13.04.2019

CHP GRUP BAŞKANVEKİLİ ENGİN ALTAY'IN, TBMM GRUBU İSTİŞARE TOPLANTISI SONRASI BASIN TOPLANTISI (12 NİSAN 2019)

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay:
- "Ekrem İmamoğlu 13 bin 970 oy farkla İstanbul'un belediye başkanıdır. Bunu artık herkesin bir an önce kabul etmesi bir zorunluluktur"
- "Seçmen kaydından dolayı seçim iptalinin geriye dönük örneği yok, olmaz. Çünkü YSK'nin bir takvimi var, 4-31 Ocak arasında seçmen listeleri iki defa askıya çıkmış inmiş. Ve kesinleşmiş seçmen listesi üzerinden YSK'nin yapacağı en ufak bir işlem yok"
CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, "İstanbul'da 39 ilçe ve büyükşehir belediye seçimleri tamamlanmıştır, Ekrem İmamoğlu 13 bin 970 oy farkla İstanbul'un belediye başkanıdır. Bunu artık herkesin bir an önce kabul etmesi bir zorunluluktur." dedi.

CHP TBMM Grubu İstişare Toplantısı, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında İstanbul'da yapıldı. 1,5 saat süren toplantının ana gündemini, İstanbul'daki seçim sonuçları ve Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) alabileceği kararlar oluşturdu. İstişare toplantısının ardından CHP Merkez Yönetim Kurulu Toplantısı da gerçekleştirildi.
Toplantının ardından gazetecilere açıklama yapan Altay, sözlerine Türk sporu ve Fenerbahçe'nin efsane ismi Can Bartu'ya rahmet dileyerek başladı.
CHP TBMM Grubu'nun İstanbul'da demokrasi nöbeti tuttuğunu, Genel Başkan Kılıçdaroğlu'nun da bugün nöbete iştirak etmek için İstanbul'da bulunduğunu anlatan Altay, bugünkü grup toplantısına, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ile CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ekrem İmamoğlu'nun da katıldığını dile getirdi.
Altay, hukuki bir süreç siyasallaştırılmak suretiyle ülkeye siyasal bir süreç yaşatıldığını belirterek, "Büyükçekmece'de seçmene taciz, Maltepe'de sayıma fren, engelleme yapılıyor. Bilinçli bir şekilde Maltepe'de tekrar ikinci defa sayılması gereken ve sayımına da başlanan oyların sayım işleminde bilinçli, kontrollü bir yavaşlatma sürecini de yaşıyoruz. Gerek oyların tümümün gerekse geçersiz oyların sayılmasına hükmedilen bütün seçim çevrelerinde oy sayım, ayrım işleri tamamlanmışken Maltepe'de henüz sayım işleri tamamlanamadı. Burada bir engelleme, süreci zamana yayma kastı arıyoruz." diye konuştu.
Büyükçekmece'deki seçim tartışmalarına değinen Altay, şöyle devam etti:
"Büyükçekmece Emniyet Müdürlüğünün etrafında ayrıca bir emniyet koridoru var, bir abluka var. Polisler, onlarca otobüse çevik kuvvet polisi koymak suretiyle Büyükçekmece Emniyet Müdürlüğünde yapılan iş ve işlemle ilgili bir duvar örmüşler. Polis binasının etrafına polislerden bir duvar örülmüş. Büyükçekmece Emniyet Müdürlüğünde ne yapılıyor? Bir emniyet müdürlüğünün etrafı içinde çevik kuvvet polisi olan otobüslerle neden çevrilir bunu anlamış değiliz? Bize şöyle bilgiler geliyor, 5 gün boyunca Büyükçekmece halkına adeta taciz ve basınç uygulayarak, nereye oy verdiklerinden tutun da 3-5 yaşındaki çocukları seçmen diye, sahte seçmen diye kaydeden polisin dışarıda tuttuğu tutanaklardan istediği sonucunu alamadığını anlıyoruz. Şimdi Büyükçekmece İlçe Emniyet Müdürlüğünde polislere hazır, matbu tutanak tutturulduğuyla ilgili ciddi bir duyuma sahibiz."
Altay, seçimlerin çoktan bitmesi ve Türkiye'nin kendi gündemine dönmesi gerektiğini belirterek, Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) bir an önce üstlendiği görev ve sorumluluk çerçevesinde Anayasaya ve kanunlara uygun şekilde görevini yapması gerektiğini söyledi.
Seçimin bittiğini belirten Altay, "İstanbul'da 39 ilçe ve büyükşehir belediye seçimleri tamamlanmıştır, Ekrem İmamoğlu 13 bin 970 oy farkla İstanbul'un belediye başkanıdır. Bunu artık herkesin bir an önce kabul etmesi bir zorunluluktur. İnatlaşmanın hiç kimseye ve özellikle Sayın Erdoğan'a bir yararı yoktur. Sayın Erdoğan, bu seçimin kaybedilmesiyle ilgili gerçeklerle yüzleşmek zorundadır. Bilmelidir ki Sayın Erdoğan, en yakın çalışma arkadaşları tarafından yanıltılmış ve kandırılmıştır. En yakın çalışma arkadaşları şimdi kendi kusurlarını kapatmak için Sayın Erdoğan'ı, önüne komplo teorileri koyarak, ikna etmeye ve inandırmaya çalışmaktadır." ifadelerini kullandı.
Altay, demokrasiden vazgeçmeyeceklerini kaydederken YSK'nin baskıya maruz kaldığını ifade etti.
YSK'nin Büyükçekmece'ye ilişkin karar görüşmesinin ertelemesini de eleştiren Altay, "Herkes bilir ki YSK üyeleri de bilir seçmen kaydından dolayı seçim iptalinin geriye dönük örneği yok, olmaz. Çünkü YSK'nin bir takvimi var, 4-31 Ocak arasında seçmen listeleri iki defa askıya çıkmış inmiş. Ve kesinleşmiş seçmen listesi üzerinden YSK'nin yapacağı en ufak bir işlem yok." dedi.
Seçimin iptal edilmesine ilişkin bir konunun gündemlerinde olmadığına vurgu yapan Altay, "Seçim iptali bizim gündemimizde yok. Kesinlikle böyle bir konu görüşülmedi. Yeni seçim 5 yıl sonra. 2024'ün Mart ayında yerel seçimleri yeniden yapacağız. Seçim iptali gibi bir konu bizim gündemimizde yok, olmayacak. Türkiye'nin gündeminde de olmayacak, olabilemez." ifadelerini kullandı.
"Ekrem İmamoğlu'nun mazbatasını İstanbul halkı verdi." diyen Altay, İstanbul halkına teşekkür etti.
Altay, Maltepe'de oyların yeniden sayılmasının Ekrem İmamoğlu'na mazbata verilmesine engel olmadığını da belirtti.
Engin Altay, "Maltepe'nin uzatılması mazbatanın verilmesine engel değildir aslında. İstanbul İl Seçim Kurulu ekranında Ekrem İmamoğlu'nun aldığı oy bellidir, rakibinin aldığı oy bellidir. Bu çerçevede İstanbul İl Seçim Kurulunun iki defa başvuru yapmamıza rağmen mazbata vermemesi de ayrı bir sorun, ayrı bir durum." diyerek konuşmasını tamamladı.