10.05.2024

Zeliha Aksaz Şahbaz’dan, 10 Mayıs Psikologlar Günü Mesajı

CHP Sağlık Politikaları,Cumhuriyet Halk Partisi,Genel Başkan Yardımcısı Zeliha Aksaz Şahbaz,10 Mayıs Psikologlar Günü,psikologlar meslek yasası,Sosyal psikoloji, klinik psikoloji,eneysel psikoloji,gelişim psikolojisi,psikometri , serbest çalışma hakları,65 milyon 451 bin 831 kutu antidepresan kullanımı,akıl ve ruh sağlığının korunması,chp.org.tr

CHP Sağlık Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Zeliha Aksaz Şahbaz, 10 Mayıs Psikologlar Günü nedeniyle bir mesaj yayınladı.

Şahbaz Mesajında şunları kaydetti:

"Bugün 10 Mayıs Psikologlar Günü. İnsan duygu, davranış ve zihnini bilimsel yöntemlerle inceleyen kritik bir disiplin olan psikoloji bilimi, en başta ruh sağlığı olmak üzere birçok alanda hayati bir rol oynuyor. Sadece birey değil, toplumun ruh sağlığının sürdürülmesinde de önemli roller üstlenen psikologlarımız, toplumsal sorunlara duyarlılık göstererek sosyal ve bireysel iyi oluş hali ile sosyal uyumun korunması ve doğal afetler, savaş, göç, pandemi, yoksulluk, genç işsizliği, artan şiddet ve uyuşturucu bağımlılığı, pandemi, enflasyon, ekonomik ve sosyal buhranlar gibi toplumsal huzursuzluk ve krizlerin yol açtığı ruhsal sorunların giderilmesinde katkıları oldukça büyük.

Ülkemizde psikologlar için henüz bir meslek yasası bulunmuyor. Meslek yasası olmayan psikologların haliyle bir meslek odası da yok. Bu alandaki ihtiyaçlar artarken, meslek yasasının olmaması istismara ve sorunlara davetiye çıkarıyor. Psikologlar Meslek Yasası için yaklaşık 50 yıldır mücadele devam ediyor.

Toplum ruh sağlığı için psikologlarımızın kamuda istihdamının artırılarak bilimsel, önleyici, koruyucu, kapsayıcı ruh sağlığı hizmeti sunulmasını sağlayacak danışan merkezli ve hak temelli bir ruh sağlığı yasasının ülkemize kazandırılması gerekiyor.

Sosyal psikoloji, klinik psikoloji, deneysel psikoloji, gelişim psikolojisi, psikometri gibi farklı anabilim dallarından oluşan psikoloji biliminde her anabilim dalı ruh sağlığı, eğitim, endüstri ve siyaset gibi pek çok farklı alanla etkileşimde bulunarak disiplinler arası geniş açıklamalar yapmaya izin veren uzmanlıklar gerektirmesine rağmen bölüm barajlarının düşük olması mesleki eğitim kalitesine zarar veriyor. Mesleki eğitim kalitesinin arttırılması, psikoloji öğrencileri de bu düzenlemenin içinde yer almalı ve mesleklerine güvenle adım atmaları sağlanmalı.

Çalışma şartları günden güne zorlaştırılan psikologlarımızın serbest çalışma haklarının güncellenmesi ile terapist kimdir ve nerede terapi hizmeti verilir sorularının keskin şekilde sınırlarının çizilmesi gerekiyor.

Ülkemizde 2013 yılında 37 milyon 258 bin 388 kutu olan antidepresan kullanımının yüzde 75 oranında artarak 2023 yılında 65 milyon 451 bin 831 kutuya çıktığı göz önünde bulundurulduğunda sadece beden sağlığının değil aynı zamanda akıl ve ruh sağlığının korunması ve sürdürülmesinin ne denli önemli olduğu açıkça görülmektedir.

Bugün, meslek etiğinden ödün vermeden hizmet veren tüm psikologlarımızın emeklerini kutluyor ve bir meslek yasası çerçevesinde daha güvenli bir çalışma ortamını elde etmeleri için mücadelemizi sürdürüyoruz. Toplum ruh sağlığı ertelenemez!"