14.11.2018

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI SEYİT TORUN’UN BASIN AÇIKLAMASI (14 KASIM 2018)

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI SEYİT TORUN’UN BASIN AÇIKLAMASI
(14 KASIM 2018)

Çok değerli basın mensupları, öncelikle hepiniz hoş geldiniz. Bildiğiniz gibi bugün Parti Meclisimizi gerçekleştirdik. Onun öncesinde MYK’mızı yaptık ve ardından Parti Meclisi toplantımızı gerçekleştirdik ve 140 Belediye Başkan adayımızı daha açıklıyoruz. Bugünkü adaylarımız arasında bir büyükşehir, 10 il adayımız da mevcuttur. Adaylarımızın hepsi de örgütümüzün ve yereldeki tüm kesimlerin üzerinde mutabık oldukları isimlerdir. Bildiğiniz gibi önceki Parti Meclisimizin ardından 104 yeni Belediye Başkan adaylarımızı açıklamıştık. Öncelikle açıklanan tüm Belediye Başkan adaylarımızı tebrik ediyor, kararın ülkemize ve milletimize hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum.
Ayrıca bugünkü toplantılarımızda örgütlerimizin isteği üzerine aday belirleme yöntemi olarak eğilim yoklaması yönteminin de uygulanması kararını aldık. Adaylarımızı tespit ederken çok çeşitli araştırmalar yapıyoruz. Ekiplerimiz sürekli sahada ve örgütümüz sürekli sahadan gelen bilgileri değerlendiriyor. Sahada sadece partimizin ve adaylarımızın bilgisini ölçmüyor, çok çeşitli açılardan bir Türkiye fotoğrafı çekiyoruz. Bölgesinin ve ülkesinin sorunlarına kim çözüm üretebilir onu belirliyoruz. Bunun için ince eleyip sık dokuyoruz. Yaptırdığımız araştırmalar seçmenlerin öncelikle iktidara alternatif bir değişim istediğini gösteriyor. Seçmenin en büyük isteği seçtikleri başkanların sarayın değil, kendilerinin dertlerini ve beklentilerini anlayan insanlar olması. Vatandaşlarımız partilerden ve Belediye Başkanından kendini dinleyecek, anlayacak ve dertlerine çare olacak yönetimler oluşturmalarını istiyor. Seçmenler yerelliğe ve yerel demokrasiye huzur ve refahı sağlayacak yeni bir belediyecilik anlayışı bekliyor. Sahadaki tarafsız araştırmalar Cumhuriyet Halk Partisi oylarının sürekli yükselişini ortaya koyuyor. Her partiden Cumhuriyet Halk Partisine oy kaymaları olduğunu net bir şekilde gösteriyor. Halkımızın bizden beklentisi çok fazla ve ülkenin yeni belediyecilik anlayışını bizim ortaya koyacağımıza kesinlikle inanıyor. Cumhuriyet Halk Partili belediyelerin huzur ve bereket getirdiğini, en yaşanabilir şehirleri ortaya çıkardığını, sadece insani gelişmişlik endeksleri değil seçmenlerimiz de görüyor. Seçmen Cumhuriyet Halk Partili belediyelerde huzur buluyor. AK Partili belediyelerde yaşayan vatandaşlarımız, ilk fırsatta Cumhuriyet Halk Partili belediyelerimizin olduğu yerlere kaçıyor. Seçmen evinde huzur ve ülkede huzur istiyor. Bizim belediyelerimiz huzurun ve bereketin teminatıdır. Kazanacağımız her yerde başkanlarımızın ekipleriyle birlikte halkımızın huzuru için canla, başla çalışacaklarına olan güvenimiz tamdır. Huzur ve bereketin Cumhuriyet Halk Partili belediyelerde olduğunu hem seçmen biliyor, hem de türlü tarafsız araştırmalar bunu gösteriyor. Örneğin hafta sonu kamuoyuna açıklanan Birleşmiş Milletler raporları halkı en çok ilgilendiren sağlık, eğitim ve sosyal yaşam başta olmak üzere tüm önemli alanlarda Cumhuriyet Halk Partili belediyelerin AK Partili belediyelerden çok çok önde olduğunu gösteriyor. Bu rapora göre çok yüksek insani gelişmişlik kategorisine Türkiye’den giren 30 ilçenin 20’si Cumhuriyet Halk Partili. Öte yandan Cumhuriyet Halk Partili belediyelerin yüzde 24’ü yüksek insani gelişmişlik grubuna girerken AK Partiden sadece yüzde 6. Türkiye belediyelerinin yüzde 60’ını elinde tutan AK Partinin başarısızlığı bu rakamlara göre çok daha açık görülmektedir. İlçelerin sağlık, eğitim, ekonomi, çevre, sosyal yaşam, yönetim ve şeffaflık gibi kriterlere dayanılarak hazırlanan bu araştırmada Cumhuriyet Halk Partili belediyeler bu kriterlerin hepsinden çok iyi not aldı. Başarılı belediyelerimizin sayısını daha da artıracağız.
Belediye Başkan adaylarımızın tümünün önüne bölgelerini insani gelişmişlikte en üst sıralara çıkarma hedefini koyuyoruz. Ülkemiz hem içeride, hem de dışarıda çok zor süren bu süreçten geçmektedir. Türkiye’nin ekonomik kriziyle demokrasi bunalımı iç içe geçmiş durumda. Tüm ülkenin kalkınması, refahı ve huzuru tabandan belediyelerden geçer. Bizim Belediye Başkanlarımız hem bölgesinin, hem de ülkemizin refah ve huzuruna taliptir.
Bu vesileyle bundan önce ve bugün açıklanan bütün Belediye Başkan adaylarımıza başarılar diliyorum ve sürecin ülkemize, milletimize hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum.
Soru- Efendim öncelikli olarak en azından Büyükşehir ve İl Belediye Başkanlarını sizden duymamız mümkün müdür, kimlerdir?
Seyit TORUN- Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkan Adayımız Ahmet Akın. İl Belediye Başkan Adaylarımız da, Artvin İl Belediye Başkan Adayımız Demirhan Elçin, Batman İl Belediye Başkan Adayımız Enver Erdem, Bingöl İl Belediye Başkan Adayımız Vahdettin Uzunyayla, Gümüşhane İl Belediye Başkan Adayımız Bedri Ağaç, Uşak İl Belediye Başkan Adayımız Asım Kalelioğlu, Erzincan İl Belediye Başkan Adayımız İsmail Taş, Karabük İl Belediye Başkan Adayımız Mehmet Durum, Burdur İl Belediye Başkan Adayımız ve mevcut Belediye Başkanımız Ali Orkun Ercengiz, Giresun İl Belediye Başkan Adayımız ve mevcut Belediye Başkanımız Kerim Aksu, Yalova İl Belediye Başkan Adayımız ve mevcut Belediye Başkanımız Vefa Salman.
Soru- Efendim Parti Meclisi toplantısında yöntem de belirlendi bir noktada ama bizim edindiğimiz bilgiler bazı tartışmalarında yaşandığı yönünde. Bir bunu sormak isteriz. İkinci olarak da MYK bağlamında da soruyorum Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu MYK’da ve Parti Meclisinde dün İYİ Partiyle yapılan görüşmeye dair bir bilgi verdi mi? İYİ Partiyle işbirliği noktasında bundan sonraki süreçte ne göreceğiz?
Seyit TORUN- Birinci sorunuz, Parti Meclisinde genel bir değerlendirme yapıldı ama böyle bir karşıtlık veyahut da herhangi bir olumsuzluk olmadı. Biz bilgileri aktardık, Parti Meclisi üyelerimizde düşüncelerini aktardı ve birçok kararımız oybirliğiyle, birçok kararımızda oyçokluğuyla çıktı.
Tabi dün akşamki görüşmeyle ilgili Sayın Genel Başkanımız MYK’da ve Parti Meclisinde bu konuya değinmedi. Zaten bu konuyla ilgili gerekli açıklamalar yapıldı. Bilindiği gibi Sayın Genel Başkanımız ve heyet -ki içlerinde ben de vardım -  dün akşam Türkiye’nin içinde bulunduğu sürece ve genel konulara değinildi. Yerel yönetimlerle ilgili bir bölge, il veya aday üzerinde durulmadı. Tamamen genel olarak genel bir yerel perspektif çizildi.
Soru- Efendim AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik’in bir değerlendirmesi oldu. Müsaadenizle üç farklı ifadesini soracağım. Birincisi, Sayın Genel Başkanın İstanbul’daki dörtlü zirveye ilişkin bir eleştirisi olmuştu PYD ve YPG’den bahsedilmediği yönünde. Şöyle dedi Ömer Çelik, “Fırat’ın doğusundaki istikrarsızlaştırıcı, bölücü faaliyetler denilerek bu terör örgütleri kastedilmiştir” dedi.
Seyit TORUN- Ömer Çelik’e tekrar o günkü görüşmeleri incelemeye davet ediyorum. Orada ifadede ne DEAŞ geçiyor. Yani DEAŞ, El Nusra cephesi, El Kaide, DEAŞ’la bağlantılı tüm bireyler, oluşumlar, gruplar geçiyor ama YPG ve PYD yok. Niye yok? Biz bu soruyu soruyoruz. Yani terör örgütlerinin ismini sayarken birçoğunu, hatta bileşenlerini sayıyorsunuz da YPG ve PYD’yi niye almıyorsunuz? Bu dörtlü zirvede bununla ilgili bir ifade niye yer almıyor, onu soruyoruz sadece.
Soru- Efendim bir diğer açıklaması da Diyanet İşleri Başkanının yapmış olduğu ziyarete ilişkin olarak, “hasta ziyaretinin ideolojisi olmaz” dedi eleştirilere yanıt verirken. Son olarak da şunu sormak istiyorum, 15 Temmuz şehitleri için toplanan paralarla ilgili Sayın Genel Başkanın dün grup toplantısında bir ifadesi olmuştu. Bir vakıf kurulacağını ve Sayın Genel Başkanın bahsettiğinden daha cüzi bir miktarda para toplandığını ifade etti.
Seyit TORUN- Sondan başlarsak, toplanan parayı ifade etsinler. Yani ne kadar para toplanmış, ne şekilde harcanacak, ne şekilde kullanılacak. Ve biz Sayın Genel Başkan bu soruyu sorana kadar niye bir açıklamada bulunulmadı, bu konuyla ilgili yurttaşlarımıza veya ilgililere niye bilgi verilmedi?
Tabi Kadir Mısırlıoğlu gerçekten içimizi yaralayan, acıtan bir konu. Biz onun saçmalıklarını bu hükümet ve yetkililer kabul ediyor mu, kabul etmiyor mu onu merak ediyoruz. Yani resmi bir üniformayla ve devletin resmi arabasıyla Atatürk’ün kurduğu Diyanet İşleri Başkanlığı makamında oturan kişi yani niye 10 Kasım’dan bir gün önce ziyaret ediyor? Acaba onun düşüncelerini savunduğu için mi, yoksa bir başka amaç için mi? Kaldı ki, Sayın Diyanet İşleri Başkanı bugünü özellikle mi seçmiştir ve kendisinin ziyareti yani bu ziyaret resmi ve üniforma ve devletin resmi arabasıyla basın huzurunda mı insani hale gelmiştir? Biz bu soruyu merak ediyoruz. Ama üzerinde durduğumuz konu bugün Ömer Çelik’in de açıklamalarından gördüğümüze göre, anladığımıza göre Kadir Mısırlıoğlu’nun düşüncelerini herhalde onlar reddetmiyor olsalar gerek ki bunu aklamaya çalışıyorlar. Bu gerçekten hepimizin içini yaralamıştır, hepimizi çok üzmüştür. Kaldı ki Kadir Mısırlıoğlu’nun saçmalıklarını da hepimiz gayet iyi biliyoruz ve cumhuriyetin değerlerine ve Mustafa Kemal Atatürk’e kullandığı cümleleri de gayet iyi biliyoruz. Bugün 10 Kasım’da Atatürk’e methiye dizenler Mustafa Kemal Atatürk’ün anma gününde ona övgüyle bahsedenler acaba Kadir Mısırlıoğlu’nun düşüncelerini kabul ediyorlar mı, etmiyorlar mı biz bunu merak ediyoruz.
Soru- Efendim Mansur Yavaş’ın adaylığı konusunda siz isimler gündeme gelmedi dediniz ama rozetsiz adaylık konusunda bir çağrısı, bir teklifi olmuştu. Bununla ilgili Parti Meclisi üyelerinden toplantı başlamadan önce aslında tepkiler gelmişti ama toplantıda bununla ilgili bir değerlendirme yapıldı mı?
Seyit TORUN- Hayır onunla ilgili hiçbir değerlendirme yapılmadı, gündeme de gelmedi. Zaten az öncede söylediğim gibi toplantıda da bu konu hiç gündeme gelmedi.
Soru- Sizin görüşünüz nedir efendim rozetsiz aday konusunda? Sayın Mansur Yavaş’ın bu yöndeki düşüncesine ilişkin fikriniz nedir efendim?
Seyit TORUN- Ben Mansur Yavaş’ın tabi bunda ne ifade etmek istediğini bilmiyorum ama mutlaka seçimlere katılan adayların rozetleri olur. Ama Belediye Başkanı seçildikten sonra rozetini çıkarır tabi ki.
Hepinize çok teşekkür ediyorum, sağ olun arkadaşlar. 


Gündem'den Öne Çıkan Haberler