17.11.2018

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI FETHİ AÇIKEL: “AKP'NİN "TERSİNE BEYİN GÖÇÜ" PROJESİ İLK GÜNLERİNDE İFLAS ETTİ”

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI FETHİ AÇIKEL: “AKP'NİN "TERSİNE BEYİN GÖÇÜ" PROJESİ İLK GÜNLERİNDE İFLAS ETTİ”
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı, İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Fethi Açıkel yaptığı yazılı basın açıklamasında, tersine beyin göçünü hızlandırmak amacıyla başlatılan 'Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı'nı eleştirerek, AKP'nin beyin göçü meselesini dar anlamda piyasa mantığıyla değerlendirdiğini ve beyin göçünün nedeni olarak sadece ekonomik kaygıların görülmesinin hatalı olduğunu vurguladı. Açıkel, tersine beyin göçünü sağlamak için akademik özgürlük ortamının yeniden tesis edilmesi, akademiye baskıların son bulması ve engizisyon anlayışının terk edilmesi gerektiğinin altını çizerek, geçtiğimiz günlerde İstanbul'da operasyonlarda akademisyenlerin sudan gerekçelerle gözaltına alındığını ve AKP'nin tersine beyin göçü projesinin daha ilk günlerinde iflas ettiğini söyledi.
"AKP, Beyin Göçünün Nedenini Maddiyat Zannediyor"
Yurtdışına giden genç araştırmacıların ve deneyimli akademisyenlerin gidişlerinin ana nedeninin ekonomik kaygılar olmadığının altını çizen Açıkel şunları kaydetti: "Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, geçtiğimiz günlerde, tersine beyin göçünü hızlandırmak amacıyla TÜBİTAK bünyesinde sürdürülen "Yurda Dönüş Araştırma Burs Programı"nı, "Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı"na dönüştürdüklerini açıkladı. Bu programın ekonomik detayları incelediğinde, ABD'de yaklaşık 6 bin dolar, Avrupa'da da yaklaşık 6 bin dolar olan aylık ücretlerin Türkiye'de 4.390 dolar (24 Bin TL) seviyesinde olduğu gözükmektedir. Yani beyin göçü meselesinin çözümünü "ekonomik rüşvetçilik" mantığında ararken dahi, araştırmacıları ve akademisyenleri daha düşük imkânlara davet ettikleri görülmektedir. Ayrıca, meselenin altında yatan sebep ekonomik kaygılar olmadığı için, daha yüksek imkânlar sağlansa dahi bunun bir etkisinin olmayacağı açıktır. Akademisyenlerin akademik özgürlük ve bilimsel özerkliklerinin yok edildiği, akademik çalışmaların sansürlendiği bir ülkede beyin göçü meselesini çözmek mümkün değildir. AKP'nin baskıcı rejimi, beyin göçünün temel nedenidir."
"TÜBİTAK'ın Programı, Ziya Selçuk'un Açıklamalarıyla Çelişiyor"
CHP'li Açıkel, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un, "Beyin göçü meselesi iki taraflı bir iş. Güçlü bir devletseniz beyin göçü iyidir, zayıf bir devletseniz başka sorunlar ortaya çıkar. Türkiye'nin beyin göçü vermesinde fayda var."açıklamasından hemen 10 gün sonra TÜBİTAK tarafından başlatılan programın Selçuk'un açıklamasıyla çeliştiğini belirtti. AKP'nin düşünce ve bilim dünyası üzerindeki baskıcı uygulamalarının, uzun yıllar emek verilen ve ciddi harcamalarla yetiştirilen nitelikli insanları yurtdışına kaçırdığını vurgulayan Açıkel, CHP olarak beyin göçü meselesine dair ciddi çalışmalar yürüttüklerini ve önümüzdeki günlerde bu konudaki çalışmaları kamuoyu ile paylaşacaklarını söyledi.

Gündem'den Öne Çıkan Haberler