19.02.2024
19.02.2024
Cumhuriyet Halk Partisi Milli Savunma Bakanlığından sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu yaptığı yazılı açıklamada “milli kazanımlarımızı siyasete, seçim çalışmalarına alet etmeyin!” ifadelerine yer verdi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu’nun yazılı basın açıklaması şöyle:
“Gelişen tehditler dikkate alındığında; Deniz Kuvvetleri için hayati önemi haiz TF-2000 hava savunma harbi muhribinin 25-30 yıldır başlatılamayan projesini bir an önce bitirmek yerine, uzun vadeli bir hedef olan uçak gemisine mevcut kısıtlı kaynaklarımızı harcamak doğru mu?
“Yerli ve Millî Uçak gemisinin tasarım faaliyetlerine Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Dizayn Proje Ofisi tarafından başlandığı” haberleri birkaç gündür basında yer almaya başladı.
Daha önce de seçim dönemi yaklaştıkça bazı basın organlarında, ikinci uçak gemisini yapacağız haberleri yayılmaya başlamıştı. Halbuki geçen seçim döneminde TCG Anadolu’nun uçak gemisi olmadığı “Çok Maksatlı Amfibi Gemi” olduğu konunun uzmanları tarafından çok kere anlatılmış idi. Maalesef yeni seçim dönemi yaklaşınca TCG Anadolu yeniden uçak gemisine evirildi.
Uçak gemisine sahip olma hedefimiz en son 2018 yılında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından Uzun Vadeli Hedef olarak gündeme getirilmiş ve ilgili vizyon dokümanlarına ithal edilmesi dönemin Deniz Kuvvetleri Komuta Kademesi tarafından planlanmıştır. Burada çok ilginç olan nokta, bu hedef gündeme geldiğinde o zaman değişik nedenlerle karşı çıkanların şimdi gülen yüzlerle projeyi sahiplenmeleri.
Uçak gemisi; artık bölgesel güç olmaktan çıkarak küresel bir güç olma hedefini taşıyan Türk Deniz Kuvvetleri için güç aktarımı maksatlı önemli, devrimci, vizyoner ama acil olmayan ve uzun vadede milli ekonomik gücümüze bağlı olarak safhalar halinde gerçekleşebilecek milli bir hedeftir.
Mevcut durumda; önce bekamıza yönelik tehditleri bertaraf edebilecek acil harekât ihtiyaçlarına (MMU KAAN üretim/geliştirilmesi, TF- 2000 hava savunma harbi muhribi, Irak sınırı fiziki güvenlik sistemi, çevre denizlerimiz entegre keşif gözetleme sistemi, milli silah sistemlerinin daha da geliştirilmesi, kullanım ömrü dolan / dolacak silah ve sistemlerin modernizasyonu vb) gibi öncelik verilmeli, kaynaklar buralara aktarılmalıdır.
S-400 nedeni ile yaptırımlara maruz kalmayıp, sınırlı sayıda da olsa F35 B modeli tedarik edebilse idik, TCG ANADOLU 12 adet muharip uçaklı çok maksatlı amfibi gemi olarak görev yapacaktı.
TCG Anadolu’nun, 2000 yılında başlayan projesinin 23 yılda tamamlanabildiği göz önüne alındığında, gerçek ve gelişmiş bir uçak gemisinin kaynak tahsisi yapılsa bile zorunlu kabiliyet ve yetenekleri ile harekata hazır olmasının en az 35-40 sene olacağı göz ardı edilmemelidir.
Kaynak tahsisinden bahsetmişken yaklaşık olarak;
- İtalyan Deniz Kuvvetlerine ait ITS CAVOUR Uçak gemisinin inşa maliyetinin 1,5 milyar Avro, harekât veya harekât eğitim faaliyetlerinde günlük işletme maliyetinin en az 180 bin Avro olduğunu,
- İngiliz Deniz Kuvvetlerine ait HMS Prince of Whales Uçak gemisinin inşa maliyetinin 3 milyar Sterlin, harekât veya harekât eğitim faaliyetlerinde günlük maliyetinin en az 150 bin Sterlin olduğunu,
- Fransız Deniz Kuvvetlerine ait FS Charles De Gaulle Uçak gemisinin inşa maliyetinin 3 milyar Avro, harekât veya harekât eğitim faaliyetlerinde günlük işletme maliyetinin en az 240 bin Avro olduğunu fikir vermesi açısından değerlendirmeye sunarım.
Uçak gemisini sadece tekne olarak inşa edebilmek, on binlerce tonluk gemiler yapan Türk tersaneleri için hiç de zor değildir. Ancak; uçak gemisinin inşası, uçak gemisi harekatının başarı ile icrası için yeterli değildir. Modern dünya bahriyelerinin uygulamalarından alınan dersler çerçevesinde; beraber görev yapacağı gemileri, üzerindeki her türlü hava aracını, personelin temin ve eğitimini, teknik ve lojistik altyapı ile idame hususlarını da dikkate almamız gerekmektedir.
Bir uçak gemisinin üzerine konuşlanacak muharip uçakları (en az 40-50 muharip uçak) yedekleri ile tedarik etmek de yetmeyecektir. Hava erken ihbar uçakları, elektronik harp uçakları, lojistik nakliye uçağı vb. birçok platformu uçak gemisine entegre edebilmemiz gerekecektir. Bu hava vasıtalarının deniz şartlarında görev yapacak şekilde (marinize edilmiş gövde ve motora sahip) dizayn edilmeleri gerekmektedir. Yani bu hava araçları, karadan kullanılacak hava araçlarından farklı tadilata ve modifikasyona tabi tutulmak zorundadır.
Bölgemizdeki devletlerin gelişmiş ve her geçen gün geliştirme faaliyetleri içinde oldukları özellikle havadan taarruz imkanları ile elde mevcut sınırlı kaynaklarımız dikkate alındığında; her şeyden önce ve uçak gemisinden de daha önemli olarak bölge hava savunma kabiliyetine sahip TF-2000 hava savunma harbi muhribi projesinin bir an önce hayata geçirilmesi çok daha önemli ve acil bir ihtiyaçtır. Ülke savunması için son derece önemli olan projenin bu kadar gecikmesi gerçekten çok vahim bir durumdur.
Burada dikkat çekilmesi gereken en önemli husus gerek TCG Anadolu gerek müstakbel uçak gemimiz gerekse anavatanın hava savunmasının etkin olarak yapılabilmesi için hayati önemde olan TF-2000 hava savunma harbi muhribinin 25-30 yılda tasarım çalışması tamamlanmamasına rağmen, neden kısıtlı gayret ve kaynakların uzun vadeli bir hedef olan milli uçak gemisinin tasarım çalışmasına tam da seçim öncesi tahsis edildiğidir?
Ulusal Savunma Sanayi Hepimizin Ortak Milli Gururu,
Her Siyasi Görüşten Binlerce Kişinin Onlarca Yıllık Büyük Emeği,
Milli Kazanımlarımızı Siyasete,
Seçim Çalışmalarına Alet Etmeyin!”
12.10.2024
12.10.2024
12.10.2024
12.10.2024