09.05.2024

CHP Genel Başkanı Özgür Özel Eskişehir’de: “Bugün Türkiye’de Bir IMF Programı Uygulanıyor”

Cumhuriyet Halk Partisi ,CHP Genel Başkanı Özgür Özel,Eskişehir İl Başkanlığı,Talat Yalaz, Yılmaz Büyükerşen,Eskişehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce,seçim 2024,31 mart,yerel seçimler,Türkiye İttifakı,genç üye kaydı,CHP Üye Kampanyası,IMF,Mehmet Şimşek,Maliye Bakanı,emekli,emekçi,yoksul,chp.org.tr,memur,zam,IMF programı,gulyabani,18 mayıs mitingi,istanbul saraçhane,mülakat,26 mayıs emekli mitingi Ankara,astsubay,Çıraklık, staj mağduru,ademe bekleyen,CHP meydanlarda,TÜİK,enflasyon,atanmayan öğretmenler

“ŞİMŞEK, YOKSULUN PEŞİNİ BIRAK”

Cumhuriyet Halk Partisi Lideri Özgür Özel, iktidarın yoksul halk üzerinden gelir elde etme çabalarına tepki göstererek, “Bugün Türkiye’de bir IMF programı uygulanmaktadır. Örtülü IMF programı uygulanmaktadır. IMF hayalet gibi üzerimizde dolaşmaktadır. IMF ile anlaşsa memura, emekliye zam yapma diyecek, yapmıyor. IMF ile anlaşsan, istihdam yaratma, işe alma diyecek. Almıyor. Ama adına bir tek IMF demiyor. Bu hayalet, bu gulyabani hep emeklinin penceresinde, hep emekçinin penceresinde, hep yoksulların kapısına dayanıyor. Mehmet Şimşek’e sesleniyorum. Gulyabanini al biraz da zenginlerin kapısına git. Biraz da zenginlerle uğraş. Yoksulun peşini bırak” ifadesini kullandı.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, Eskişehir İl Başkanlığında yaptığı açıklamada, eski Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’i kastederek, “Yıllarca Eskişehir’de çok zor şartlarda başladığı bir yolculuğu çok iyi bir noktaya getirip, bir bayrak devir teslimiyle bir Cumhuriyet kadınına el verdi. İyi yetişmiş, çok çalışkan, hem siyaseti bilen, hem belediyeciliği çok iyi bilen Ayşe Ünlüce Eskişehir’in ve partimizin gururu oldu. Kendisini tebrik ediyorum” dedi.

“TÜRKİYE İTTİFAKI KAZANDI”

Seçim başarısına işaret eden Özel, “2 merkez ilçemizin, Eskişehir’in diğer ilçelerinin tüm adayları emekler verdi. Seçimde önemli başarılar elde ettik. Seçilebilenleri kutluyor, seçilemeyenlere de emekleri ve gayretleri için yürekten teşekkür ediyorum. Hep söyledik. Seçimleri CHP tek başına kazanmadı. Türkiye ittifakı kazandı. Türkiye ittifakı büyük bir moralle güçlenmeye devam ediyor. CHP’nin üye kampanyasında üye kayıt formu yetiştiremiyoruz. Kuyrukta gençler oluyor. 45 dakikada 50’ye yakın kayıt yapılan stantlarımız oluyor. Ankara genç üye kayıtlarını yetiştiremiyor. İkizler, geliyor. Gülüyoruz, şaşırıyoruz. Öbür hafta üçüzler geliyor. Memnun oluyoruz, dördüzler geliyor. Ailemiz büyüyor. Baba evi büyüyor” şeklinde konuştu. Özel, şunları söyledi:


“BİRİKİM VE DENEYİMDEN YARARLANMAYI SÜRDÜRÜYORUZ”

“Eskişehirliler siz yıllardır adil, temiz, israfa kaçmayan, demokratik yönetilen bu kentte çok iyi hizmet aldınız. Bunun karşılığını seçimlerde bizlere verdiniz. Gün oldu sıfırdan başlandı, önce hoca kazandı. Bütün belediyeler bizde değildi. Siyaset hizmetin belli bir evresinde vedayı ama o veda ile birlikte vefayı gerektirir. Biz Yılmaz Hocamıza hem parti okulu olarak, hem önceki görevindeki büyükşehir belediyesi olarak hem de CHP’nin bütün belediyelerine katkı sağlayacak yeni bir yapıda, en üst düzeyde vefa göstermeyi ve kendisinin birikiminden, deneyiminden yararlanmayı sürdürüyoruz. Onun başkanlığında, CHP’nin yerel yönetimler eğitim, eşgüdüm ve denetim komisyonu hızla çalışıyor. Önümüzdeki günlerde hizmetlerin tüm belediyelerde ortaklaştığını, belli hizmetlerin tek tipleştiğini, CHP belediyeciliğinin kanıksandığını ve artık bütün Türkiye’de görülen bu iyi uygulamaların ileride genel iktidar için de CHP’ye olan ilgi, alaka, talebi ve güveni artıracağını hep birlikte göreceğiz. İsrafa son verip, hizmeti getirmeye devam edeceğiz.”

“BÜYÜK BİR MÜCADELE”

“Anadolu’nun çeşitli yerlerinde Kırıkkale, Kastamonu’da Eskişehirler oluşturacağız. Türkiye’nin dört bir yanında CHP belediyeciliğini mutlaka öz denetimi kuvvetli, israfı olmayan, yolsuzluk olmayan bir şekilde halkın gözleri önünde şeffaf bir şekilde yönetecek, denetleyecek, denetlettirecek, Türkiye Cumhuriyetinin de gerek işlevsizleştirilen Sayıştay’ın yeniden güçlendirileceği, gerek CHP iktidarında başkanlığını ana muhalefet partisinin yapacağı bir kesin hesap denetim komisyonunun kurulacağı, bu memlekette artık rüşvetin, adam kayırmanın ortadan kalkacağı yarınları müjdeleyeceğiz. Bu süreçte muhataplarımızla bir yandan sizlerin haklarını, işçinin, emekçinin haklarını, kiracıların haklarını, atanmayan öğretmenin haklarını, staj mağdurlarının haklarını, uzman çavuşun, astsubayın, emekli astsubayın talep ve haklarını konuşurken bir yandan da büyük bir mücadele ile sokaktan korkmadan, meydandan kaçmadan, halkın sesini en yukarıdan duyuracağız.”

18 MAYIS MİTİNGİNE DAVET

“İşte geçtiğimiz günlerde CHP, atanmayan öğretmenlerle ilgili mülakatın kaldırıma sözünün verildiği öğretmenlerle ilgili, onların talebine uygun olarak 68 bin mülakatsız atama talebinin kampanya boyunca arkasında durdu. Kürsümüzü, mikrofonlarımızı bu taleplere açtık. Ancak geçtiğimiz pazartesi günü Sayın Erdoğan, kendi açıklamaya varamadı. Ertesi gün Milli Eğitim Bakanına bıraktı. Milli Eğitim Bakanı Salı günü sadece 20 bin atama dediğinde gençlerimizin umutları kırıldı. Ardından biz hani mülakat yapmayacaktınız, hani 14-28 Mayıs’ta Sayın Erdoğan mülakatı kaldırıyoruz diye söz vermişti? Hani seçim bildirgesine yazmıştınız? Gençlerin kendilerinden, ailelerinden böyle oy istemiş, böyle oy toplamıştınız dediğimizde mülakat gibi mülakat yapacağız dediler. Elbette kabul etmedik ama bugün duyuyoruz ki efendim 45 dakika sürecek, kamerayı da koyacağız, onu da yapacağız, bunu da yapacağız diye partizanlığı, adam kayırmayı, yüksek not alanı ailesi muhalif diye geride bırakıp, düşük not alanı birilerinin yakını diye AKP’den torpilli diye ileriye alan sistemi devam ettirecekleri anlaşılıyor. İşte biz bu şartlar altında 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramından bir gün önce genç hocalarımız, öğretmenlerimizle, atanamayan değil ne kusuru var da atanamıyormuş. Senin nasıl bir masumiyetin var bu işte atayamıyormuşsun. Bal gibi atanmayan öğretmenlerle, mülakat mağdurları ve çağdaş, bilimsel, laik eğitime karşı yürütülen müfredat çalışmasına da isyan eden herkesle birlikte 18 Mayıs’ta saat 13.00’te İstanbul Saraçhane’de onların sesine ses, mücadelelerine omuz vereceğiz. Onların sesini duyuracağız. Müzakere de edeceğiz ama bu güzelim gençler için mücadelenin de en büyüğünü vereceğiz. Hepinizi bekliyorum.”

“10 BİN LİRA BUGÜN 8 BİN 200 LİRA OLDU”

“Bir diğer yandan seçim meydanlarında en çok emeklilerden bahsettik. Emekliler 10 bin liralık maaşlarıyla, yabancılarla konuşurken 270 Euro alıyorlar dediğimizde tercüme hatası sanılan maaşlarıyla, 2 bin 700 Euro diye düzeltiyorlar, utanıyor insan. Almanca, İngilizce, Fransızcaya tercümesi olmayan, tercüme hatası sanılan 270 Euroluk, 10 bin liralık maaşlarıyla açlık ve sefalete terk edildiler. Bir yandan enflasyon o 10 bin lirayı bile kemirmeye devam ediyor. Öyle bir noktaya geldi ki o günün 10 bin lirası bugün 8 bin 200 liraya denk geliyor. Bugünün 10 bin lirası Aralık ayının 8 bin 200 lirası kadar alışveriş yapabiliyor. Sefalet artıyor. Artan enflasyon asgari ücreti kemiriyor. Biz temmuz ayında enflasyon güncellemesi beklerken hatta yılda 4 kez olsun derken, asgari ücrete enflasyon zammı yapmamaya, emeklileri süründürmeye devam etmeye inat ediyorlar. Bununla da mücadeleye devam edeceğiz. Bunun için ilk adım emekliler, sonra da emekçiler gelecek. Emekliler için 26 Mayıs Pazar günü saat 13.00’te Ankara’da bir büyük emekli mitingi düzenliyoruz. Emeklilerin sesini bütün Türkiye’ye duyuracağız.”

“İŞÇİLER KAZANACAK”

“Bugün hiçbir çağrı yokken, böyle bir planlama yokken, baba evinde bir çay, kahve içip belki basın mensuplarına bir iki sorularını cevaplayacakken bir anda sizin önümüzde, arkamızda böyle bir kalabalıkla bizi karşılamanıza müteşekkirim. Çağrılmadan bile gelen sizler lütfen herkese mücadele isteyen, sonuç isteyen herkese şunu söyleyin. Kim hak arıyorsa yanında olalım. Emekliyse emekli. Astsubay ise emekli astsubay. Emekçiyse emekçi. Çıraklık, staj mağduruysa onun. Kademe bekleyenlerse onun. Kim olursa onların arkasında olalım. Meydanları dolduralım. Anayasal hakkımız olan barışçıl yürüyüş, protesto ve toplantı hakkımızı kullanalım. Bu hakkı geri alanlarla mücadele ederek, anayasamıza sahip çıkalım. Adım adım kazanalım ve yürüyelim. Bizim bu yürüyüşümüze ayaklar katıldıkça, omuz verildikçe, kulaklar dediklerimizi işittikçe emin olun işçiler kazanacak, çiftçiler kazanacak, esnaf kazanacak, emin olun emekliler kazanacak. Emin olun umudunu kesen gençler, gözü yurt dışında olan gençler, dünyanın hayal kurduğu bu ülkenin gençleri dünyanın başka ülkelerinde hayal kurmayacak. Hep birlikte başaracağız. Bunun için mücadeleye devam ediyoruz. Yeni başlıyoruz. Biz hep birlikte kazandık, hep birlikte başaracağız.”

“TAYYİP’İ ÜZMEYEN İSTATİSTİK KURUMU”

“Hepinizi selamlarken, son olarak şunu vurgulamak isterim ki emekli maaşı için de, asgari ücret için de enflasyon TÜİK tarafından hesaplanıyor. Zaten bu TÜİK yaptığı hesaplamayla, TÜİK, Tayyip Erdoğan’ı üzmeyen istatistik kurumu demek. Zaten rakamlar baştan yanlış. Bir de enflasyonla mücadeleyi safsatanlar, her geçen gün umutları karartıyor. Bakın orta vadeli programda enflasyon tahmini yüzde 33’ken, 3 ay önce yüzde 36’ya ve şimdi yıl sonu için yüzde 38’e revize ettiler. Her geçen gün beklentilerini yükseltiyorlar. Yüzde 33 demişken aslında 60’larda olacağı belliydi. Şimdi onlar da umutlarını kaybetmeye başladılar. Buradan hepinize sesleniyorum. Hayat pahalılığı ile mücadele emeklinin, emekçinin, yoksulun sırtından yapılamaz. Bugün Türkiye’de bir IMF programı uygulanmaktadır. Örtülü IMF programı uygulanmaktadır. IMF hayalet gibi üzerimizde dolaşmaktadır. IMF ile anlaşsa memura, emekliye zam yapma diyecek, yapmıyor. IMF ile anlaşsan, istihdam yaratma, işe alma diyecek. Almıyor. Ama adına bir tek IMF demiyor. Bu hayalet, bu gulyabani hep emeklinin penceresinde, hep emekçinin penceresinde, hep yoksulların kapısına dayanıyor. Mehmet Şimşek’e sesleniyorum. Gulyabanini al biraz da zenginlerin kapısına git. Biraz da zenginlerle uğraş. Yoksulun peşini bırak. İyi ki Anadolu’nun ortasında Eskişehir gibi bir şehir var. İyi ki onun böyle güzel yöneticileri var. İyi ki bu şehirde böyle güzel insanlar var. Hepinizi seviyoruz. Hepinizi saygı ile selamlıyoruz.”


CHP GENEL BAŞKANI ÖZGÜR ÖZEL ESKİŞEHİR’DE

Gündem'den Öne Çıkan Haberler