08.04.2020

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI KARABIYIK’TAN CEZA İNFAZ YASASINA İLİŞKİN AÇIKLAMA

-“KADINLARA KARŞI İŞLENEN SUÇLARDA İNFAZ İNDİRİMİ OLMAMALI, TAHLİYE ŞARTLARI KOLAYLAŞTIRILMAMALIDIR!”
CHP Kadın Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Lale Karabıyık’ın Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi Hakkında açıklaması şöyle:
Ülkemizde 40 milyon 863 bin 902 kişi ile kadın nüfusu, toplam nüfusun yüzde 49.83’ünü oluşturmaktadır. Türkiye'de, nüfusun yarısını oluşturan kadınlar yoksullukla, şiddetle, tacizle ve ayrımcılıkla mücadele etmektedir. Kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddetin ise önüne geçilememekte ve hatta şiddet artarak devam etmektedir.
Her gün kadına yönelik şiddet ve kadın cinayeti haberleri almaya devam ediyoruz. Bu ülkede neredeyse her gün çocuklar annesiz kalıyor, acılı anne babalar kızlarını toprağa veriyor.
Bugün gelinen noktada, 18 yıllık AKP iktidarının cinsiyet eşitliği konusunda bütün dengeleri kadınlar aleyhine çeviren politikaları, kadınları hayatın her alanında eşitsiz bir hayata mahkum ediyor. Türkiye'de son yıllarda artarak çığ olan şiddet eğilimine, cinayet, yaralama, taciz ve tecavüz olaylarının hepsinin temelinde yıllardır şiddeti öven, kadına “yerini bildirme” amacını bilinçaltımıza işleyen ifadeler var.
Cezaların yetersiz olması, caydırıcı olmaması ve uygulamadaki sorunları da bu noktada göz ardı etmemek gerek; ancak bugün, AKP ve MHP’nin İnfaz Düzenlemesi Teklifi ile eşe karşı işlenen suçların ‘kasten yaralama’ suçu sayıldığı durumlarda cezalarının infazında indirim yapılması riski ile karşı karşıyayız.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı verilerine göre ise ülke genelinde yaşamının herhangi bir döneminde eşi veya eski eşi tarafından fiziksel şiddete maruz bırakılan kadınların oranı yüzde 39.3
Yaşadıkları fiziksel şiddet sonucunda yaralanan kadınların oranı yüzde 25. Yaşadıkları şiddeti kimseye anlatamayan kadınların oranı ise yüzde 48.5
 Tüm bu oranlar, Türkiye’de kadına şiddetin ulaştığı boyutu gösteriyor.

Gündem'den Öne Çıkan Haberler