18.09.2020

CHP’Lİ BELEDİYELERDEN EĞİTİM SEFERBERLİĞİ

CHP Genel Merkez Yerel Yönetimler Genel Başkan Yardımcılığı’ndan 249 belediyeye gönderilen yazıda pazartesi günü okullarda başlayacak yüz yüze eğitim öncesinde okulların dezenfeksiyon işlemlerinin yapılmasını, okul girişlerinde maske ve hijyen kitlerinin dağıtılmasını ve belediyelerin imkanları ölçüsünde öğrencilere kırtasiye ve okula yardımcı eğitim setleri dağıtılması istendi.
Yardım Kampanyası
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada devlet okuluna giden 3 milyon 17 bin öğrencinin evinde internetin bulunmadığını, 754 bin 429 öğrencinin ise evlerinde televizyon bulunmadığını belirtmiş, belediyelerin kendi bölgelerinde bu sorunları çözebilmek adına çalışmalar başlatmasını istemişti.
Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun imzalı yazıda gerekli imkanı bulunmayan öğrencilerin tespit edilerek tablet, televizyon, bilgisayar vb. malzemelerin temini için yardım kampanyası başlatmaları yönünde talimat iletildi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada hükümete pandemi döneminde çocuklarımızın eğitiminde ciddi aksaklıklar bulunduğunu, bakanlığın gerekli planlamayı yapamadığını belirterek 14 maddelik bir çağrıda bulunmuştu.
14 MADDELİK ÖNERİ
* MEB’e mali kaynak sağlanarak 57 bin 340 derslik ihtiyacı giderilmelidir. Gerektiğinde bazı köy okulları yeniden açılmalıdır. CHP olarak yetkililere sesleniyoruz. Hazine ve Maliye Bakanlığı kaynak sorunu yaşıyorsa yer tahsisi yapılmak koşuluyla CHP’li belediye başkanları bu yatırımı çocuklarımız için kendi illerinde yapmaya taliptir. İBB Hayat Boyu Öğrenme Merkezi ve Ankara Büyükşehir Belediyesi Hayat Boyu Öğrenme Merkezi kendi binalarının çocuklarımızın uygun eğitimine katkı amacıyla MEB’in kullanımına tahsis etmeye hazırlar.
* YÖK ile işbirliği kapsamında üniversitelerin 20-21 öğretim döneminde açılmayacak alanları örgün eğitim sistemi kullanımına tahsis edilmelidir. Öğrenci başına düşmesi tavsiye edilen metrekareye çok daha hızlı ulaşmak mümkün olacaktır.
* Yeni dersliklerde ihtiyaç olan 92 bin 165 öğretmenin ataması süratle yapılmalıdır. Bu bağlamda siyasi otorite pandemi ile kadrolu/sözleşmeli/ücretli öğretmen garabetine de son vermelidir.
* Okulların hijyen kurallarına uygun olarak açılması, hijyenin sürekliliği açısından MEB’e en az 60 bin kişilik kadrolu yardımcı personel alımı yetkisi verilmelidir.
* Dezenfektan, maske, ateş ölçüm cihazı gibi ihtiyaçlar için velilerden ek ücret talep edilmemelidir.
* MEB, internet hizmeti sağlayıcı kurumlarla görüşecek zorunlu örgün eğitim kapsamında devlet okullarına kayıtlı 3 milyon 17 bin 718 öğrencinin internet erişimini sağlamalıdır. Maliyet, evrensel hizmet fonundan sağlanmalıdır. Böyle bir fon var, para var.
* Uzaktan eğitimde öğrenci ve öğretim elemanlarının tamamına sınırsız ve uzun süreli internet erişiminin ya ücretsiz ya da çok ucuza sağlanması için tüm altyapı sağlayıcıları nezdinde girişimde bulunulmalıdır. Bu operatörlerin de sorumlulukları olduğunu kimse unutmamalıdır.
* Evinde televizyonu olmayan 754 bin 429 öğrenci için MEB, STK’lar ile birlikte ‘Senin de televizyonun olsun’ kampanyası açmalıdır. MEB açmayacaksa CHP’li belediyeler bu sorunu çözmeye taliptirler.
* Her hanede öğrencinin yararlanacağı dizüstü, masaüstü ya da tablet bulunmalı. Olmayanın ihtiyacı MEB tarafından karşılanmalıdır. MEB bunu yapamayacaksa, CHP’li belediyeler yıl başındaki döviz kuru güvencesi verilmek koşuluyla ve yardım kampanyası da engellenmemek şartıyla bu sorunu gidermeye taliptirler.
* MEB’in EBA eğitimi TRT ile sınırlı kalmamalı belli dersler tüm TV kanallarında eş zamanlı verilmelidir. Böylece uzaktan eğitimde bazı engeller kaldırılmış olacaktır. Bugün 2.5 milyonun üzerindeki hanede 6 kişiden fazla insan yaşamakta.
* Pandemi tüm derslerin okulda verilmesine uygun değilse, sadece önemli derslerin okullarda verilmesi düşünülmelidir.
* Bir sağlık görevlisi ve rehber öğretmenin mutlaka okulda bulunması sağlanmalıdır.
* Servis esnafının primleri ile kredilerinin faizsiz ertelenmesi sağlanmalıdır.
* 12 yaşından küçük çocukları olan anne babaya dönüşümlü olarak eğitim izni hakkı tanınmalıdır. Her anne baba için çocuğun sorunlarını çözmek onlar için vazgeçilmez bir görevdir. Bu görev topluma da düşmektedir. 

Gündem'den Öne Çıkan Haberler