11.06.2021

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI KARABIYIK: AKP, EĞİTİMİ PROPAGANDA ARACI OLARAK KULLANIYOR!

CHP Eğitim Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Lale Karabıyık, Açık Öğretim Fakültesi'nin İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük dersi müfredatında AKP dönemi propagandası yapılması ile ilgili açıklamalarda bulundu.
CHP’li Karabıyık’ın açıklamaları şöyle:
"Eğitim sistemi 2002 yılından buyana Cumhuriyet'in genel politikaları ve anlayışından farklı bir modele doğru evrilmiştir. Siyasi iktidar 19 yıldır eğitimi siyasallaştırma ve dinselleştirme politikasını adım adım uygulamıştır. Sistem değişikliklerinin yanı sıra öğretim programlarında Atatürkçülük konuları azaltılmış, eğitim politikaları bilimsel, çağdaş normlardan uzaklaştırılmıştır.
Türkiye’de eğitimle ilgili temel düzenleyici anlayış Anayasa’nın 42.maddesinde yer almaktadır. Anayasanın 42.maddesi “eğitim-öğretim, Atatürk ilkeleri ve inkılapları doğrultusunda, çağdaş bilim ve eğitim esaslarına göre devletin gözetim ve denetimi altında yapılır. Bu esaslara aykırı eğitim ve öğretim yerleri açılamaz” hükmü yer almıştır. Anayasada ve Milli Eğitim genel politikalarını belirleyen 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanununda belirtilen eğitim şekli “çağdaş, bilimsel ve laik eğitimdir.”
Ancak AKP döneminde okul öncesinden yükseköğretime kadar tüm kademelerde eğitimin siyasallaşmasının sonuçları görülmektedir. Bunun son örneği Açık Öğretim Fakültesi’nin Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi ders kitaplarında ortaya çıkmıştır.
Açık Öğretim Fakültesi'nin İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük ders kitapları ve ilgili sınav soruları, bize ulaşan kitaplar ve basına yansıyan soru örneklerinden de görüldüğü üzere AKP’nin propaganda aracına dönüşmüştür.
Okullarımızda yakın dönem Türk ve Dünya tarihi başlıkları, aradan geçen yıllarda, yaşananlar belirli bir tarihsel doğruluğa ulaştıktan sonra müfredata alınmalıdır.
Ancak gördüğümüz AÖF müfredatı örneğinde ise, AKP’nin 2002-2018 dönemi ders kitabında neredeyse 50 sayfalık bir başlık olarak yer almıştır.
AKP’nin bundan yalnızca birkaç sene önceki iç ve dış politikalarının ders kitaplarında yer alması, sınavlarda sorulması bir eğitim değil bir siyasi propagandadır.
AKP, iktidara geldiği ilk gün itibariyle ideolojik olarak şekillendirme aracı olarak gördüğü eğitim sistemini, okul öncesi eğitimden Açık Öğretim Fakültesi müfredatına kadar bu amaçla kullanmaktadır.
Eğitim, geleceğimizin şekillenmesi ve demokrasimizin geleceği, toplumsal sorunların çözüme ulaşması, bilgi ve birikimlerimizle dünya ile rekabet edebilmemiz için en önemli unsurdur.
19 yıllık AKP iktidarı ise bu gerçeği göz ardı ederek eğitimi bir propaganda aracı olarak kullanmaktadır.
Eğitim alanında ortaya çıkan başarısızlıktan da ders çıkarılmamıştır. Çocuklarımızın geleceği AKP’nin siyasi amaçlarına teslim edilemeyecek kadar kıymetlidir. Ders kitaplarında yapılan bu hatadan derhal geri dönülmelidir.

Gündem'den Öne Çıkan Haberler