22.03.2024

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel: “Emeklinin Hakkını Senden Söke Söke Alacağız”

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, Buca halk buluşmasında yaptığı konuşmada, “Bankanın parasıyla emeklinin aklını çelmeye çalışıyor. Buradan Tayyip Erdoğan’a sesleniyorum. Emekliler bu meydanları doldurdukça, haklarını aradıkça, ben onların arkasında değil, yanında değil önlerindeyim. Haklarını senden söke söke alacağız” ifadesini kullandı.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, İzmir Buca’da halk buluşmasına katıldı. Özel, burada yaptığı konuşmada, “Burası hiç şüphesiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün milli mücadeleyi başarı ile sonlandırdığı, devrimlerin her birisi için ilham aldığı, annesi Zübeyde Hanımı emanet ettiği, hiç şüphesiz emanetine en çok sahip çıkılmasını beklediği kentlerin başında geliyor. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kentinde sizlerle birlikte olmaktan çok mutluyum. Hepiniz hoş geldiniz” dedi.

“GENEL BAŞKAN YARDIMCISI SEN DEĞİL MİSİN?”

İktidar partisinin İzmir adayının propaganda sürecinde parti rozetini kullanmamasını anımsatan Özel, “Birileri çıkmış, gelmiş. Malum rozetlerini çıkarmışlar. Bıyıkları inceltmişler. Genel Başkanlarının resimlerini kaldırmışlar. İzmir’de parti kimliklerini unutturarak, İzmirlilerden oy isteyerek, sözde takiyeleri ile başarılı olup, İzmir’imizi kandırmaya niyetleniyorlar. Bakın çok net bir şey söyleyelim. Buradan o takiyeci adaya diyorum ki rozeti çıkardın, Tayyip Beyin resmini indirdin, logoları kaldırdın da Gazi Mustafa Kemal Paşa’ya iki ayyaş diyen adamın genel başkan yardımcısı sen değil misin?” diye sordu. Özel, şunları söyledi:

“İZMİRLİ GEÇİT VERMEZ”

“Bakın, İstanbul’da Adalar İskelesinin üstünde muhteşem, 600-700 metrekare bir yer var. Oraya İstanbullular giremiyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi giremiyor. Zabıta ile gidiyorsunuz karşınıza polis dikiyorlar. Çünkü 30 yıllık protokol yapmışlar, TÜRGEV’e vermişler. Geçen günlerde Eskişehir’deki AKP adayı ağzındaki baklayı çıkardı. Hele şu CHP’deki belediyeyi bir alalım diyor. Bu belediyelerin kaynak ve imkanlarını bütün vakıflarımıza açacağız diyor. Kime açacakmış? TÜRGEV, TÜGVA, Okçuluk Vakfı ve Ensar Vakfına açacakmış. Bunlar gelemezler. İzmirli onlara geçit vermez ama şunu bilin. Allah muhafaza bir korku filmi gibi gelseler, ilk işleri Karşıyaka İskelesi TÜRGEV’e, Alsancak İskelesi TÜGVA’ya, Paraşüt Kulesi Okçuluk Vakfına, Asansör Ensar Vakfı’na verilir, 30 senelik protokolleri yaparlar. Bu yüzden bunların İzmir ile ilgili ne sevgileri, ne ifadeleri, ne vaatleri samimidir. Bunların ne dediklerine bakmayacaksın, başka şehirlerde ne yaptıklarına bakacaksın.”

“31 MART’TA İZMİR MARŞI İLE YOLLAYACAĞIZ”

“Bunlar şimdi burada İzmirliyi rahatsız etmemek için öyle diyorlar, böyle diyorlar. İnanılmaz işlere imza atarken AKP, 4+4+4’te adayları oradaydı. Alkol yasağı getirirlerken en katı savunucusu bunlardı. Cumhuriyetin değerlerinin tahrip edildiği her yerde bunlar oradaydılar. Yarın Cumhuriyetin kalesine AKP bayrağını dikmeye gidiyorum diyeni 31 Mart’ta İzmir Marşı ile yollayacağız. Şunu hep birlikte bilelim. Burası İzmir. Burası özgürlüklerin teminatı. Burası kimsenin yaşam biçimini bir diğerine dayatmadığının, kimsenin ibadetine karışılmayan, giyimine, kuşamına karışılmayan özgürlükler şehri. Şimdi gelmişler başka şehirlerde neler yaptıklarını unutturup, İzmir’e gelip kendilerince özgürlüklere karışmayacaklarının teminatını veriyorlar. Oysaki İzmir özgürlüklerin, Cumhuriyetin, demokrasinin, laikliğin, yaşam biçimine saygının kentidir. İzmir baskıcılara, hayat biçimine karışanlara, daha duvara şakadan sprey ile yazı yazdı diye 4 tane evladımızı gözaltına aldıranlara, konser yasaklatanlara, İzmir festivalleri yasaklatanlara asla geçit vermedi, bundan sonra da vermeyecek.”

“KAPIDAN İÇERİ SOKMAM”

“Şimdi bir gerçek var. Gerçi Görkem Başkan beni Bucasporlu yaptı ama Görkem Başkan ile biz birlikte bir yerdeyiz. Neredeyiz? Bakın ben CHP’nin son Genel Başkanıyım. Partinin ilk Genel Başkanı, kurucu Genel Başkanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk. Bu partinin bayrağı belli, adı belli, logosu belli, Buca’daki adayı belli. Görkem Duman CHP’lilerin. Birileri aday adayı olacak, sonra parti bir aday belirleyecek, ‘Küstüm oynamıyorum’ diyecek. Atatürk’ün partisini bırakıp başka partiye gidecek. Ondan sonra ‘Ben de CHP’liyim, gerekirse geri dönerim.’ O macerada AKP tehlikesi kapıdayken, sanki sosyal demokrat partiler yarışıyoruz, AKP tehlikesi varken, partinin gidip oylarını bölen, ondan sonra ‘Kazanırsam dönerim.’ Onlar eskidendi. Atatürk’ün partisini bırakan, karşısına geçen ve yarışan, AKP’ye seçim kazandırtmak için umut olan, partiyi bölen, partiyi yoran kimseyi bir daha bu partinin kapısından içeri sokmam. Partinin adı belli, kurucusu belli, bayrağı belli, Genel Başkanı belli, adayı belli. Görkem Duman kardeşim. Bunu özellikle ifade edeyim. CHP kimliği aday olana kadar cepte duracak, aday olunmayınca çekmeceye atılacak, daha sonra tekrar alınacak bir kimlik değildir. Atatürk’ten emanettir, bırakanla işimiz olmaz. Nokta. Bir yandan elbette kentin kazanımlarını, Cumhuriyetin kazanımlarını muhafaza edeceğiz. Bir yandan belediyecilikle ilgili mevcut belediye başkanımızın hizmetlerine, hemşerime teşekkür ediyorum. Bu hizmetleri artırarak devam edeceğiz. Yine devamında büyükşehir belediye başkanımız, şimdi Kiraz’da bir iftar programına gitti. Ben onun hem selamlarını size getiriyorum, hem de Cemil Tugay için, Görkem kardeşime oy veren herkesten bir oy da Cemil Tugay için istiyorum.”

“YÜZÜMÜZÜ GÜLDÜRECEK”

“İzmir’de 40 yaş altında 12 adayımız var. Yine İzmir’de 9 kadın adayımız var. Cumhuriyetin birinci yüzyılında Gazi Mustafa Kemal Atatürk, devrimleri yaparken kadınlara seçme ve seçilme hakkını Avrupa’dakilerden 40 yıl önce verdi. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye Cumhuriyetini kurdu ama CHP Genel Başkanına emanet etmedi. Milletvekillerine, kendi askerdi askere, orduya, genelkurmay başkanlarına dahi emanet etmedi. Kime emanet etti, gençlere emanet etti. İzmir’deki 14 genç adayımız ve 9 kadın adayımız gösterildikleri ilçelerde büyük bir heyecan yarattılar. Onlar İzmir’in yarınlarıdır, onlar partinin yarınlarıdır, enerjileriyle, eğitimleriyle, kentlilik bilinçleriyle, kent suçlarına karşı dirençleriyle, iyi belediyecilik uygulamalarıyla, sosyal belediyecilik uygulamalarıyla bizim yüzümüzü güldürecek, hepimizi onurlandıracak, gururlandıracak çok önemli başarılara bu genç takım ulaşacak, o takımın Buca’daki santrforu da Görkem Duman’dır.”

“SANDIKTA HESAP SORACAK MISINIZ?”

“Tayyip Erdoğan geldiğinde en düşük emekli maaşı 1,5 asgari ücretti. Yani size hiç ilişmese, düzeninizi bozmasa 17 bin liralık emekli asgari ücretten 1,5 emekli maaşı 26 bin lira olacaktı. Bugün 26 bin lira olması gereken emekli maaşı 10 bin lira. 22 yıl önce 8 çeyrek altın alan emekli maaşı, 2,5 çeyrek altın alıyor. O günden bugüne 5,5 çeyrek altın kaybınız var. Bir emekli bir çeyrek altını düşürse, peşinden bütün gün arar ama bir emekli değil her emekli, bir sefere mahsus değil her ay, bir çeyrek altın değil 5,5 çeyrek altını kaybediyor. Bir şey kaybedildiği yerde aranır. Emeklilere soruyorum. Siz bu kaybettiğiniz 5,5 altını nerede düşürdünüz, nerede kaybettiniz? Bir seçim sandığında kaybettiniz. Şimdi bir şey kaybedildiği yerde bulunur. 31 Mart’ta önünüze gelen sandıkta emekliye yapılanın hesabını soracak mısınız?”

“ÖĞRENCİLERİ İKTİDARDAN HESAP SORMAYA DAVET EDİYORUM”

“Bakın, bundan sadece 6 yıl önce emekli ikramiyesi verildiğinde ilk kez Sayın Kemal Kılıçdaroğlu sayesindedir. O gün bin liraydı, 24 kilo kıyma alıyordu. Yarın 3 bin lira yatıracaklar, sadece 6 kilo kıyma alıyor. Ramazanda iftar, sahur sofranızdan, bayram sofranızdan, evladınızın, torununuzun oturacağız masanızdan 18 kilo kıymayı, bir kilo kıyma önemli, insanlar sabahın köründe kıyma, ucuz kıyma kuyruğuna giriyorlar. 18 kilo kıymayı emeklinin sofrasından çalan bir iktidar ile karşı karşıyayız. Buca’daki öğrenciler. Buca’daki öğrencilere şöyle söylüyor Tayyip Bey. Biz gelmeden önce 300 liracık öğrenci kredisi veriyorlardı, şimdi kaç oldu? 2 bin lira diyor. Döndüm ve baktım. Geldiği gün kredi 300 lira, sabahleyin yediğiniz boyoz o gün 60 kuruş. Öğrenci kredisi 500 boyoz alıyor. Bugün 2 bin lira, boyoz 10 lira. Sadece 200 tane boyoz alıyor. Tayyip Bey geldiğinde nasıl emekli şimdi kayba uğradıysa, üniversite öğrencisi de 500 boyoz parası kredi alırken bugün 200 boyoz parası kredi alıyor. Bugün verse 500 boyoz parasını 5 bin lira kredi alınacakken 2 bin liralık kredi ile yetinilmek zorunda kalıyor. O yüzden emekliler gibi öğrenci kardeşlerimi de Recep Tayyip Erdoğan’ın yarattığı ekonomik sıkıntılara karşı hep birlikte sesimizi yükseltmeye, sandıklarda buluşmaya, bu iktidara bu yaptıklarının hesabını sormaya davet ediyorum.”

“ATANAMAYAN YOKTUR, ATAMAYAN VARDIR”

“Öğretmene Tayyip Bey diyor ki ‘Atanamayan öğretmen.’ İktidara geldiklerinde 80 bin kişiydi, şimdi 1 milyon öğretmen var. Benim annem Buca Eğitim Enstitüsünden mezun bir öğretmen. Ben öğretmen odalarında büyüdüm. Bornova Anadolu Lisesine yatılı geldim. Öğretmenlerimin elinde büyüdüm. Devlet ekmeği ile büyüdüm. Bugün öğretmene önce KPSS geldi, hile olmasın, torpil olmasın diye ama bunlar geldiler mülakat koydular. Geçen seçimde mülakata itiraz edildi, kaldırma sözü verdi, şimdi mülakatı kaldırmıyor. Atama sözü verdiler, 80 bin. Atamayı yapmıyorlar, bu sene hiç öğretmen almayacaklarını söylüyorlar. Atanamayan yoktur, atamayan vardır. Hak yiyen vardır. Taş kalpli Recep Tayyip Erdoğan’dır bu kişi. Biraz önce aşağıda dosyalarını aldım. Her gittiğim şehre gidiyorlar. Her mitingimize geliyorlar. Diyorlar ki staj mağdurlarıyız. Staj mağduru, vaktiyle ortaokul, lisede staj yaparken sigorta girişi yapılmış, belli sigorta primi yatırılmış ama emeklilik hesaplanırken, stajyerlik ya da çıraklık yaptığı çıraklık okulunda başladığı günü başlangıç kabul etmiyorlar. Etmeyince EYT’den yararlanamıyorlar. Mağdur oluyorlar, seslerini duyuramıyorlar. Geçtiğimiz hafta Konya mitingine gittiler, tutuklandılar, itildiler, kakıldılar Tayyip Erdoğan tarafından. Her mitingimize geliyorlar, dinliyoruz, seslerini duyurmaya çalışıyoruz. Bir kez daha söylüyorum bütün staj mağdurları, staja başladıkları, sigortalı oldukları gün sayılana, emeklilik hakkını alana kadar Özgür ağabeyleri, Özgür kardeşleri onlarla birliktedir. İki elimiz Tayyip Erdoğan’ın yakasındadır.”

“ERDOĞAN’DAN EMEKLİLERE BÜYÜK BİR KANDIRMACA”

“Bugünlerde Tayyip Erdoğan eski sözlerini tutmadığı gibi yeni sözler vermek yerine büyük kandırmacaya giriyor. Biz emeklilere dedik gelin bizimle birlikte olun, hakkınızı alalım diye. Şimdi bankalara talimat vermiş, biz diyoruz ki en düşük emekli maaşı bir asgari ücret olmalıdır. 7 bin lira fark ödeyelim diyoruz, bankalara 1 Nisan’a kadar promosyon ödeyin diyor. Yahu emekli, promosyon almayı bilmiyor mu? Bu emeklinin hakkı, bir seferlik verilen bir para. Şimdi alınca 3 yıl daha almayacak. Ben her ay 7 bin lira verelim diyorum, o bankaya 12 bin lira bir seferlik ver diyor. Bankanın parasıyla emeklinin aklını çelmeye çalışıyor. Buradan Tayyip Erdoğan’a sesleniyorum. Emekliler bu meydanları doldurdukça, haklarını aradıkça, ben onların arkasında değil, yanında değil önlerindeyim. Haklarını senden söke söke alacağız. Sizden beklentim şudur. Buca’da elde edeceğimiz başarı hem Görkem’in bundan sonraki siyasi hayatı için hem partimiz için çok önemli. Gençlerin adaylaştırılmasına Buca seçmeninin sahip çıkması, yeni siyaset için, Cumhuriyetin ikinci yüzyılının yeni devrimleri için, gençlik devrimi için, enerjik, liyakatli, çalışkan siyasetçilerle İzmir’in yüzünü güldürmek için çok önemli.”

“TÜRKİYE İTTİFAKI KAZANACAK”

“Ekibin başında, takımın kaptanı, son derece tecrübeli, ilçesinde çok başarılı, bütün projelerinde hem sakin, hem kararlı Cemil Tugay başkanın sonuna kadar hep beraber yanındayız. İzmir’i İzmir ittifakı kazanacak, Türkiye’yi Türkiye ittifakı kazanacak. Türkiye ittifakı, gücünü milletimizden renklerin ay yıldızlı al bayrağımızdan alır. Türkiye ittifakı, milli takım gol atınca ayağa kalkan herkestir. Türkiye ittifakı, filenin sultanları şampiyon olunca onlarla birlikte İstiklal Marşı okuyanlar, gözyaşı dökenlerdir. Türkiye ittifakı, karşımızdaki korku ittifakına inat umudun, güzelliklerin, gelecek güzel günlerin ittifakıdır. Renkleri kırmızı ile beyazdır. Şimdi gençlerin sesini duyma vakti geliştir. Kırmızı, beyaz. En büyük Türkiye. Görkem Duman kazanacak Buca kazanacak. Cemil Tugay kazanacak İzmir kazanacak. Türkiye ittifakı kazanacak Türkiye kazanacak. Size güveniyor, inanıyorum. Bu bir başlangıç. Bundan sonra hep birlikte mücadele edeceğiz. Hep birlikte başaracağız. Atatürk’ün partisini Cumhuriyetin ikinci yüzyılında, ilk seçimlerde mutlaka iktidar yapacağız. Size inanıyor ve güveniyorum.”

CHP GENEL BAŞKANI ÖZGÜR ÖZEL İZMİR’DE - 5