06.02.2019

CHP GRUP BAŞKANVEKİLİ ÖZGÜR ÖZEL'DEN: “MADEN KANUNU UYARISI”

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, TBMM gündeminde bulunan Maden Kanunu'nda değişiklik öngören kanun teklifine ilişkin olarak yazılı bir açıklama yaptı. Teklifle, termik santralların çevre mevzuatına uyum süresinin iki yıl daha erteleneceğine dikkati çeken Özel, "Bu düzenleme her fırsatta 'Ben çevrecinin daniskasıyım', 'Asıl çevreci benim' ifadeleriyle böbürlenen Adalet ve Kalkınma Partisi’nin Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çevre katliamlarıyla dolu siciline bir yenisini ekleyecektir" değerlendirmesinde bulundu. Özel'in açıklaması şöyle;
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin gündeminde 52 maddelik Maden Kanunu ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasını öngören kanun teklifi bulunmaktadır.
Teklifin 20’nci maddesi, Türkiye Taş Kömürü ve Türkiye Kömür İşletmeleri uhdesinde bulunan sahaların bölünerek devredilmesini veya mevcut rödovans sahalarının, rödovans alanları ile sınırlı olarak yapacakları sözleşmeye istinaden bölünerek devredilmesine olanak tanımaktadır. Bu hüküm, Türkiye tarihinin en büyük işçi cinayeti olan ve 301 vatandaşımızın katledildiği Soma faciasının ardından kurulan Araştırma Komisyonu raporuna büyük bir tezat oluşturmaktadır. Soma kazasının ardından kurulan komisyonun Adalet ve Kalkınma Partili üyeleri dahil tüm üyelerinin raporda uzlaştıkları önemli konu başlıklarından biri rödovans ve hizmet alımı uygulamasından kaynaklanan sakıncalardır. Raporda bu yöntemin yarattığı sorunlar detaylı bir biçimde ele alınmış, hukuki ve teknik sakıncalarının yanı sıra yatağın parçalanması nedeniyle rezervin verimli kullanılamadığı vurgulanarak, havza madenciliğinin teşvik edilmesi gerektiğinin altı çizilmiştir.
Komisyon raporunun önerileri önemli ölçüde hayata geçirilememiştir, ancak Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nun önündeki bu teklif, Soma katliamının yaşandığı koşullardan dahi geriye giden bir düzenlemeyi içermektedir. Bugün hiçbir maden ocağı, 13 Mayıs 2014 günü Soma’daki ocaktan daha güvenli değildir.
Teklifin 45’inci maddesi ise 2016 yılındaki düzenlemeyle son kez olduğu vurgulanarak 2019’a uzatılan termik santralların filtrasyon sistemi kurma süresini 2021’e kadar yeniden ertelemektedir. Bu, termik santrallara havayı kirletmeleri için iki yıl daha süre tanımak anlamına gelmektedir. Termik santralların bulunduğu yerlerdeki hava kirliliğinin ortalamanın üzerinde olduğu, bazı yerleşim yerlerinde ise Dünya Sağlık Örgütü’nün öngördüğü sınır değerlerin dahi üzerinde olduğu bilinmektedir. Bu doğrultuda, bölge halkının kirli havayı solumasının önüne geçecek filtrasyon sistemi başta olmak üzere çevre mevzuatına uyuma yönelik düzenlemelerin iki yıl daha geciktirilmesini kabul etmemiz mümkün değildir. Teklif, bu haliyle kanunlaşırsa, baca gazı kükürt giderim tesisi bulunmayan Çanakkale/Çan, Şırnak/Silopi, Kahramanmaraş/Afşin-Elbistan, Karabük / Kardemir, Kütahya/Tunçbilek, Kütahya/Seyitömer, Manisa/Soma, Sivas/Kangal ve Zonguldak/Çatalağzı’nın yanı sıra kükürt giderim tesisi tam verimle çalışmayan santralların bulunduğu yerleşim yerlerinde ölüme davetiye çıkarmaktadır. Uyumun 2021’e ertelenmesi demek, hava kirliliğinden kaynaklanan her yıl 1100 ölümü önleyememek, vatandaşlarımıza sağlıklı bir çevrede yaşama hakkı sağlayamamaktır.
Bu düzenleme her fırsatta “Ben çevrecinin daniskasıyım”, “Asıl çevreci benim” ifadeleriyle böbürlenen Adalet ve Kalkınma Partisi’nin Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çevre katliamlarıyla dolu siciline bir yenisini ekleyecektir. Bu nedenlerle, teklifin yeniden gözden geçirilmesi, komisyon aşamasında yapılamayan ve sorunlarla dolu bu hükümlerin Genel Kurul aşamasında değiştirilmesi gerekmektedir. Partimiz itiraz, öneri ve çekincelerini gündemde tutmaya devam edecektir.
Özgür ÖZEL
Manisa Milletvekili