19.07.2018

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI GÜLİZAR BİÇER KARACA: "REKTÖR, SİYASAL İKTİDARIN KARARLARINI AKLAMAKLA DEĞİL, BİLİMİ SAVUNMAKLA GÖREVLİDİR!"

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI GÜLİZAR BİÇER KARACA: "REKTÖR, SİYASAL İKTİDARIN KARARLARINI AKLAMAKLA DEĞİL, BİLİMİ SAVUNMAKLA GÖREVLİDİR!"
CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca'nın 83 yıllık Cumhuriyet mirası olan İstanbul Üniversitesi Alfred Heilbronn Botanik Bahçesi’nin boşaltılmasıyla ilgili yaptığı açıklamaya İstanbul Üniversitesi'nin resmi internet sitesi üzerinden verilen yanıtla ilgili açıklaması şöyle:
“İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜNÜ SİYASİ HESAPLAR YERİNE BİLİMDEN YANA DAVRANMAYA VE KAMUOYUNU DOĞRU BİLGİLENDİRMEYE ÇAĞIRIYORUZ
MİLLİ SERVETİMİZ OLAN ALFRED HEILBRONN BOTANİK BAHÇESİ’NİN YOK EDİLMESİNE KARŞI MÜCADELEMİZE HER ALANDA DEVAM EDECEĞİZ
83 yıllık Cumhuriyet mirası olan İstanbul Üniversitesi Alfred Heilbronn Botanik Bahçesi’nin iktidarın bilimsel bilgiye karşı başlattığı savaşa kurban edilmesine izin vermeyeceğimizi ifade ettiğimiz açıklamaya İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü resmi internet sitesi üzerinden yanıt vermiştir. 
REKTÖR, SİYASAL İKTİDARIN KARARLARINI AKLAMAKLA DEĞİL, BİLİMİ SAVUNMAKLA GÖREVLİDİR!
Üzülerek görüyoruz ki; muğlak ifadelerle kaleme alınmış açıklama, kamuoyunu aldatmaya ve gerçekleri kamuoyundan gizlemeye yönelik bir hamledir. Botanik bahçesi eğer eğitim ve bilim amaçlı kullanılmaya devam edecekse; neden Müftülüğe devredildiği ve İ.Ü. Botanik Anabilim Dalı’nın faaliyetlerini en etkin biçimde yürüteceği binalarının hangi gerekçeyle boşaltıldığı soruları ısrarla cevapsız bırakılmıştır. Türkiye’nin milli serveti konumundaki Alfred Heilbronn Botanik Bahçesi üzerindeki tehdidin boyutlarını bir bilim yuvasına yakışmayacak ciddiyetsizlikteki bu açıklama ile bir kez daha kanıtlamıştır.
Toplam 17 bin metrekarelik alanı Müftülükle birlikte 83 yıldır sorunsuz bir şekilde kullanan İ.Ü. Botanik Anabilim Dalı’nın çalışmalarını açık bir şekilde sekteye uğratacak bu hamle neden bugün yapılmıştır ve neden İ.Ü. Rektörlüğü bu kararı kamuoyu nezdinde aklama görevine soyunmuştur?
BİLİME VE MANTIĞA AYKIRI OLAN BU KARARDAN DERHAL GERİ DÖNÜLMELİ!
Bir bölümü ülkemiz topraklarına bir bölümü de başka ülkelere ait canlı bitkiler Uluönder Atatürk’ün de büyük gayretleriyle hayli zor şartlarda ve ciddi masraflarla toplanarak bu güne kadar korunup geliştirilmiştir. Kuruluşundan bu yana binlerce öğrencinin eğitimlerinin çok önemli bir ayağını tamamlayan, öğrencilerin kitaplarda gördüğü bitkilere dokunup tanımasını sağlayan Botanik Bahçesi’nden fiziki olarak koparılması anlamına gelen kararın akla, bilime ve mantığa yatkın hiçbir gerekçesi yoktur!
BU ACELE NİYE?
Bölümün hocaları ve öğrencilerinin botanik bahçesiyle yakın ilişki kurmalarının önüne geçen bu karar her gün Botanik Bahçesi’ni ziyarete gelen insanların bitkilerle ilgili bilgi alması için yetkin kişilerin orada bulunmaması sonucuna da yol açacaktır. Üstelik Vezneciler’de deprem güvenliği gerekçesiyle yıkılan Biyoloji Bölüm Binası’nın yerine inşa edilen bina 2019 yılında tamamlanacakken böyle apar topar bir boşlatma kararına neden ihtiyaç duyulduğunu anlamak mümkün değildir. 
REKTÖR KAMUOYUNU BİLGİLENDİRMEK ZORUNDADIR!
Botanik Bahçesi’nin yönetiminden sorumlu olacak Müftülük, bahçenin bakımı ve geliştirilmesini üstlenebilecek kadrolara sahip olmadı ortadadır. Konusunda yetkin olan bilim insanlarının bahçeden ve bitkilerden uzaklaştırılması açıkça, alanın gözlerden uzak tutulmak istendiğinin bir göstergesidir. 2015 yılında gerekçesiz bir şekilde Diyanet İşleri Başkanlığı’na devriyle başlayan saldırının bugün yeni bir aşamasıyla karşı karşıyayız. 16 Temmuz 2018 tarihinde Cumhurbaşkanı’nın bir danışmanına Botanik Bahçesi’ni gezdirdiği ve bilgi verdiği iddia edilen İ.Ü. Rektörü gelecekte planlanan çalışmalarla ilgili sadece Cumhurbaşkanı Danışmanlarını değil kamuoyunu da doğru bilgilendirmekle yükümlüdür.”

Gündem'den Öne Çıkan Haberler