14.01.2019

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI VELİ AĞBABA’DAN TANK PALET FABRİKASININ ÖZELLEŞTİRİLMESİ İLE İLGİLİ RECEP TAYYİP ERDOĞAN’A 10 SORU

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI VELİ AĞBABA’DAN TANK PALET FABRİKASININ ÖZELLEŞTİRİLMESİ İLE İLGİLİ RECEP TAYYİP ERDOĞAN’A 10 SORU
 
Şeker fabrikalarının özelleştirilme sürecinden de hatırladığımız üzere, Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarı, Türkiye’nin kritik ve stratejik birikimlerini satmayı, özelleştirmeyi ve hatta yok etmeyi tercih eden bir siyasi partidir.  Bir süredir Türkiye gündemi bir askeri fabrikanın satışıyla meşguldür. Sakarya’daki Askeri Fabrikalar Genel Müdürlüğü 1. Ana Bakım Fabrikası’nın özelleştirilme süreci 20 Aralık 2018 günü Resmi Gazete’de Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlanan bir karar ile başlamıştır. Fabrikaya ilişkin farklı iddialar konuşulurken, Recep Tayyip Erdoğan, 13 Ocak günü Sakarya’da yaptığı açıklamada, yapılan işin bir özelleştirme olmadığını, fabrikanın işletme hakkının 25 yıllığına BMC’ye devredildiğini açıklamıştır. Bu konuda 20 Aralık günü başlatılan özelleştirme işlemlerinin hiçbiri şeffaf bir biçimde yürütülmemişken, Recep Tayyip Erdoğan 25 günde içinde fabrikanın bir zamanlar Adalet ve Kalkınma Partisi’nde MKYK üyeliği de yapan Ethem Sancak’a ati BMC’ye devredildiğini jet hızıyla duyurmuştur. Bu hız, özelleştirme kararı imzalanmadan, fabrikanın yüzde 49,99 hissesi Katar Silahlı Kuvvetleri Endüstrisi Komitesi’ne ait BMC’ye devredilmesinin kararlaştırılmış olduğunu akıllara getirmektedir. Yani Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı sıfatıyla özelleştirme kararını vermiş, ihale süreçlerini de aradan çıkartarak, Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı sıfatıyla fabrikayı, kendisine jest olarak jet hibe eden Katar’a hibe etmiştir. Tüm bu süreç ışığında Cumhuriyet Halk Partisi olarak kamuoyunun hızla ve merakla beklediği şu soruları Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle soruyoruz:
1)      Tank Palet Fabrikası herhangi bir ihale süreci olmadan Katar ortaklı BMC şirketine nasıl devredilmiştir?
2)      Fabrikanın özelleştirilmesiyle Katar’a devredilmesi, Cumhurbaşkanlığı’na alınan uçağın diyeti midir?
3)      Fabrikanın devrinin Katar-ABD arasında savunma sanayisiyle ilgili anlaşma imzalandığı günlere denk gelmesi tesadüf müdür?
4)      Bizzat kendi imzanızla 20 Aralık 2018 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan özelleştirme süreci için 2019 yılı sonu işaret edilmesine rağmen, 25 günde özelleştirme nasıl gerçekleştirilmiştir?
5)      Kamuoyuna açıklanan kontrollü devir nedir? Kontrollü devir ile özelleştirme arasındaki fark nedir?
6)      Fabrikanın 25 yıl boyunca işletme hakkının bedelsiz olarak BMC şirketine devredilmesinin anlamı nedir?
7)      Savunma Sanayi Başkanlığı’na bağlı Askeri Fabrikalar ve Tersaneler Anonim Şirketi kurulduğu halde bu şirketin devreden çıkartılarak özelleştirilmeye gidilmesinin sebebi nedir?
8)      Bir ülkenin Milli Savunma Sanayisini özelleştirmek milli ve yerli anlayışa ne kadar uygundur?
9)      Fabrikanın devredilmesi askerimizi de dış bir ülkenin emrine vermek değil midir?
10)   Her ne kadar personelin tasfiye edilmeyeceğini açıklamış olsanız da devir işlemi gerçekleştirilecek olan fabrikadaki işçiler de dâhil olmak üzere toplam 927 çalışanın mevcut haklarında değişim olacak mıdır? 40 yıldır bilgi ve birikimi ile ülkenin savunma sanayiine hizmet eden personellerin yerine kimler gelecektir?

Gündem'den Öne Çıkan Haberler