11.09.2018

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI İLGEZDİ, MEB YÖNETMELİĞİNDE KARMA EĞİTİM ŞARTININ KALDIRILMASINI SORDU

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI İLGEZDİ, MEB YÖNETMELİĞİNDE KARMA EĞİTİM ŞARTININ KALDIRILMASINI SORDU

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, Milli Eğitim Bakanlığı, Kurum Açma, Kapatma ve Ad Verme Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle çok programlı Anadolu liseleri, mesleki ve teknik eğitim merkezleri ile mesleki eğitim merkezlerinde karma eğitim şartının kaldırıldığına dair haberleri TBMM gündemine taşıdı.

İlgezdi’nin Meclis Başkanlığına sunduğu soru önergesi şöyle: 

“TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim. 11.09.2018
Gamze AKKUŞ İLGEZDİ
CHP İstanbul Milletvekili

Milli Eğitim Bakanlığı, Kurum Açma, Kapatma ve Ad Verme Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle çok programlı Anadolu liseleri, mesleki ve teknik eğitim merkezleri ile mesleki eğitim merkezlerinde karma eğitim şartının kaldırıldığına dair haberler basında yer almıştır. Bu haberler üzerine bakanlık yaptığı açıklamada; “Okullarda kız ve erkek karma eğitim yapılması esastır. Ancak eğitimin türüne imkan ve zorluklara göre bazı okullar, yalnızca kız veya yalnızca erkek öğrencilere ayrılabilir.” ifadeleri kullanılmıştır.

Bu bağlamda;

“Eğitimin türüne imkan ve zorluklara göre bazı okullar, yalnızca kız veya yalnızca erkek öğrencilere ayrılabilir.” Açıklaması ile kastedilen “bazı okullar” hangileridir? Bu okullar belirlenirken hangi ”imkan ve zorluklar” dikkate alınacaktır? Bu düzenleme farklı okul türlerinde karma eğitimin kaldırılmasına zemin yaratmayacak mıdır? Bu düzenlemenin il ya da ilçe müdürlükleri tarafından keyfi uygulamalarla suiistimal edilmesini engelleyebilecek misiniz? Bu düzenlemenin, ‘Ortaöğretime Geçiş Sistemi’ ve yapılan Anadolu Lisesi kontenjan artırımlarının büyük bölümünün Çok Programlı Anadolu Liselerinde yapılması ile ilgisi var mıdır? Milli Eğitim Bakanı olarak en azından sizin döneminizde karma eğitimin sona ermeyeceğinin sözünü verebiliyor musunuz? “Eğitimde kıyameti koparmamız gerekiyor” şeklinde yaptığınız açıklamanız ile karma eğitimin kaldırılmasını mı kastetmiştiniz?”

Gündem'den Öne Çıkan Haberler