01.12.2021

CHP KADIN KOLLARI GENEL BAŞKANI NAZLIAKA: “TARİHE NOT DÜŞÜLSÜN; AKP VE MHP KADINLARIN SİYASETTE EŞİT TEMSİLİNİ İSTEMİYOR”

Cumhuriyet Halk Partisi Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, “Partimizin kadınların siyasette eşit temsil edilmesini öngören yasa teklifi, AKP ve MHP oylarıyla reddedildi. Kim eşitlikten yana kim değil, çok net gördük. Sanmasınlar ki eşitlik mücadelemizden vazgeçeceğiz! Ne bir eksik, ne bir fazla Meclis’te eşit temsil için mücadelemiz sürecek” dedi.
Nazlıaka, siyasette kadınların eşit temsil edilmesi amacıyla CHP’nin Meclis’e sunduğu yasa teklifinin AKP ve MHP oylarıyla reddedilmesine ilişkin yazılı açıklama yayımladı.
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun ilk imzasını attığı “Kadınların temsil oranlarının artırılması” amacıyla hazırladıkları kanun teklifini 8 Mart 2021 tarihinde TBMM Başkanlığı’na sunduklarını hatırlatan Nazlıaka, şunları kaydetti:
“Partimiz, kadınların karar organlarında seçilme şansının kısıtlı olduğu farkındalığıyla hareket ederek, ‘Türkiye’yi özgür kadınlar ülkesi haline getirme’ amacıyla yola çıktı. Hazırladığımız teklifte ‘denklik’ ve ‘fermuar sistemi’ düzenlemeleriyle genel ve yerel seçimlerde aday listelerinin yarısında kadınların yer almasının sağlanmasını amaçladık. Dün teklifimiz Genel Kurul’da görüşülmeden önce tüm kadınları ve kadın örgütlerini süreci takip etmeye ve siyasi partileri de bu yasaya destek vermeye davet ettik. Sosyal medya üzerinden #MeclisteEşitTemsilİstiyoruz etiketiyle kampanya başlattık.
CHP Kadın Kolları Genel Başkanlığı olarak mücadeleyi büyütmek amacıyla Ankara İl Kadın Kollarımız, 29 Ekim Kadınları Derneği, EŞİK Platformu Bileşenleri ve KA.DER temsilcileri ile birlikte Meclis’e gittik. Görüşmeleri Genel Kurul’da takip ettik.”
EŞİT TEMSİLE “HAYIR” DEDİLER
Partimiz, kanun teklifimizin gündeme alınması için Genel Kurul’da önerge verdi. CHP Genel Sekreterimiz ve İzmir Milletvekilimiz Selin Sayek Böke, önerge üzerine söz alarak şunları söyledi:
"Karşımızda büyük bir sorumluluk ve tarihi bir fırsat var. Eşitlikçi, özgür, demokratik bir geleceği birlikte kurup kurmayacağımıza dair oylama yapacağız. Bazı sorulara yanıt veriyor olacağız. Toplumun yarısını kadınlar oluşturuyor. Kadınların siyasette de temsilin yarısını oluşturmasına evet mi, hayır mı diyeceğiz? Kadınların seçilmelerini güvence altına alabilecek sıralamalarla listelerde yer almasına evet mi, hayır mı diyeceksiniz? Fermuar yöntemini getiren teklifimiz açık. 400’e yakın kadın derneğinin teklifidir. Kalkınmaya, ekonomik buhranı aşıp aşmamaya dair yanıtımız olacaktır. Bu tabloyu değiştirmeye evet mi, hayır mı diyeceksiniz?”
AKP’Lİ KADIN MİLLETVEKİLLERİ ADINA UTANDIM
Nazlıaka, Genel Kurul’a ilişkin gözlemini şu şekilde paylaştı:
“Böke’nin konuşması AKP sıralarından gelen itirazlarla bastırılmaya çalışıldı, özellikle kadın milletvekilleri tepki gösterdi. AKP iktidarının kadın erkek eşitliğine inanmadığını biliyoruz ama kadınların, kadın erkek eşitliğine yüksek sesle itiraz etmesine tanıklık ederken onlar adına utandım. Bu ülkenin yarısını kadınlar oluştururken kadın kimliğinin yok sayılmasını nasıl isterler? Kadın kimliğini yok sayan AKP’li kadın milletvekilleri eşitlikten yana olmadıklarını ispat ettiler…”
MÜCADELEMİZ SÜRECEK
Siyasette kadının eşit temsili mücadelesinden asla vazgeçmeyeceklerinin altını çizen Nazlıaka, “Kadın erkek eşitliği, çağdaş ve demokratik bir toplum olmanın en önemli belirleyicisidir. Kadın erkek eşitliği, temel bir haktır. Kadınlar ve erkekler, toplumsal yaşamın her alanında eşit haklara sahip olmalıdır. Biz bu bilinçle hareket edeceğiz ve mutlaka bu topraklarda kadın erkek eşitliğini sağlayacağız. Çünkü biz şunu çok net biliyoruz, hiçbirimiz ama hiçbirimiz hepimiz kadar güçlü değiliz. Bu mücadeleyi büyüttükçe, derinleştirdikçe ve genişlettikçe mutlaka başaracağımızın farkındayız. Partimiz iktidar yürüyüşünde bu duruştan asla ödün vermeyecektir. Kadınların hayatın her alanında eşit temsile sahip olduğu bir Türkiye’yi hep birlikte inşa edeceğiz.”