10.01.2020

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI ERDOĞDU: “GENÇLERİMİZİN NEDEN EVLENEMEDİĞİNE TÜİK’TEN CEVAP GELDİ, ÇÜNKÜ İŞSİZLER”

-“İŞSİZ MİLYONLARIN ÖNÜNDE KANAL İSTANBUL’U TARTIŞMAK HEM AYIP HEM GÜNAH”
-“BİZİM ÇILGIN PROJEMİZ İNSANLARIMIZA EMEKLİ OLANA KADAR ÇALIŞABİLECEKLERİ YATIRIMLAR SAĞLAMAK OLACAK”
CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın dün yaptığı bir konuşmada, gençlerin evlenmemesinden yakındığını belirterek, “TÜİK bugün açıkladığı işsizlik rakamlarıyla gençlerin neden evlenmediğinin cevabını verdi. İşsizlik her geçen gün yükselirken özellikle gençler bu olumsuzluktan en çok etkilenen kesim” dedi.
Erdoğdu TÜİK’in bugün açıkladığı işsizlik rakamlarına ilişkin yaptığı değerlendirmede, Ekim ayında işsizlik oranının bir önceki yılın aynı dönemine göre 180 baz puan artarak yüzde 13,4 olduğunu ve bir önceki aya göre 40 baz puan azalış gösterdiğini belirterek şunları söyledi:
“İşgücüne katılım oranı yıllıkta 70, aylıkta 50 baz puan azalarak yüzde 53,0 olurken, mevsim etkisinden arındırılmış işgücüne katılım oranı ise bir önceki aya göre değişim göstermeyerek, geçen yılın aynı dönemine göre 60 baz puan azalışla yüzde 52,9 olarak gerçekleşti. Geçtiğimiz yılın Ekim ayında yüzde 13,6 olan Tarım Dışı İşsizlik yüzde 15,7’ye yükselirken bir önceki aya göre 70 baz puan azalış kaydetti. Mevsim etkisinden arındırılmış tarım dışı işsizlik rakamı ise yıllıkta 220 baz puan artsa da aylıkta 30 baz gerileyerek yüzde 15,9 oldu.”
Ekonomik krizin ne kadar derin olduğunun işgücü verilerinde görüldüğünü ifade eden Erdoğdu, 2018 yılının Ekim ayında yıllık bazda 723 bin kişilik artış olurken, 2019 yılının Ekim ayında ise işgücündeki artışın 98 bin kişi ile sınırlı kaldığını söyledi. Benzer şekilde 2018 yılının Ekim ayında yıllık bazda 207 bin kişiye istihdam yaratan ekonominin, 2019 yılının aynı döneminde yıllıkta 523 bin kişilik istihdam azalışı yaşadığının görüldüğüne dikkat çeken Erdoğdu şöyle devam etti:
“Yıllık bazda bir önceki ay 491 bin kişilik istihdam azalışı yaşayan tarım dışı sektörler, ekim ayında 252 bin kişilik istihdam azalışı yaşamış durumda. Bir önceki ay istihdamı 152 bin kişi azalan sanayi sektörü, Ekim ayında da 30 bin kişilik istihdam azalışı yaşadı. 69 bin kişilik istihdam artışı yaşayan hizmet sektörü ise 77 bin kişilik artış sağlamış. İnşaat sektöründe ise Eylül’de 408 bin kişi azalırken bu sayının Ekim’de daha da yükselerek 465 bin kişiye ulaştığı görülüyor.”
İŞSİZ VE BORÇLU GENÇLER NASIL EVLENSİN
Genç nüfus olarak da kategorize edilen 15-24 yaş arasında ise işsizliğin bir önceki yılın aynı dönemine göre 123 bin kişi artarak yüzde 25,3 olduğuna dikkat çeken Erdoğdu, şehirlerde yaşayan ve üniversite eğitimi alanların çoğunlukta olduğu gençler arasındaki işsizliğin yaklaşık yüzde 29’lara yükseldiğini söyledi. Bu noktada, eğitimli her 3 gençten birinin işsiz olduğunun söylenebileceğini vurgulayan Erdoğdu şu görüşleri dile getirdi:
 “Gençler bir an önce evlensin' diyenlerin yönettiği ülkede, gençler en yüksek işsizlik oranını yaşıyor. İşsiz sayısı ve oranı her eğitim grubunda önceki yıla kıyasla artıyor. Bu noktada en yüksek işsiz kişi sayısının üniversite mezunları arasında, işsizlik oranının ise lise mezunları arasında yaşandığını rakamlar bize söylüyor. Hiçbir planlama yapılmadan açılan çok sayıda fakülte ve üniversitede harcanan onca emek ve zamana karşın, üniversiteli işsiz sayısı her geçen gün artıyor. Bir yıldan uzun süredir iş arayan mezun sayısı ise 48 binden 247 bine çıkarken, mezunların pek çoğunun iş bulamaması medeniyle KYK kredi borçları, yüksek faiz nedeniyle her geçen gün artıyor. Kredi borcunu işsizlik, düşük ücret ve artan enflasyon sonucunda yükselen faiz nedeniyle ödeyemeyen gençlerin sayısı 5 milyona ulaştı. Bunun yaklaşık 280 binine yasal işlem başlatılarak, banka kartlarına bloke konuldu. Sormak lazım, hem işsiz hem borçlu olan bu gençler, Cumhurbaşkanının tavsiyesine uyup nasıl evlenecekler?”
KADINLARIN YÜZDE 41’İ ÇALIŞMIYOR, OKUMUYOR
İlköğretim ve altındaki düzeydeki kadınlarda iş gücüne dahil olmamanın çok yaygın olduğuna da işaret eden Erdoğdu, 15-34 yaş grubunda en az 2 yıllık üniversite mezunu olan kadınların 721 bininin çeşitli nedenlerden dolayı iş aramadığını ve bu nedenle de işsiz sayılmadığını bildirdi. Erdoğdu, “Hem eğitim hem de istihdamdan yoksun olmak özellikle genç kadınlarda çok yaygın. Bu grubun yüzde 41’i çalışmıyor ve okumuyor” dedi.
İktidarın teşvikler ve bütçe destekleri ile ekonomide düzelme algısı yaratma gayretinde olduğunu ancak makyajlanmış rakamların bile gerçekleri gizlemede artık yetersiz kaldığını kaydeden Erdoğdu, “Liyakatsız insanların elinde ülke son sürat uçuruma gidiyor. Ekonomi ve işsizlik bu haldeyken, milyonlar işsizlik ve yoksulluğun pençesinde kıvranırken bu insanların önünde ‘çılgın proje’ olarak lanse ettikleri, Kanal İstanbul’u tartışmak hem ayıp hem günah. CHP olarak bizim çılgın projemiz, insanlarımıza emekli olana kadar huzur içinde çalışabilecekleri istihdam yaratıcı yatırımlar ve herkese adil bir gelir dağılımı sağlamak olacak” diye konuştu.   

Gündem'den Öne Çıkan Haberler