08.05.2017

CHP GENEL BAŞKANI KEMAL KILIÇDAROĞLU’NUN BELEDİYE BAŞKANLARI TOPLANTISI ÖNCESİNDE YAPTIĞI BASIN AÇIKLAMASI

CHP GENEL BAŞKANI KEMAL KILIÇDAROĞLU’NUN BELEDİYE BAŞKANLARI TOPLANTISI ÖNCESİNDE YAPTIĞI BASIN AÇIKLAMASI



Değerli basın mensupları, Kayseri’den geliyorum. Sayın Abdullah Gül’ün babası vefat etmişti, Gül ailesine başsağlığı dileklerimi iletiyorum, sevgili babasına Allah’tan rahmet diliyorum. Eğer soracağınız sorular varsa onlara da kısaca yanıt vereyim.

Soru- Efendim parti içerisinde bir süredir bir olağanüstü kurultay tartışması vardı. Dün de Parti Meclisi toplandı. Bu tartışmalar sona erdi mi nasıl değerlendiriyorsunuz?

Kemal KILIÇDAROĞLU- Onlar dünde kaldı.

Soru- Efendim bir de basına yansıyan bir ifadeniz oldu, “Partiyi karıştırmaya yönelik sarayın bir talimatı var” şeklinde. Parti içerisindeki çıkışları buna mı bağlıyorsunuz?

Kemal KILIÇDAROĞLU- Şimdi değerli arkadaşlar, bir halkoylaması gerçekleşti. Vatandaş görevini yaptı, sandığa gitti ama bu halkoylaması meşru değil, gayrimeşru bir sürecin içine evrildi. Meşruiyet tartışmasını başlatan organ, sürecin gayrimeşru olmasını sağlayan organ Yüksek Seçim Kurulunda kümelenen bir grup yargıç. Bunlar tam kanunsuzluk halini yaratıp süreci gayrimeşru hale getirdiler. Şimdi iktidar çevreleri, AKP’nin derin devleti dahil AKP devleti bu olayın tartışılmasını istemiyor. Toplumun en az yüzde 50’si “Hayır” dedi. Demokrasiden yana olan bütün güçler “Hayır” dedi. Olayın meşru olmadığını artık bütün dünya biliyor. Sadece biz değil bütün dünya biliyor. Bütün uluslararası raporlara bu halkoylamasının meşru olmadığı yansıdı.

Şimdi bu tartışmaları gündemden düşürüp başka bir tartışmayı başlatmak istiyorlar. Bu bağlamda hedefledikleri şu; biz en az yüzde 49, resmi rakamlara göre en az yüzde 49 olan bloku nasıl dağıtırız? Bunun arayışı içindeler. Bunun ana omurgasını kim oluşturuyor? Cumhuriyet Halk Partisi. O zaman gelin Cumhuriyet Halk Partisini tartışalım. Dikkat buyurunuz Cumhuriyet Halk Partisine birdenbire kurultaylar partisi falan yine denmeye başladı. Allah aşkına bir bakın kurultaylar partisi son yıllarda Cumhuriyet Halk Partisi mi, Adalet ve Kalkınma Partisi mi? Kaç tane kurultay geçirdiler?

Bu çerçevede planlanan bir oyuna hiç kimsenin düşmemesi lazım, hiç kimsenin. Hiçbir siyasal partinin, hiçbir meslek kuruluşunun, hiçbir sivil toplum örgütünün düşmemesi lazım. Demokrasiden yana olan, demokrasiyi savunan ve halkoylamasında “Hayır” oyunu kullanıp iradesini özgürce ortaya koyan herkesin, yaklaşık 24 milyonun bu iradeye sahip çıkması lazım ve bu bloku, bu paydayı bozmaması lazım. Hepimizin dikkatli olması lazım. En büyük dikkat etmesi gereken en büyük kuruluş da Cumhuriyet Halk Partisi. Partinin bütün organlarının, il başkanları, ilçe başkanları, milletvekilleri, yöneticiler, belediye başkanları herkesin bu konuda çok dikkatli olması lazım.

Bir oyun oynanıyor, gayrimeşru bir alan unutturulmak isteniyor, bunu unutturmayacağız. Bu konuda hepimiz kararlıyız. Kararlılığımızı sürdüreceğiz. Elbette tartışmalar oldu, ama o tartışmaların tamamı dünde kaldı. Artık önümüzde yeni bir yol haritası var, tekrar demokratik parlamenter sistemi Türkiye’ye bütün ağırlığıyla ve bütün kurumlarıyla getirmek gibi bir işlevimiz var. Bu işlevi yerine getirmek için herkesin çaba harcaması lazım, her partinin. Saadet Partisinden tutun Vatan Partisine kadar “Hayır” oyu kullanan bütün partilerin, bütün sivil toplum kuruluşlarının, bütün meslek kuruluşlarının, sade yurttaşların, Adalet ve Kalkınma Partisine oy verip demokrasiden yana “Hayır” oyu kullanan bütün vatandaşların bu birlikteliği korumaya özen göstermeleri gerekiyor.

Ben bu konuda söz veriyorum, bütün vatandaşlarıma söz veriyorum. Demokratik parlamenter sistemin bütün kurumlarıyla Türkiye’ye gelmesi için mücadeleyi başlatacağız. Ve hiç kimse unutmasın mücadele asıl şimdi başlıyor.

Teşekkür ederim arkadaşlar.

Gündem'den Öne Çıkan Haberler