12.07.2018

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI LALE KARABIYIK: “BİNLERCE ÖĞRENCİ OKULSUZ KALMA İHTİMALİ İLE KARŞI KARŞIYADIR!”

CHP Eğitim Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Lale Karabıyık, 13 Temmuz’da tamamlanacak LGS tercih ve özel okul kayıt süreci ile ilgili bir basın açıklaması yaptı.
TEOG sonrası getirilen yeni sistemle öğrenciler ve veliler karmaşık anlaşılması güç bir sürecin içerisine sürüklendiğini kaydeden Karabıyık, “Tercih sürecinde öğrenciler birçok sorunla karşı karşıya bırakıldı. AKP’nin bu eğitim politikası öğrencilerin devlet okullarından uzaklaşmasına, özel okullara yönelmesine neden oldu. Özel okul kayıtlarının devlet okullarından önce olması nedeniyle çocuğunu iyi bir devlet okuluna gönderemeyeceğini düşünen tüm veliler çocuklarını özel okullara yönlendirdi. Sosyal devlet olmanın en önemli şartı parasız eğitim ilkesidir. AKP’nin eğitim politikalarının sonucunda kamusal eğitimden uzaklaşılmıştır” dedi.
Cumhurbaşkanı’nın bir gece “TEOG kalkacak” demesinden sonra, bakanlığın yeni bir model arayışına girdiğini ve LGS adında yeni bir model geliştirilmeye çalışıldığını hatırlatan Karabıyık, “Göç yolda dizilir mantığının başarılı olmayacağı açıktır. MEB önce liseleri “nitelikli”, “niteliksiz” olarak ikiye ayırdı. Sonra 1367 liseyi “nitelikli” sınıfına koydu. Daha sonra bu kurumların sayısını 1556 ya yükseltti. Önce öğrenci kontenjanını 126 bin 536 olarak açıkladı sonra, 127 bin 480 olduğunu duyurdu. Ortaokullardan mezun durumunda yaklaşık 1 milyon 175 bin öğrenci bulunuyor. Sınav puanı ile öğrenci alan liselerin kontenjanlarına baktığımızda yüzde 3,02’sinin Anadolu Liselerine, 3,74’ünün Fen ve Sosyal Bilimler liselerine, 2,44’ünün Anadolu İmam Hatip Liselerine, 1,63’ünün Mesleki ve Teknik Liselere yerleşecek. Toplamda ise öğrencilerin 10,83’ü sınavla öğrenci alacak liselere yerleşecek” açıklamasında bulundu.
MEB tarafından yayınlanan kılavuzun anlaşılır olmaktan uzak olduğunu da kaydeden Karabıyık, “Öğrenci ve velilerin tercih sürecinde mutlaka bir eğitim uzmanından yardım almaları gerekecektir. Aksi halde yanlış yapma ihtimalleri çok yüksektir. Kılavuzla getirilen okul türü kısıtlaması öğrencilerin zorunlu olarak istemedikleri okulları tercih etmelerine neden olacak. İl ve İlçelerde oluşturulacak Komisyonların değerlendirme kriterleri belirlenmemiştir. Daha önce çıkarılan yönetmelikte komisyonlar tercihlerine giremeyen öğrencileri “DENGELİ BİR ŞEKİLDE YERLEŞTİRİR” denmiştir. Bu ifade ile komisyonlara geniş yetkiler verilmiştir. Milli Eğitim Bakanlığı öncelikli olarak KILAVUZU ANLAMA KILAVUZU yayınlamalıdır. Bu kadar karışık ifadelerle yazılan bir kılavuzun öğrenci ve velilere yön gösteremeyeceği açıktır. Liselere çocuğunu kaydettirecek aileler için süreç 27 Haziran’dan itibaren başlamış ve 16 Eylül’e kadar devam edecektir. Bu aileler ve çocukları için bu yaz çok karmaşık, yoğun ve sıcak geçecektir” dedi.
Sürecin tamamlanmasından sonra bazı okullarda yığılmalar olacağı uyarısında bulunan Karabıyık, “Binlerce öğrenci okulsuz kalma ihtimali ile karşı karşıyadır. Kayıt yaptıramayan öğrencilerin tek çaresi Açık Liseler olacaktır” sözleriyle çekincelerini dile getirdi.
Açıklamasında yeni Milli Eğitim Bakanı hakkında görüşlerini de ifade eden Karabıyık, “16 yılda eğitim sisteminin var olan sorunlarına yenileri eklendi. AKP’nin 6 bakanı da başarılı olamadı. Yeni bakandan toplumun beklentisi çok yüksek, Sayın Ziya SELÇUK eğitimin içinden gelen birisi. Biriken sorunları tüm paydaşlarla birlikte çözmesi gerekecek. MEB’de yok edilen liyakat sistemini yeniden inşa etme süreci başlatmalı. Eğitim alanına ideolojik bakmadan objektif olmalıdır. Aksi halde ülkemizin geleceği çocuklarımız sorunlarla mücadeleye devam etmek zorunda kalacaktır. Cumhuriyet Halk Partisi olarak MEB’i yakından takip etmeye devam edeceğiz. Görüşlerimizi kamuoyu ile paylaşmayı sürdüreceğiz” sözleriyle açıklamasını tamamladı.