10.05.2024

Deniz Yücel: “Boş Kâğıda İmza Attırmışlar, Hiçbir Etkinliğin İçeriğini Velilere Anlatmamışlar”

CHP Parti Sözcüsü Deniz Yücel,İzmir Milletvekili,Kars Merkez İmam Hatip Ortaokulu,Millî Eğitim Bakanlığı,ÇEDES projesi ,sınıfta maket tabut ,çocuğun üstün yararı,travma ,chp.org.tr,Yusuf Tekin

CHP Parti Sözcüsü ve İzmir Milletvekili Deniz Yücel, Kars Merkez İmam Hatip Ortaokulu’nda ÇEDES projesi kapsamında “sabır” konusunu işlemek için yaptığı etkinliğe ilişkin Millî Eğitim Bakanlığı’na soru önergesi vermişti. Etkinlik kapsamında, okulda maket mezar kurulmuş, öğrenciler de maket mezar başında ağıt yakmıştı. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’den Deniz Yücel’in verdiği soru önergesine yanıt geldi. Gelen cevap, ucube ÇEDES Projesi’nin işleyiş şeklini gözler önüne serdi.

Deniz Yücel, bakanlıktan gelen yanıtın düşündürücü, endişe verici aynı zamanda hukuka aykırı olduğunu söyledi. CHP’li Yücel, “Bakan Yusuf Tekin, tabut etkinliği sorumuza, ‘ÇEDES Projesi kapsamında yapılacak etkinlikler için sene başında projeye dahil öğrenci velileri bilgilendirilmiş ve velilerden gerekli izin belgeleri alınmıştır’ yanıtını vermiştir. Bu düpedüz boş kâğıda imza attırmaktır.” dedi.

VELİLERDEN AÇIKLAMASIZ İMZA ALINMIŞ…

Eğitim-öğretim yılının başında, velilerden imza alındığına dikkati çeken Yücel, “Velilerin beklediği ve olması gereken MEB’in çocuğun üstün yararına, eğitimine katkı sağlayan projeler üretmesidir. Okulda çocuğunu tabut başında ağlatacakları, ağıt yaktıracakları hiçbir velinin aklına gelmez. Bunun pedagoji, psikoloji, eğitim ve sosyoloji bilimlerine aykırı olduğu ortada… Hiçbir veli, evladına travma yaşatacak bir uygulamanın altına imza atmaz” ifadelerini kullandı.

“Bizim sorumuz çok açık ve net” diyen Deniz Yücel, sorularını da şöyle sıraladı:

-Çocuğu maket mezar başında ağıt yakacağı konusunda veliler bilgilendirilmiş midir?

-Uygulamanın içeriği hakkında gereken bilgi verilmiş midir?

-ÇEDES Projesi kapsamındaki etkinliklere topluca tek izin mi istenmiştir?

CHP Sözcüsü Yücel, “Etkinliğin içeriği hakkında veliler bilgilendirilmeden, genel ifadelerle alınan imzaların hiçbir geçerliliği yoktur. Bu işlemin bir üstü dolandırıcılıktır. Üstelik bu, eğitim kurumlarında yapılmaktadır.” dedi.

SORU ÖNERGESİNE CİDDİYETSİZ CEVAP…

Millî Eğitim Bakanlığı’nın ucube ÇEDES Projelerinin çağdışı, laiklik karşıtı uygulamalar içerdiğine ve ÇEDES denen bu ucube projeden derhal vazgeçilmesi gerektiğine değinen CHP’li Deniz Yücel, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Küçücük çocuklar sınıfta maket tabut başında annesini kaybetmiş gibi ağlatılıyor. Buna da “sabır testi” deniyor. Veliler bilgilendirilmiyor. Biz de sorduk. Tabut etkinliği sene başından belli miydi? Öğrencilerin ağıt yakacağı bir etkinlik sene başından tasarlanmış mıydı? Bu etkinliğinin çocuklar üzerinde oluşturacağı etki düşünülmüş müydü? Bunlara net ve kesin yanıtlar bekliyoruz. Soru önergesi bir yasama faaliyetidir, milletvekilinin bakanlar üzerindeki denetim mekanizmasıdır, soru önergesi cevaplamak ciddiyet gerektirir, top çevirerek önerge cevaplanmaz.”


Gündem'den Öne Çıkan Haberler