimiz 10 milyonu aşmış, memurlarımız yoksulluk sınırı altında ücret alırken Erdoğan insanlara dalga geçer gibi yoksullukta sabretmeyi öğütlüyor.
Erdoğan’ın sabredin dediği ülkede milyonlarca insan çöp konteynırlarında karnını doyurmaya çalışıyor lakin her türlü şatafattan ve lüksten ödün vermeyen, altın varaklı saraylarda yaşayan Erdoğan sabrın zerresini kendisi göstermiyor.
Sabreden asgari ücretlilerin maaşı bu yıl 100 dolar ve 100 Euro civarında eridi
“Erdoğan’ın ‘açlık ve yoklukta’ sabretmeyi öğütlediği kesimlerin en başında asgari ücretliler gelmekte. Türkiye’de 10 milyon civarında çalışan asgari ücret ile geçimini sağlamak zorunda. Avrupa ülkeleri arasında en çok asgari ücretli çalışan sayısı Türkiye’dedir. Türkiye’de açlık sınırının 2 bin 500 TL’ye dayandığı ülkemizde 10 milyon civarında asgari ücretli ve ailesi açlık sınırı altında yaşamaktadır. Ocak ayından bu yana yoksulluğa ve açlığa sabretmesi istenen asgari ücretlinin maaşı ortalama 100 dolar ve 100 Euro civarında eridi. Türkiye bu yılın başında 26 Avrupa ülkesi arasında asgari ücret sıralamasında 349 Euro ile Sırbistan (343 Euro), Karadağ (331 Euro), Bulgaristan (312 Euro), Arnavutluk (213 Euro) gibi ülkelerin önünde yer alırken, şimdi 249 Euro ile Arnavutluk’un önünde sondan ikinci sırada yer almaktadır.”
Asgari ücretlinin sofrasından 102 kg bulgur, 199 kg patates eksildi
Erdoğan’ın ‘’ açlık ve yoklukta’’ sabretmeyi öğütlediği kesimlerin en başında asgari ücretliler gelmekte.
Türkiye’de 10 milyon civarında çalışan asgari ücret ile geçimini sağlamak zorunda.
Avrupa ülkeleri arasında en çok asgari ücretli çalışan sayısı Türkiye’dedir.
Türkiye’de açlık sınırının 2 bin 500 TL’ye dayandığı ülkemizde 10 milyon civarında asgari ücretli ve ailesi açlık sınırı altında yaşamaktadır.
Asgari ücretlilere 2020 için %15 oranında zam yapılırken, Sabreden asgari ücretlilerin sofrasında Ocak-Eylül ayları arasında 483 paket makarna, 102 kg Bulgur, 199 Kg patates,93 kg Biber ve 72 Kg mercimek azaldı.
Asgari ücret etin karşısında en az %29, tavuk karşısında en az %23, margarin karşısında ise en az % 26 oranında değer kaybetti.
Açlığa terk edilen asgari ücretlinin Ocak-Eylül arası bazı temel gıda maddelerinde alım gücündeki değişim;


*Ürün fiyatları TÜİK Ocak ve Eylül ayı madde sepeti ve ortalama market fiyatlarından alınmıştır. Ürünlerin fiyatları asgari oranda hesaplanmıştır.
Sabreden gençlerin 5,8 milyonu ne eğitimden ne istihdamdan yararlanabiliyor!
Türkiye’de en güvencesiz ve en mağdur kesimlerin başında gençler gelmektedir. Erdoğan’ın sabretmeyi öğütlediği gençlerden;
15-19 yaş aralığında yer alan 1,2 milyon genç
20-24 yaş aralığında yer alan 2,2 milyon genç
25-29 yaş aralığında yer alan 2,4 milyon genç yani toplamda 5,8 milyon genç ne eğitimden ne de istihdamdan yararlanabilmektedir.
5,8 milyon genç ailesinin eline muhtaç bir şekilde yaşamını sürdürmektedir.
İŞKUR Eylül ayı verilerine göre 1 yıl ve daha uzun süreli iş bekleyen gençlerin;
134 bin 643’ü Lisans
5 bin 705’i Yüksek Lisans
162’si ise Doktora Mezunudur.
Sabreden emeklilerin ikramiyelerinde toplam kayıp 882 tl oldu!
Türkiye’de yıllardır zaten hem açlığa hem de yoksulluğa sabredenlerin en başında emekliler gelmektedir.
Türkiye 13 milyona yakın %90’nı açlık ve yoksulluk sınırı altında yaşam mücadelesi vermektedir.
Geçtiğimiz yıl Eylül ayından bugüne aradan geçen 1 yıl sürede açlık sınırı en az % 18,5 oranında artarak 2 bin 500 TL’ye yaklaşırken, Emeklilere Temmuz ayında verilen maaş zammı %5,75.
Temmuz ayında en düşük işçi emeklisine 72 TL zam yapılırken, en düşük emekli maaşını iktidar 1500 TL’ye çıkartarak sabitledi.
İktidar Temmuz ayında en düşük esnaf emeklisine 88 TL zam, en düşük çiftçi emeklisine 83 TL zam yaptı.
Asgari ücrete 2019 yılı için %26 oranında 2020 için ise % 15 oranında zam yapılırken, emekli ikramiyeleri iki yıldır 1000 TL olarak verilmeye devam etti.
Asgari ücrete iki yılda %41 oranında zam 1000 TL emekli ikramiyelerine yansıtılmış olsa idi emeklilere aylık 1000 TL yerine 441 TL zam yapılmış olacaktı.
Yani son iki yılda emekli ikramiyelerinde asgari ücrete oranla toplam kayıp 882 TL oldu.
Sabreden memurlar yoksulluk sınırının altında yaşıyor!
Her seçim öncesi verilen 3600 Ek gösterge sözü bu dönemde memurlara verilmedi. Erdoğan’ın sözde 3600 Ek gösterge müjdesinden bugüne sabrederek göstergenin verilmesini bekleyen memurlar hayal kırıklığı yaşamaya devam etti.
Yoksulluk sınırın 8 bin TL’yi aştığı ülkemizde memurlar yoksulluk sınırı altında yaşamaktadır.
Son bir yılda gıda ürünlerine ortalama %20 oranında zam gelirken
Elektriğe %32, Doğalgaza %34 oranında zam gelirken
Memurlara verilen zam oranı %5,75 oranında kaldı.
Almanya’da1584 Euro asgari ücret 14 bin 7 yüz TL’ye denk gelirken, Almanya’da ki asgari ücretli ülkemizde çalışan en düşük memurumuzun 3,8 katı, ortalama 5000 TL maaşı olan bir öğretmenimizin ise 2,9 katı fazla maaş almaktadır.
 

Gündem'den Öne Çıkan Haberler