26.03.2021

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI İLGEZDİ: TİYATROSUZ BİR DÜNYA TİYATROLAR GÜNÜ

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi tiyatrosuz bir 27 Mart Dünya Tiyatrolar gününün yaşandığını belirterek, “AKP iktidarı döneminde başta sansür olmak üzere pek çok sorunla karşı karşıya olan tiyatro dünyamız Pandemi nedeniyle son bir yıldır da, yok olma tehdidi altında yaşıyor” dedi
Kültür- Sanattan sorumlu CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü ile ilgili yaptığı basın açıklamasında tiyatrocuların pandemi nedeniyle 1 yıldan fazladır sahne alamadıklarını hatırlatarak, “19 Yıllık AKP iktidarında zaten baskı, sansür ve bir çok sorunla başa çıkmaya çalışan tiyatrocular Kültür ve Turizm Bakanlığının da desteği olmadığı için tamamen tükendi. Pandemi bitse bile artık izleyecek tiyatro bulamayacağız” açıklamasında bulundu.
Pandemide borcu yoktur yazısı istendi
Bakanlığın her yıl verdiği özel tiyatro desteğini pandemi nedeniyle veriyormuş gibi bir algı yaratıldığını söyleyen CHP’li Akkuş İlgezdi, “Destek için tiyatroların vergi ve SGK borcu olmaması şartı olduğu için pandemide tamamen kapanan iş yapamayan tiyatroların borçsuz olması mümkün değildi. Bir çok tiyatro bu desteğe bile başvuramadı” dedi.
Boya firmasına destek var tiyatrocuya yok
“Yıllarını tiyatroya veren duayen tiyatroculara destek vermeyen Kültür ve Turizm Bakanlığı. Tiyatro camiasının bilmediği kişilerce kurulduğu anlaşılan akaryakıt, inşaat, makine, gıda, boya, spor malzemeleri firmalarına, kuyumculara destek sağlandı” diyen Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, Kültür ve Turizm Bakanlığının tiyatroları ve tiyatrocuları yok saydığının altını çizdi.
500 milyonluk fon da kullanılmadı
Akkuş İlgezdi, Kültür ve Turizm Bakanlığına CHP olarak bir kaynak önerdiklerini de hatırlatarak, “Özel kopyalama harcı yüzde 100 sanatçıların hakkı olan bir fon. Bakanlık yıllardır bu paraya birçok farklı alanda kullanıyordu. 2017 yılında bu fonun büyüklüğü 320 milyon lira. Şuan bu fonda çok daha fazla miktar bulunuyor ama açıklanmıyor. 500 milyon lira olduğunu tahmin ediyoruz. Bu fonu sahibi olan sanatçılar için kullanın çağrımızı bakanlık kabul etmedi” dedi.
Gamze Akkuş İlgezdi, tiyatrosuz bir 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü geçirmenin burukluğunu ifade ederek, “Tiyatrocuların zaten onlarca sorunları vardı. Pandemi ile birlikte son bir yıldır da açlık ve yoklukla da baş başa bırakıldılar” diye konuştu.
Saray kabinesi duymuyor
CHP’li Akkuş İlgezdi, “Kültür sanat emekçilerinin taleplerini saray kabinesi duymuyor ancak biz sorunu da biliyoruz, çözümü de biliyoruz. CHP iktidarında tiyatrolar başta olmak üzere sanatın 7 dalı da hem desteklenecek hem de hak ettiği önem verilecek. Biz CHP olarak, ikinci yüzyılına girecek olan Cumhuriyetimizin temelinin kültür olduğunu özümsemiş kadrolarımızla birlikte yılların yorduğu, ötekileştirdiği, ezdiği ve örselediği bütün sanatçılarımıza sahip çıkağız. Tiyatrolar için emekçiler için halkımız için güzel günler yakın” açıklamasında bulundu.

Gündem'den Öne Çıkan Haberler