25.10.2021

CHP TURİZMDE İSTİHDAM KONUSUNU MASAYA YATIRDI

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) tarafından düzenlenen “Turizm Sektöründe İstihdam Sorunları ve Çözüm Önerileri Çalıştayı” sektör temsilcileri, akademisyenler, sendikalar ve STK’ların katılımıyla Antalya’da gerçekleşti.
CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak’ın koordinatörlüğünü üstlendiği toplantıda Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Yüksel Taşkın’ın yanı sıra, Turizm eski Bakanı Bahattin Yücel, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, CHP Antalya İl Başkanı Nuri Cengiz, Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Konyaaltı Belediye Başkanı Semih Esen, İstanbul Milletvekili ve PM Üyesi Gökhan Zeybek, Muğla Milletvekili Mürsel Alban, Antalya milletvekilleri Aydın Özer, Cavit Arı ve Rafet Zeybek’in yanı sıra il ve ilçe yöneticileri de hazır bulundu. 


TAŞKIN: TÜRKİYE’NİN BİR YIL İÇİNDE 169 MİLYAR DOLAR BORÇ ÖDEMESİ GEREKİYOR
“Öğrenen siyasete” inandığını belirterek konuşmasına başlayan CHP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Yüksel Taşkın herkesin rahatlıkla konuştuğu bir ülke arzuladıklarını söyledi. Türkiye’nin en önemli sorunlarından birinin işsizlik olduğuna vurgu yapan Taşkın, gerçek işsizliğin yüzde 22, genç işsizliğinin yüzde 23 olduğunun anımsatırken, iş gücüne katılım oranının da yüzde 51’i aşamadığına dikkat çekti. Türkiye’nin bugün konuşması gereken bir başka önemli konunun da yaklaşık 9 milyonu bulan kayıt dışı istihdam olduğuna vurgu yaptı.
İstihdam sorunlarına çözümler geliştirmek için her sektörün bileşenlerine sorunlarını ve çözüm önerilerini soracaklarını belirten Taşkın bu çalışmalarla hedeflerinin istihdam odaklı üretim ve güvenceli istihdam olduğunu da sözlerine ekledi.
Türkiye’de 1,6 dolarlık ihracat için 1,9 dolar ithalat yapıldığını da katılımcılarla paylaşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Taşkın bu nedenle turizmin ekonomi için can damarı olduğuna dikkat çekti. Türkiye’nin bir yıl içinde 169 miyar dolar borç ödemesi gerektiğini dile getiren Taşkın, IMF’nin hesaplama yöntemine göre Merkez Bankası’nın döviz rezervinin eksi (-) 37,3 milyar dolar olduğunu da anımsattı. Taşkın sözlerini şöyle noktaladı: “Bizim ne yapmamız lazım? Döviz üretmemiz lazım, istihdam yaratmamız lazım, iş yaratmamız lazım. Zaten konu net bir şekilde ortada. 2019 yılında Türkiye’ye 52 milyona yakın turist geliyor. 34, 5 dolarlık bir gelir var. Son derece az. Bu rakamların çok çok üstüne çıkmamız gerekiyor. Bunun yapılabilir olduğuna hiç şüphem yok. Bugün burada bunları konuşacağız. Buradaki yetkin insanların verimli bir rapor üreteceğine dair inancım tamdır.”
“TURİZM 12 AYA YAYILMALI”
Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal yaptığı açılış konuşmasında dünya uygarlığına akredite bir ülke olmayı başarmanın yanı sıra turizmin 12 aya yayılmasıyla turizm sektöründeki istihdam sorunlarının büyük oranda çözüleceğine olan inancını paylaştı.
“ÇALIŞTAYIN ZAMANLAMASI ÇOK DOĞRU”
Kürsüye gelen Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek de turizmin, istihdam sorunun çözümünde en etkili alan olduğunu, doğrudan 1 milyon dolaylı olarak da 2,5 milyon kişiye turizm sektöründe istihdam sağlandığını dile getirdi. Salgından çıkışta en hızlı dönüş sağlayan destinasyonun Antalya olduğuna dikkat çeken Muhittin Böcek böylesi zor bir süreçte yapılan çalıştayın zamanlamasının çok doğru olduğunun da altını çizdi.
“150 BİN PERSONEL KAÇTI”
CHP Antalya İl Başkanı Nuri Cengiz konuşmasında parti olarak iktidara geldiklerinde ülkenin sorunlarına hızlı bir şekilde çözüm bulmak için bu ve benzeri çalışmaların önemini dile getirdi. Ülkeye en çok döviz girdisi sağlayan turizm sektörünü tüm bileşenleri ve akademisyenlerle bir araya getirdiklerini söyleyen Cengiz, sektörün sorunlarına dikkat çekerken sadece Antalya’da 150 bin nitelikli personelin sektörden kaçtığını da sözlerine ekledi.
“DÜNYAYI YAKALADIĞIMIZ TEK SEKTÖR TURİZM”
Çalıştay koordinatörlüğünü de üstlenen CHP Antalya Milletvekili ve Çetin Osman Budak da iktidarın kendileri için bir adım ilerde olduğunu ifade ederek iktidara geldiklerinde istihdamla ilgili yapacaklarını programlamak için CHP olarak 11 ayrı sektörde istihdam çalışması yaptıklarının altını çizdi. Türkiye’nin Sanayi Devrimi’ni ve teknolojiyi ıskaladığı tespitinde bulunan Budak, çok geç dahil olmuş olmamıza rağmen dünyayı yakalayabildiğimiz tek sektörün turizm olduğuna dikkat çekti. Turizmin başkentinin Antalya olduğuna değinen Çetin Osman Budak, 21.yüzyılda dünyanın en büyük sektörünün de turizm olacağını dile getirdi. 
CHP Ekonomi Masası Koordinatörü de olan Budak sözlerini şöyle sürdürdü: “Turizm şu anda dünyadaki birçok otoriteye göre geleceğin en parlak ve kalıcı sektörü. Aslında turizm bir barış sektörüdür. Turizm amaçlı seyahat edecek olan herkes gittiği yerin demokrasisine, kültürel ve sosyal gelişmişliğine, sanatsal özgürlüğüne bakar. Bu nedenle mevcut iktidar var olduğu sürece geçmişi, bugünü ve geleceği her zaman parlak olan bu sektörden hak ettiğimizi, payımıza düşmesi gerekeni asla alamayız”
Sektör temsilcileri, akademisyenler, sendika ve STK temsilcilerinden oluşan yaklaşık 100 kişilik katılımıyla gerçekleşen çalıştayın sonuç raporunun ilerleyen süreçte kamuoyuyla paylaşacağı belirtildi.

Gündem'den Öne Çıkan Haberler