23.04.2024

CHP Lideri Özgür Özel: “Anayasa’yı Değiştirecekseniz Önce Uyduğunuzu Görmemiz Lazım, Anayasa Ayaklar Altında”

Cumhuriyet Halk Partisi Lideri Özgür Özel, TBMM Genel Kurulu’nda gerçekleştirilen özel oturumun ardından gazetecilerin, ‘Erdoğan ile yeni Anayasa görüşmesi’ hakkındaki soruya, “Eğer Anayasa’yı değiştirecekseniz önce uyduğunuzu görmemiz lazım. AİHM kararlarına uymamak, AYM kararlarına uymamak, birinci derece mahkemesine AYM’ye ezdirmek... Meclis’e birinci derece mahkemelerinden AYM kararının hilafında buyruk yollamak ve onu uygulattırmak hangi Anayasa’ya uymak? Anayasa ayaklar altında” yanıtını verdi.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, TBMM Genel Kurulu’nda gerçekleştirilen 23 Nisan özel oturumuna katıldı. Özel, oturumun ardından gazetecilerin sorusunu yanıtladı. Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “CHP Lideri ile yeni Anayasa konusunu görüşme” niyetini açıkladığını anımsatan gazeteciler, Özel’in buna karşı tutumunu sordu.

“ÖNCE MEVCUDUNA UYUN DA GÖRELİM”

“Cumhurbaşkanının bugün değişimden bahsediyor olması ve Sayın Erdoğan’ın da artık değişimci olması, CHP’nin, siyasetin diline egemen olduğunu gösteriyor ki bu güzel bir şey” diyen Cumhuriyet Halk Partisi Lideri Özel, kendisine yöneltilen soruya şu yanıtı verdi:

“CHP değişerek güçlendi. Bu tutumlarını değiştiremezlerse zayıflamaya devam edecek. Önümüzdeki hafta görüşmeyi planlıyoruz. Kendilerinden randevu talep edeceğiz. Ancak Anayasa ile ilgili birtakım talepler ileteceğini söyledi. Tabi ki TBMM müzakere zeminidir ve her zaman liderler birbirleri ile konuşur. Sayın Meclis Başkanı da bir ziyaret yapacağını söyledi. Ama Anayasa’yı değiştirelim demesi için o birisinin değiştireceği Anayasa’ya uyması gerekir. Geçen sefer değiştirilen Anayasa’ya niye uymuyorsunuz? Bir Anayasa uymamak için değiştirilir mi? Eğer Anayasa’yı değiştirecekseniz önce uyduğunuzu görmemiz lazım. AİHM kararlarına uymamak, AYM kararlarına uymamak, birinci derece mahkemesine AYM’ye ezdirmek... Meclis’e birinci derece mahkemelerinden AYM kararının hilafında buyruk yollamak ve onu uygulattırmak hangi Anayasa’ya uymak? Anayasa ayaklar altında. O yüzden elbette ikimiz de gündemlerimizi konuşacağız. Elbette görüşmeler olur liderler arasında. Ama bir şey uymamak için değiştirilmez. Bir şeyi değiştirmek istiyorsanız önce mevcuduna uyun da görelim.”


Gündem'den Öne Çıkan Haberler