01.09.2016

CHP GENEL BAŞKANI KILIÇDAROĞLU VE AVRUPA PARLAMENTOSU BAŞKANI SCHULZ ORTAK BASIN TOPLANTISI (1 EYLÜL 2016)

CHP GENEL BAŞKANI KILIÇDAROĞLU, AVRUPA PARLAMENTOSU BAŞKANI SCHULZ İLE GÖRÜŞTÜ

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz ile CHP Genel Merkezi’ndeki makamında bir araya geldi.



Schulz’u Genel Merkez’e gelişinde CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz karşıladı.



Görüşme sonrası ortak basın toplantısı yapan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz’un açıklamaları şöyle:

Kemal KILIÇDAROĞLU- Değerli basın mensupları, bugün Sayın Schulz’la son derece verimli bir toplantı gerçekleştirdik. Unutmadığım bir olay vardı, konuşmama onunla başladım. Darbeden hemen sonra Sayın Schulz arayarak darbeye karşı tavrımız dolayısıyla Cumhuriyet Halk Partisini kutladı ve bu süreçte Türkiye’de demokrasinin güçlenmesi için ellerinden gelen tüm çabayı göstereceklerini ifade ettiler. Ayrıca bana özel telefonunu vererek herhangi bir sorunla karşılaştığınızda, bizim yapabileceğimiz bir şey olduğunda Türkiye’de demokrasi açısından her türlü çabayı göstereceklerini ifade ettiler. Ben kendilerine tekrar, o dönem de teşekkür ettim, şimdi de teşekkür ediyorum.

Görüşmemizde darbe sonrası gelişmeleri, Türkiye – AB ilişkilerini, bu ilişkilerin güçlendirilmesi gerektiğini kendilerine sundum. Özellikle yargı bağımsızlığının Türkiye açısından çok önemli olduğunu, 23. ve 24. fasılların açılmasını Türkiye’de yargı bağımsızlığı açısından büyük önem taşıdığını ifade ettim. Kendileri de düşüncelerini ifade ettiler. Tekrar kendisine, Türkiye’ye ve Cumhuriyet Halk Partisi Genel Merkezine geldikleri için teşekkür ediyorum. Umarım birlikteliğimiz bundan sonrada devam edecek.

Martin SCHULZ- Sayın Kılıçdaroğlu, gerçekten çok teşekkür ediyorum. Bu buluşmamız için teşekkür ediyorum ve son derece açık ve son derece yoğun bu görüşme için ayrıca teşekkürlerimi sunarım.
Doğrudan darbe girişiminin hemen ertesi sabahı birbirimize telefon görüşmesi yapabilme imkanını yakaladık ve ben sevgili mevkidaşım Kemal Kılıçdaroğlu ile son derece dramatik gelişmelerle ilgili bilgileri alabildim. Karşılıklı bir fikir teatisinde bulunabildik ve doğrudan izlenimlerini benimle paylaştı kendileri.
Genel olarak üç konu bağlamını ele aldık bu görüşmemizde. Birincisi, kesinlikle darbe girişiminden sonra Türk halkının ne kadar cesur bir tavır sergilemiş olduğudur. Gerçekten de kendileri hiçbir silahları olmadan bu gaddar ve ordu içerisindeki askeri bir grubu teşkil eden kişilere karşı gelmişlerdir, sokaklara dökülmüşlerdir ve bununla gurur duyabilirler. Haklı olarak gurur duyabilir Türk halkı. Bu alanda uluslararası camianın takdirini kazanmışlardır.
Aynı zamanda bu insanların toplumun her kesiminden gelen insanlar olduğunu ele aldık. Yani çok farklı siyasi kesimlerden olsun, toplumsal kesimlerden olsun, farklı hareketlerden gelen insanlar olsun, farklı seçmen kitlelerinden oluşan gruplar olsun bunların hepsi aralarında eğitimli olanlar, farklı görüşlere sahip olanlar hepsi vardı ve hepsinin bir araya gelmesinin nedeni Türkiye halkı olarak askere karşı koymaktı.
Bununla birlikte Gülen hareketi üzerine de konuştuk. Bunların geçmişi, bugünkü durumu ve bununla hesaplaşmanın ele alındığını söyleyebilirim görüşmelerimizde. Bu hareketle ilgili hesaplaşma, bundan sonrası için ve genel olarak tabi ki Türkiye’nin AB’ye üyelik süreci, müzakereler, hukuk devleti anlayışının, fikir ve düşünce özgürlüğünün, vize liberalleşmesinin, bunların hepsinin gündemimizde görüşülen konular olduğunu ifade edebilirim.
Mutabık olduğumuz bir konu vardı. O da Türkiye ile AB’nin günümüzde olduğundan çok daha birbirine yakın olduğu dönemlerin sözkonusu olduğunu, bütün bunları son derece açık ve net bir şekilde dile getirdik. Farklı görüşlerimizde oldu. Farklı görüşlere sahip olduğumuzu da tespit ettik ama genelde gerçekten de son derece açık ve net bir şekilde görüşlerimizi paylaştık ve mutabık kaldığımız noktaların daha fazla olduğunu tespit ettik ve bununla birlikte gerçekten de farklı görüşlerimiz olsa da ortak noktalarımızın kesinlikle ağırlıklı olduğunu görüyoruz.
Diğer taraftan şunu da söylemem gerekiyor ki birbirimizi çok uzun yıllardır tanıyoruz. Diğer taraftan tabi ki partilerimiz kardeş partilerdir. Onun için görüşmemiz kesinlikle hiç de zor bir görüşme değildi.
Teşekkür ederim.


Gündem'den Öne Çıkan Haberler