19.07.2018

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI TUNCAY ÖZKAN’IN BASIN AÇIKLAMASI

(19 TEMMUZ 2018)
Değerli arkadaşlar hoşgeldiniz.
Cumhuriyet Halk Partisinin gündeminde kurultay talepleri var, bu taleplere ilişkin bir değerlendirme yapmak üzere sizlerle bugün bir araya geldim. Cumhuriyet Halk Partisinde kurultay talepleri sayıların yarıştırılacağı, basın toplantılarıyla tabanımızın sürekli bununla meşgul edileceği bir noktaya getirilmemelidir. Bunun hukuki zemini bellidir, kurultayımızın nasıl toplanacağı tüzüğümüzde açıkça yazılı. Yeterli sayı bulunduğunda bu sayı Genel Merkeze teslim edilir, biz de bu sayının gereğini yerine getiririz. Bu konuda hiç kimsenin şüphesi olmasın.
Ama bir kurultay talebini, Cumhuriyet Halk Partisinin ülke sorunlarıyla ilgileneceği bir noktada, işte bir büyük tren faciası yaşadık, burada sorumlularının tartışılacağı ya da ekonomik krizi tartışacağımız yerde, her gün Cumhuriyet Halk Partisinin iç sorunlarını kamuoyunun gündeminde tutmak, tartışmak bu partimize, partimizin algısına büyük zarar vermektedir. Kurultay talep etmek her Cumhuriyet Halk Partilinin hakkıdır, biz bu hakka sonuna kadar saygılıyız. Arkadaşlarımız bu konuda her türlü çalışmayı yapabilirler. Eğer bu konuda toplanmış yeter imza varsa, buyursun getirsin Genel Merkeze teslim etsinler, gereğini derhal yapacağız. Ama bunun böyle sayıları yarıştırmak, basın toplantılarını yarıştırmak şekline dönüştürülmesinin partimize, partimizin tabanına, üyelerine büyük zarar verdiği kanaatindeyiz. O nedenle bu tartışmaları sonlandırmak üzere arkadaşlarımıza eğer yeter sayıda imza varsa,  getirip teslim etmeleri durumunda gereğinin Genel Merkezce hemen yapılacağını bildirmek istiyorum.
Çünkü CHP tabanının Türkiye’nin sorunlarıyla, içinde bulunduğumuz tabloyla ve gelmekte olan seçimle ilgili çalışma yapması gerekiyor. Bunun dışındaki çalışmalar hem tabanımızı üzüyor, hem bizi üzüyor. İmzalar toplanıp buraya getirildiğinde, bu imzalarla ilgili işlem yapmayacağım diyen herhangi bir kimse yok. Bizim en büyük vicdanımız, kurultay vicdanımız. Bizim büyük kurultayımızın üstünde herhangi bir organımız yok. O vicdan bize kurultayı yapacaksın derse, elbette ki yapacağız. Ama onun bize teslim ettiği görevi kurultay yoluyla almak isteyen arkadaşlarımızın toplaması gereken bir imza miktarı var, ona ulaşıldığında biz gereğini yaparız. Bununla ilgili olarak kamuoyu önünde tartışma çıkartmak ve sürekli tartışılır bir noktada bulunmak doğru bir şey değil. Bizim arkadaşlarımız, bu onların doğal hakkı. Ama bu hakkın tabanı, Türkiye’yi rahatsız edecek, işgal edecek şekilde kullanılmasını yanlış buluyoruz.
Bu noktada tekrar ediyorum yeterli imza varsa, Genel Merkezimiz bunları teslim almaya ve bunlarla ilgili gereğini yapmaya hazırdır.
Bir de bu konuda tabanımızın, delegelerimizin iradesine karşı çıkacak ya da ona hayır diyecek herhangi bir tutumumuz sözkonusu değildir, bunu da bilmenizi istiyoruz.
Soru- Efendim imzaları yarıştırmanın doğru olmadığını, böyle bir gündeminde doğru olmadığını söylediniz ama Muharrem İnce’ye yakın isimler, ya da kurultay komitesi olarak kendilerini ifade eden isimler, bugün itibariyle 527 hatta en son 540 imzaya ulaştıklarını ifade ettiler. Siz daha önce sanırım, dün ya da önceki gün 120 ifadesini kullanmıştınız…
Tuncay ÖZKAN- Evet ilk gün için yaptığımız açıklama.
Soru- Sizde buna yönelik bir rakam var mıdır?
Tuncay ÖZKAN- Şimdi ben arkadaşlarımın söylediği rakamlar üzerinden bir şey söylemek istemiyorum, ama bizim ulaştığımız rakamlar üzerinden sizi aydınlatabilirim. İllerden ve ilçelerden, çünkü şöyle bir usul izleniyor, 3 nüsha noter nüshası var. Biri noterde kalıyor, ikisinden bir tanesinin bize gönderilmesi gerekiyor, ama arkadaşlarımız elden tebligat edeceğiz demişler. O nedenle bize gelen herhangi bir noter belgesi yok. Yani bana şunu soruyorsanız, “Genel Merkeze noterden tasdikli kongre istiyorum diye bir delege imzası ulaştı mı” diyorsanız böyle bir imza yok. Elimize böyle bir imza gelmedi. Ama biz il ve ilçe başkanlarımıza soruyoruz, onlardan gelen, bize ulaşan verileri değerlendirdiğimizde arkadaşlarımızın 438 kadar imza toplayabildiklerini görüyoruz. Hadi diyelim yani 470 rakamına ulaşabilirler, maksimum olarak düşünüyoruz. Ben daha önce de söylemiştim, ben şahsen kongre toplayabilecek sayıya ulaşılacağını düşünmüyorum. Çünkü Türkiye’nin gündemi tabanımız tarafından izleniyor, bir yerel seçim var, Türkiye’nin sorunlarıyla Cumhuriyet Halk Partisinin mücadele etmesi gerekiyor. Bu anlamda böyle bir isteğe delegemizin evet diyebileceğini ben düşünmüyorum. Ama delegemiz böyle bir şeye evet derse, takdir ederse boynumuz kıldan incedir, o ne derse onu yaparız. Buraya ulaşan, bize ulaşan rakamlar 438 civarında, ama maksimum 470 civarında bir imza toplanabileceğini öngörüyoruz.
Soru- Tuncay bey dün yine basın toplantısında Yaşar Tüzün özellikle bir açıklama yaptı dedi ki, “MYK üyeleri, parti yönetimi delegeleri arayarak imza vermemeleri ya da imza vermişlerse geri çekmeleri yönünde bir çağrı yapıyor.” Parti yönetimine bu yönde bir iddiada bulundu nasıl değerlendirirsiniz bunu?
Tuncay ÖZKAN- Şimdi efendim muhalefetin delegelerle konuşması ne kadar doğru ve doğalsa, burada Genel Merkez yönetiminin delegelerle konuşması da doğal bir şey. Yani orada bir aykırılık yok. Ama hiç kimse bizim delegemiz üzerinde bir baskı, bir algı operasyonu yürütemez. Bizim delegemiz bir şeye karar verirse onun gereğini yerine getirir. Burası Cumhuriyet Halk Partisi, burası Türkiye’yi karartmak isteyen, Türkiye’nin geleceğini yok etmek isteyen siyasi görüşlerle mücadele edenlerin yuvası, bu partinin delegesine hiç kimse baskı yapamaz. Haddi de değil, hakkı da değil. Bu hem parti içinden olmaz, hem de parti dışından o değiştireceksiniz, öyle yapacaksınız, böyle yapacaksınız diyenler onların da sözü asla geçmez. Bu partiye dışarıdan müdahale etmek isteyenler haddini bilecek, içerden delegemiz istediği her şeyi yapabilir. Arkadaşlarımız her faaliyette bulunabilirler, imza toplayabilirler, onların getirdikleri imza tüzükteki sayıya ulaştığında gereğini derhal yerine getiririz. Sonra bizim arkadaşlarımız, yani Sayın Yaşar Tüzün ve diğer arkadaşlar bizim arkadaşlarımız. Biz AKP karanlığına karşı Türkiye’yi yozlaştırmak isteyen, Türkiye’yi Atatürk aydınlığından, çağdaş aydınlıktan koparmak isteyen her mücadeleye karşı arkadaşlarımızla omuz omuza mücadele ederiz. Bu partide kurultay isteği, bu partide bir ayrışma göstergesi falan değildir. Bu partide hepimiz asli unsurumuz olan, bizim amacımız olan dışa dönük mücadelemizi omuz omuza, kardeşçe yoldaşlık hukuku içerisinde devam ettiriyoruz. O konuda hiçbir sıkıntı yok.
Soru- Kongre için gerekli imza toplanırsa Sayın Kılıçdaroğlu aday olmayı düşünüyor mu?
Tuncay ÖZKAN- Valla ben Sayın Genel Başkanla böyle bir şeyi konuşmadım. Çünkü öyle bir imza toplanma ihtimalini öngörmüyorum. Yani öngörmediğim bir şeyle ilgili kendisiyle böyle bir şey konuşmadım, bilmiyorum kendisinin düşüncesini. Ama tekrar ediyorum en fazla 470 imzaya ulaşılacağını tahmin ediyorum. Herhangi bir şekilde de kurultayın toplanabileceğine ihtimal vermiyorum.
Soru- Efendim yeter sayıya ulaşılmasa dahi Genel Merkez bunu bir güven oylamasına dönüştürüp kurultaya taşımayı düşünür mü?
Tuncay ÖZKAN- 6 ay önce bir güven oylamasından çıktık, orada yetki almış bir kuruluz, bununla ilgili olarak bir güven oylaması ihtiyacı içerisinde değiliz. Güven oylaması ihtiyacı için sayılar belli, o sayılara ulaşıldığında elbette ki büyük kurultay toplanır, Cumhuriyet Halk Partisinin büyük vicdanı gereğini yerine getirir. Orada hiçbir sakınca yok.
Peki teşekkür ederim arkadaşlar sağ olun.