04.06.2020

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI YILDIRIM KAYA: “AKP HAZİRAN'DA KAR YAĞACAĞINI DÜŞÜNÜYOR!”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım Kaya, Genel Merkez’de düzenlediği basın toplantısında “CHP olarak Covid-19 riski nedeniyle YKS ve LGS’nin ertelenmesi için TBMM’ye verdiğimiz araştırma önergesi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi. AKP’nin sınavları haziran ayında yapma ısrarının gerekçesi “Temmuz ayında havalar sıcak olur, sınavlar yapılamaz.” oldu. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı özel okulların 15 Ağustos’ta yüz yüze telafi eğitimine başlamasına karar verdi. Haziranda sınav yapan, ağustosta telafi eğitimi başlatan AKP, haziran ve ağustos aylarında kar yağacağını düşünüyor(!) Ama herkes gerçek nedeni biliyor… Her şey para değil, biraz da vicdan ve insaf lazım!” dedi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Kaya’nın açıklamaları şöyle:
“AKP Haziranda Kar Yağacağını Düşünüyor!
Dünyayı saran Covid-19 salgını hayatın her alanını etkilediği gibi, eğitim alanında da yeni tedbirlerin alınmasına ve yeni uygulamaların başlatılmasına neden oldu. Okullarda uzaktan eğitim başlatıldı, üniversitelerde online sınav sistemine geçildi; nisan, mayıs ve haziran aylarında yapılacak çok sayıda sınav ileri tarihlere ertelendi. Pandemi sürecinde eğitime ilişkin alınan kararlar yeterli olmadığı gibi bazı kararlar da çocuklarımızın, gençlerimizin ve tüm toplumun sağlığını tehdit edecek boyutlara ulaştı. Eğitimin dağ gibi sorunları büyümeye devam etti.
YKS VE LGS ERTELENMEDİ
Pandemi sürecinde nisan mayıs ve haziren ayında yapılacak bazı sınavlar ertelendi. Ancak 27-28 Haziran 2020 tarihlerinde yapılacak Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ile 20 Haziran 2020’de yapılacak Liselere Geçiş Sistemi Merkezi Sınavı (LGS) ertelenmedi.
Aksine 25-26 Temmuz 2020 tarihlerinde yapılacak YKS öne çekilerek, 27-28 Haziran 2020’ye alındı. YKS’nin öne alınma amacı anlaşılamadığı gibi, gerekçesi de açıklanmamıştır.
Milli Eğitim Bakanlığı, 18 yaş altındaki çocukların sokağa çıkma yasağı devam ederken, kendi bünyesindeki iki sınavı ağustos sonu ve eylül aylarına ertelerken; LGS’yi 20 Haziran’da yapma ısrarı anlaşılamadı.
AKP HAZİRANDA KAR YAĞACAĞINI DÜŞÜNÜYOR!
CHP olarak Covid-19 riski nedeniyle YKS ve LGS’nin ertelenmesi için TBMM’ye verdiğimiz araştırma önergesi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi. AKP’nin sınavları haziran ayında yapma ısrarının gerekçesi “Temmuz ayında havalar sıcak olur, sınavlar yapılamaz.” oldu. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı özel okulların 15 Ağustos’ta yüz yüze telafi eğitimine başlamasına karar verdi. Haziranda sınav yapan, ağustosta telafi eğitimi başlatan AKP, haziran ve ağustos aylarında kar yağacağını düşünüyor(!) Ama herkes gerçek nedeni biliyor… Her şey para değil, biraz da vicdan ve insaf lazım!
Gençlerimize ve çocuklarımıza karşı takınılan umursamaz tavır çoğu kişi tarafından belki unutulacak, ama sınava girecek çocuklarımız, gençlerimiz ve onların aileleri bu tavrı hiçbir zaman unutmayacaklar.
Milli Eğitim Bakanlığının inisiyatifi ele alarak Özel okullardaki fiyat artışlarına, okul servis ve servisçilerinin sorunlarına bir çözüm bulunması gerekir.
ÖĞRETMEN ATAMALARI
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 18 Mart 2020’de, ataması yapılan 20 bin sözleşmeli öğretmenin kararnameleri Covid-19 salgını gerekçe gösterilerek bekletildi. Öğretmenlere birkaç ay maaş vermemek için yapılan uygulamayı bir kez daha kınıyoruz. Başta Genel Başkanımız Sn. Kemal Kılıçdaroğlu olmak üzere verdiğimiz yoğun çaba sonucu öğretmenlerimizin kararnamelerinin 22 Haziran’da çıkacağı açıklandı.
2 Haziran’da yeni sözleşmeli öğretmen alım süreci başladı. Biz de bu süreci yakından takip edeceğiz. Öğretmenlerimizin kararnamelerinin bir gün bile geciktirilmesine tahammülümüz yok, herkes bunu bilsin!
OECD’nin raporlarına göre Türkiye’de acil 200 bin öğretmenin atamasına ihtiyaç var. Bütün dünyanın bildiği bir gerçeğe maalesef AKP hükümeti kulak tıkıyor.
REHABİLİTASYON ÇALIŞANLARI ZOR DURUMDA
Rehabilitasyon kurumlarının ve buralarda çalışan öğretmenlerimizin de sorunları hala çözülmedi. Rehabilitasyon merkezi çalışanları pandemi döneminde kısa çalışma ödeneğinden tam olarak yararlandırılmadı. Bu merkezler 15 Haziran’da çalışmaya başlayacak. Ancak bu merkezlerde eğitim alan 18 yaşından küçük, kronik rahatsızlıkları bulunan ve dış etkilere karşı korumasız olan çocuklarımız büyük bir risk altında olacaktır.
ÖĞRETMENLERİN MAZERET TAYİNİ SORUNU
2017 Temmuz döneminde ataması yapılan öğretmenlerin mağduriyeti de giderilmelidir. Bu öğretmenlerimizin göreve başlama tarihi değil, atama tarihleri esas alınarak mazeret tayininden yararlanmaları sağlanmalıdır.
ENGELLİ ÖĞRETMENLERİN TAMAMI ATANSIN
Buradan Milli eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a bir çağrı daha yapmak istiyorum. 2 Haziran’da başlatılan sözleşmeli öğretmen alımlarında tüm engelli öğretmenleri göreve başlatarak onların engellerini kaldırın. Pandemi sürecinde engelli öğretmenlerimize güzel bir müjde verelim.
ÜCRETLİ ÖĞRETMEN SORUNU DEVAM EDİYOR
Asgari ücret ve altında ücret alarak yaşam mücadelesi veren ücretli öğretmenlerimiz de pandemi sürecinde açıkla yüz yüze kaldı. Ne insan onuruna ne de öğretmenlik mesleğine yakışmayan bu köleci çalıştırma sisteminin acilen kaldırılması gerekiyor.
Ücretli öğretmenler kadroya alınaraksorun çözülsün. 
PİKSET ÖĞRETMENLERİNİN ENDİŞELİ BEKLEYİŞİ
Suriyeli Çocukların Türk Eğitim Sistemine Entegrasyonunun Desteklenmesi Projesi kapsamında ders veren 4500 PİKSET öğretmeni de atama bekliyor. Ancak bu öğretmenlerimizin talepleri Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’a takılmış gözüküyor.
Oysaki Sosyete Damat Berat Albayrak sadece kendi israfını kesse, bu öğretmenlerimiz rahatlıkla kadroya alınabilir.
OKULLARIN DEZENFEKTAN BEDELİNİ KİM ÖDEYECEK
Milli Eğitim Bakanlığının okullar için satın aldığı ‘otomatik sensörlü dezenfektan cihazlarının’ bedelinin okul idareleri tarafından ödenmesi için IBAN numarası gönderdiği ortaya çıktı.
 Ayrıca birçok okul yönetimi de belediyelerden dezenfektan ve maske talebinde bulunmaktadır. Belediyelerimiz bu ihtiyaçları seve seve karşılar, ancak AKP buna da izin vermiyor. Bu konuya Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un bir el atması gerek.
 Tüm bu işlemeler Milli Eğitim Bakanlığının izniyle mi yapılıyor bilmek istiyoruz.
 PANDEMİ SÜRECİNDE EĞİTİM NASIL YAPILACAK
Milli Eğitim Bakanlığından yeni eğitim öğretim dönemine ilişkin kamuoyunu rahatlatacak bir açıklama bekliyoruz. Okul eksiği, sınıf eksiği nasıl tamamlanacak. Bu yaz döneminde bir çalışma var mı? Sosyal mesafe koşullarına uyularak eğitim yapılacaksa, 40-50 kişilik sınıflarda bu eğitimler nasıl gerçekleştirecek?
Milli Eğitim Bakanlığı yaz döneminde açık olacak kreşler, spor okulları ve kuran kurslarında çocuklarımızın güvenliği sağlamak için nasıl tedbirler alınmıştır. Aileler bu konuda çok tedirgin.
Ayrıca belediyelerin bünyesinde faaliyet gösteren kreş ve spor okullarının faaliyetine henüz izin verilememiştir. Bu kurumların faaliyetine ne zaman izin verilecektir.”

Gündem'den Öne Çıkan Haberler