09.07.2025

Suat Özçağdaş’tan, Bakan Tekin'e: "Proje Okullarında Görev Süresi Uzatılmayan 9 Bin 252 Öğretmenin Kaçının Ataması Yeniden ve Hangi Gerekçelerle Yapılmıştır?"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş, proje okulu atamaları hakkında Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e "Proje okullarında görev süresi uzatılmayan 9 bin 252 öğretmenin kaçının ataması yeniden ve hangi gerekçelerle yapılmıştır? Aynı koşullara sahip olan 9 bin 252 öğretmenden, ataması yapılmayanların bazılarını yeniden atamak için Milli Eğitim Bakanlığı hangi kriterleri göz önünde bulundurmuştur" diye sordu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Suat Özçağdaş, proje okullarına atama sonuçlarının 8 Nisan 2025 tarihinde açıklanması ve 10 Nisan 2025 tarihinde 9 bin 252 öğretmenin görev sürelerinin uzatılmayarak il emrine alınması ile başlayan sürecin devam ettiğini belirterek, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in cevaplaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na soru önergesi verdi.

"Proje okulları da diğer tüm okullar gibi kamuya ait okullardır ve buraların birilerinin özel işletmesi gibi yönetilmesini kabul etmek mümkün değildir" diyen Özçağdaş, soru önergesinde şu ifadelere yer verdi:

"Proje okul uygulamasının başladığı günden bu yana; bu okulların keyfi olarak yönetildiğinin, idareye tanınan sınırsız yetki kullanımının çürümeyi ve yozlaşmayı getireceğinin ve atamaların liyakat esaslı yapılması gerektiğinin defalarca altı çizilmiştir. Bu sürece dair yaşanan son durum ise 8 Nisan 2025 tarihinde ataması yapılmayan ama kimi müdahalelerle sonradan ataması yapılan öğretmenler olmuştur. 10 Nisan 2025 tarihli Milli Eğitim Bakanı oluru ile il emrine alınan 9 bin 252 öğretmenden bazıları için Milli Eğitim Bakanlığı’na yapılan müdahaleler sonucunda yeniden aynı veya farklı proje okullarına atamalar yapılmıştır. Okul müdürleri başta olmak üzere çeşitli kesimlerin müdahalesi ile bazı öğretmenlerin yeniden atamasının yapılması 'keyfiyet ve kişiye bağlı yönetim' eleştirisinin ne kadar haklı olduğunu ortaya koymuştur. Milli Eğitim Bakanlığı, bir kamu kurumudur ve diğer tüm kamu kurumları gibi keyfi olarak değil, yasalara ve mevzuata göre yönetilmek durumundadır; kamu yöneticileri kendilerine verilen yetkiyi yasal sınırlar içerisinde ve eşit kullanmak durumundadır."

"Milli Eğitim Bakanlığı eşitlik ilkesini neden uygulamamaktadır?"

Özçağdaş'ın, Bakan Tekin'e yönelttiği sorular şu şekilde:

"8 Nisan 2025 tarihinde yapılan/yapılmayan atamalar eğer doğru ise Milli Eğitim Bakanlığı neden süreç içerisinde bazı öğretmenler için o gün aldığı karardan geri dönmüş ve yeniden atama yapmıştır? Proje okullarında görev süresi uzatılmayan 9 bin 252 öğretmenin kaçının ataması yeniden ve hangi gerekçelerle yapılmıştır?

Aynı koşullara sahip olan 9 bin 252 öğretmenden, ataması yapılmayanların bazılarını yeniden atamak için Milli Eğitim Bakanlığı hangi kriterleri göz önünde bulundurmuştur? 10 Nisan 2025 tarihli Milli Eğitim Bakanlığı oluru ile il emrine alınan ve sonradan yeniden ataması yapılan öğretmenler için kimler, hangi yöntemlerle talepte bulunmuşlardır?

Aynı şartlarda bulunan 9 bin 252 öğretmenin bazılarının sonradan atanmasının yasal dayanağı nedir? Milli Eğitim Bakanlığı eşitlik ilkesini neden uygulamamaktadır?"