05.12.2018

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI SEYİT TORUN: “KADINLARIMIZ HAK ETTİKLERİ YERDE DEĞİL “

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI SEYİT TORUN: “KADINLARIMIZ HAK ETTİKLERİ YERDE DEĞİL “
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ordu Milletvekili Seyit Torun, 5 Aralık 1934 tarihinde Türk kadınına hakların en büyüğü olan Seçme ve Seçilme hakkı verildiğini ancak aradan geçen 84 yıla karşın kadınlarımızın hak ettikleri yerde olmadıklarını belirtti.
Torun, "Türk kadını, toplumda layık olduğu yeri mutlaka almalıdır. Kadına karşı ayrımcılığı hiçbir alanda kabul etmiyoruz. Biz kadınların siyasette de toplum hayatında da en önce olmasını savunuyoruz" dedi.
Seyit Torun, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada Atatürk devrimlerinin en önemlilerinden birinin Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilmesi olduğunu söyledi.  
Türk kadınının ulusal mücadeledeki asalet ve kahramanlığı ile kendisine tanınan bütün haklara layık olduğunu kanıtladığını söyleyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Torun, kadınların sosyal ve siyasal haklarına kavuştuktan sonra bilimde, tıpta, edebiyatta, sanatta, basında, siyasette ve daha birçok alandaki başarılarıyla isimlerini tarihe yazdırdıklarını belirtti.
Torun şunları kaydetti:
“Bugüne kadar ne yazık ki kadınlarımızın toplumdaki hak ettiği yeri alamaması düşündürücü ve üzücüdür. Çağdaş hukuk devleti anlayışının temel koşulu, kadına toplumsal, siyasal, kültürel haklarını vermektir. Kadınların siyasal yaşamda yerlerinin olmadığı, siyasetin erkek işi olduğu inancı hâlâ çok yaygındır. Bu algının bir an önce değişmesinin yolu da eğitimden geçmektedir.
Eğitimin her düzeyinde, okula devam eden kız öğrencilerin sayısı erkek öğrencilerinkinden çok daha azdır. Kızlarımıza çağdaş eğitim sistemi kapsamında iyi bir eğitim verilmesi ve iyi bir meslek sahibi olmalarının önü açılırsa kuşkusuz ki kendi ayakları üzerinde durabilecek ve kendi geleceklerini yine kendileri tayin edebileceklerdir.”
Torun açıklamasında kadına şiddete de yer verdi. Mevcut iktidarının söylemlerinin neredeyse kadına şiddeti mazur gösterecek nitelikte olduğunu belirten Torun “Cumhuriyet Halk Partisi olarak, Cumhuriyetin kazanımlarına sahip çıkmaya, kadın haklarının iyileştirilmesi ve kadınlarımızın toplumsal hayatın her alanında yerlerini alması noktasında siyasette ve toplum yaşamında kadınlarımızla omuz omuza mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.
Torun “Türk Kadınına seçme ve seçilme hakkının verildiği bu anlamlı günde, Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü bir kez daha saygıyla anıyor, diliyor, tüm kadınlarımızı en içten sevgi ve saygılarımla selamlıyorum" diye sözlerini bitirdi.

Gündem'den Öne Çıkan Haberler