13.01.2021

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI AKIN: YANLIŞ ENERJİ POLİTİKALARIYLA VATANDAŞIN PARASINI FÜTURSUZCA HARCIYORLAR

-"ENERJİ VERİMLİLİĞİ CARİ AÇIK YARATMAYAN ENERJİ KAYNAĞIDIR"
-"ENERJİ KOOPERATİFLERİ HALKIN ENERJİDE SÖZ SAHİBİ OLMASIDIR"
CHP Enerji ve Altyapıdan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, enerjinin kalkınmanın, büyümenin en önemli parametresi olduğuna işaret ederek, bu nedenle enerji verimliliğini çok önemsediklerini söyledi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, CHP Genel Merkezi’nde Enerji Tasarrufu Haftası nedeniyle düzenlediği basın toplantısında AK Parti hükümetinin enerji politikalarını eleştirdi. Hükümetin cari açık oluşturan, yanlış, plansız ve programsız enerji politikaları ile vatandaşın parasını fütursuzca harcadığını belirten Ahmet Akın, “Bu plansız yönetim bizi nereye getirdi? Enerjide dışa bağımlılığımız son 18 yılda yüzde 66'lardan dan yüzde 77'lere çıktı. Ayrıca, bu artış devam ediyor” dedi.
AK Parti hükümetlerinin Türkiye’nin enerji verimliliği potansiyelini görmeden geldiğini vurgulayan Ahmet Akın, şunları söyledi:
Enerji tasarrufu, en ucuz, en çevreci, cari açık yaratmayan, enerji kaynağıdır. Enerji verimliliği, yaptığımız çalışmalar neredeyse yüzde 30'lara varan bir enerji verimliliği potansiyelimiz olduğunu ortaya koymaktadır. Bu ne demektir? Bu, enerji kaynaklı cari açığın bu oranda azalması demektir. Enerji kaynaklı azalacak cari açıkla vatandaşımıza iş, aş ve makul seviyede ücret artışı sağlayabilmektir. Ülkemizin karbon emisyonlarının düşürülmesidir. Vatandaşımıza daha temiz, daha sağlıklı bir Türkiye'de yaşamasını sağlayabilmektir. Peki yaptılar mı? Hayır!”
AK PARTİ'NİN ENERJİ VERİMLİLİĞİ ÇALIŞMA KARNESİ ÇOK ZAYIF
CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, AK Parti hükümetlerinin enerji verimliliği karnesinin çok zayıf olduğunu da söyledi. 2007 yılında çıkarılan Enerji Verimliliği Kanunu uygulamada yetersiz kaldığını işaret ederek, iktidarın 2033 yılı hedefleri ortaya koyduğunu belirtti. Akın şöyle devam etti:
“Neden 2033 hedefleri veriyorlar? 2023 hedefleri tutmadığı için mi? Bu gösteriyor ki, AK Parti'nin enerji hedefleri 10 yıl sapmış! Becerememişler. 10 yıl Türkiye'ye kaybettirdiler. 18 yıldır ülkeyi yöneten AKP yönetimi neden cari açığın en büyük kalemi olan enerji ithalatını azaltamadı? Verimlilik projelerini neden hayata geçiremedi? Kim engelledi? Yol, köprü, tünel gibi büyük kazançlarla yandaşlara verdiğiniz, enerji yatırım projelerinin sahiplerimi engelledi sizi. Yoksa, elektriğin her bir kilovatsaatini 12,35 dolar sent fiyatla 15 yıl satın alma garantisi verdiğiniz ve bu 3 kat pahalı elektrik bedelini de milletimizin sırtına yüklediğiniz nükleer santral lobileri mi engelledi sizi?”
SON 5 YILDA ENERJİ FATURALARI 2’YE KATLANDI
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in “Türkiye'nin enerjisini 18 yılda üçe katladık” dediğini hatırlatan CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, bir takım verileri katladıkları doğrudur. Son 5 yılda vatandaşın elektrik ve doğalgaz faturasını 2'ye katladılar. Sayın Cumhurbaşkanı açıklama yapıyor, diyor ki: ‘İki yıl önce başlattığımız enerji verimliliği eylem planı ile 24 milyon ton petrole eşdeğer bir tasarruf sağlamayı hedefliyoruz’ 18 yıldır iktidardasınız neden bu hedefi tutturamadınız? Sanayide, binalarda, kamu binalarında okullarda ve birçok yerde neden enerji tasarrufunu yönetemediniz? Çünkü! İstemediniz 83 milyon vatandaşımıza daha fazla fatura ödeterek plansız üretimin ve maliyetlerini vatandaştan tahsil ettiriyor ve elde ettiğiniz geliri de yandaşlarınıza aktarıyorsunuz. Bu anlayışla enerji politikaları yürütülemez.”
ENERJİ VERİMLİLİĞİ BİR DÖNÜŞÜM POLİTİKASIDIR VE DÖNÜŞÜM CHP İKTİDARINDA OLACAKTIR
Enerjiye kolay ve ucuz ulaşabilmenin bir insan hakkı olduğunu vurgulayan CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, iktidarın halka temiz ve ucuz enerji sağlamakta görevli olduğunu söyledi. “Enerji verimliliği, enerji de dönüşüm politikasıdır ve bu CHP iktidarında olacaktır” diyen Ahmet Akın, şunları söyledi:
“Bütün planlarımız hazır. Vatandaşa olumlu yansıyacak şekilde, sanayide, ticarette, ulaşımda, tarımda, alt yapıyı da kapsayacak enerji verimliliği politikalarını biz hayata geçireceğiz. Yenilenebilir enerji kooperatiflerini kurarak, halkın enerjide söz sahibi olmasını sağlayacağız. Cumhuriyet Halk Partisi olarak enerji üretimi ve tüketimindeki ekodengeyi gözeten kalkınma ve kapsayıcı büyüme stratejilerini ortaya koyacağız. Enerji kalkınmanın, büyümenin en önemli parametresidir. Enerji verimliliğini de bu sebeple çok önemsiyoruz. Enerji verimliliği ülkelerin enerji güvenliklerini en düşük maliyet ile sağlayabilecekleri bir araçtır. Yapacağımız her birim enerji verimliliği yatırımı cari açığımızı düşürecek ve ekonomimize katkı sağlayacaktır.”

Gündem'den Öne Çıkan Haberler