19.07.2018

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI VELİ AĞBABA: “İŞÇİLERİN KADERİ ARTIK CUMHURBAŞKANININ İKİ DUDAĞI ARASINDADIR"

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Emek Büroları Genel Koordinatörü Veli Ağbaba,  son uyum yasaları kapsamında çalışma yaşamı ile ilgili yapılan düzenlemelere yönelik yazılı bir açıklama yaptı.
Genel Başkan Yardımcısı Ağbaba’nın açıklaması şöyle:
İŞÇİLERİN KADERİ ARTIK CUMHURBAŞKANININ İKİ DUDAĞI ARASINDADIR
Cumhurbaşkanlığı sistemi ile ülkemizin yönetim şekli baştan aşağı değiştirilirken, toplumun kaderi ne yazık ki tek bir kişinin insafına terk edilmiştir. Ülkemiz nüfusunun yarısından fazlasını oluşturan emekçilerin kaderi de bundan sonra ne yazık ki tek bir kişinin iki dudağından çıkacak kararlara bağlanmıştır. Çalışma yaşamı yeni rejimin niteliklerine uygun  despotik bir anlayışla düzenlenmeye başlanmıştır.
EMEĞİN TEMSİLCİLERİNİN SESİ KISILMIŞTIR
Son uyum yasalarında Ekonomik ve Sosyal Konsey yapılanmasının içeriği değiştirilerek Cumhurbaşkanlığına bağlandığını görmekteyiz. Son uyum yasasına göre İşçi temsilcilerinin bulunduğu Ekonomi ve Sosyal Konsey içerisinde bundan böyle kimlerin olacağına cumhurbaşkanı karar verecek. Yani Cumhurbaşkanı işçilerin kaderleri hakkında alınacak kararlarda birinci derecede rol oynayabilecek. Eski yasada ESK’de bakanlar ve devlet kurumlarından temsilcilerin yanı sıra işçi kesimi adına Türk-İş, Hak-İş ve DİSK temsilcileri de yer alıyordu. Şimdi tüm bu uygulamalara son verilerek tek yetkili mercinin Cumhurbaşkanlığı olduğunu görmekteyiz. Ayrıca yeni dönem de Ekonomik ve Sosyal Konseyin çalışma yapısının da değiştirildiği ve tamamen Cumhurbaşkanlığının iradesine göre şekillendirilmiştir. Bu da demek oluyor ki, işçilerin yaşadıkları sorunların çözümü noktasında tüm sosyal diyalog kanalları kaldırılmış ve tek bir kişinin vereceği karara tabi kılınmıştır. Emeğin ve emekçilerin sesi bu yasal düzenleme ile adeta kısılmıştır.
ASGARİ ÜCRET KOMİSYONUNUN CUMHURBAŞKANLIĞINA BAĞLANMASI KABUL EDİLEMEZ
Son uyum yasalarında bir diğer işçi ve emekçi karşıtı düzenleme ise Asgari Ücret komisyonunun tamamen Cumhurbaşkanlığına bağlanmasıdır. 1 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 522 maddesinin (f) bendi ile Asgari Ücret Tespit Komisyonu Cumhurbaşkanlığı teşkilat yapısı içindeki idari kurul, konsey ve komisyonlar arasına alınarak, Asgari Ücret Tespit Komisyonu İş Kanunu’ndan çıkartılmıştır. Görüldüğü üzere 700 sayılı KHK ile Asgari Ücret Tespit Komisyonuna ilişkin İş Kanunu’nun 39. maddesinin ikinci fıkrası yürürlükten kaldırılmışve ardından konu 1 Sayılı CBK ile düzenlenmiştir.
Açlık sınırı altında yaşayan milyonlarca işçinin ne kadar ücret alacağı bu düzenleme ile Cumhurbaşkanlığına bağlanmıştır. Bir türlü düşmeyen enflasyon oranları ve hayat pahalılığı göz önüne alınırsa,Cumhurbaşkanı’nın işçilere hiç bir şekilde cömertce davranmayacağı gayet açıktır. Öte yandan İş Kanununda açıkca belirtilen Asgari Ücret tespitinin bu düzenleme yoluyla değiştirilmesi açık bir şekilde anayasa ihlalidir.Şüphesiz ki bu uyum yasalarının tek bir anlamı vardır oda İşçilere sefalet rejimini zor yolu ile dayatmaktır.
İŞÇİLERE KULLUK REJİMİ DAYATILMAKTADIR
AKP iktidarının yıllardır emek karşıtı politikaların mimarı olduğu hepimizin malumudur. Cumhurbaşkanlığı uyum yasaları ile de işçilere adeta kulluk rejimi reva görmülştür. İşçiler artık bir köle misali tek bir kişinin isteği ve emirlerine göre yaşamak zorunda kalacaktır. Erdoğan rejimi işçilere biat etmeye zorlamakta ve tüm haklarını ellerinden almayı amaç edinmektedir. Yeni rejim ne yazık ki işçinin sofrasında kalan son ekmeğe de cebinde ki son kuruşada göz koymuştur.”